Донације за избјеглице блокиране у предсједништву

Расподјела средстава за избјегла и расељена лица, прикупљених на међународној донаторској конференцији која је у априлу одржана у Сарајеву, блокирана је у Предсједништву БиХ због неслагања око кадровских рјешења, пише „Глас Српске“. Предсједништво БиХ је 19. јула требало да изабере чланове комисије за избјегла и расељена лица БиХ, чији би задатак био да анализирају процес […]

среда, август 8, 2012 / 09:02

Расподјела средстава за избјегла и расељена лица, прикупљених на међународној донаторској конференцији која је у априлу одржана у Сарајеву, блокирана је у Предсједништву БиХ због неслагања око кадровских рјешења, пише „Глас Српске“.

Предсједништво БиХ је 19. јула требало да изабере чланове комисије за избјегла и расељена лица БиХ, чији би задатак био да анализирају процес повратка и расподјеле донације по пројектама.

Лист сазнаје да то није учињено, јер предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић није дао сагласност за одређена кадровска питања која су се нашла на дневном реду сједнице, а међу којима је био и избор чланова ове комисије.

У Министарству за људска права и избјеглице БиХ листу је речено да су Предсједништву БиХ упућена имена кандидата за чланове комисије за избјегла и расељена лица, те да очекују да ће листа бити разматрана на првој наредној сједници Предсједништва.

Планирано је да комисију чине четири члана која предлаже Савјет министара БиХ, по два члана из ентитета и један члан из Брчко дистрикта, уз једнаку националну заступљеност.

Секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драгомир Ковач, један од кандидата за члана комисије, каже да процедура предуго траје, с обзиром на то да је донаторска конференција одржана још у априлу.

Он је додао да ће прикупљени новац БиХ добијати у годишњим траншама за пројекте који тек треба да буду установљени.

"Комисија би, ако буде формирана на једној од наредне двије сједнице Предсједништва БиХ, већ до краја октобра могла доносити одлуке о пројектима", рекао је Ковач.

У Секретаријату Предсједништва БиХ су, међутим, рекли да немају најаву за скорије одржавање сједнице Предсједништва.

На међународној донаторској конференцији прикупљено је око 300 милиона евра за стамбено збрињавање избјеглица у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Србији, што је око 60 одсто средстава која су потребна за трајно рјешавање проблема ове популације.

Србији би требало да припадне 335 милиона, Хрватској 120 милиона, БиХ 101 милион, а Црној Гори 28 милиона евра. У БиХ је потребно да се ријеши стамбено питање за око 5.400 породица, односно око 14.000 особа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *