Домић: Укључити све механизме у борби против корупције

Брчко дистрикт мораће да ангажује све расположиве институционалне механизме, од интерне контроле до правобранилаштва, како би се корупција ефикасније откривала и санкционисала, рекао је данас градоначелник Брчког Анто Домић. Домић је рекао да је у овој локалној заједници дуго игнорисана и сама могућност постојања корупције, али да је реалност знатно другачија. "Велики изазов је пред […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 15:26

Брчко дистрикт мораће да ангажује све расположиве институционалне механизме, од интерне контроле до правобранилаштва, како би се корупција ефикасније откривала и санкционисала, рекао је данас градоначелник Брчког Анто Домић.

Домић је рекао да је у овој локалној заједници дуго игнорисана и сама могућност постојања корупције, али да је реалност знатно другачија.

"Велики изазов је пред нама. Корупција је постала толико опасна пошаст да пријети урушавању цјелокупног друштвеног и политичког система", рекао је Домић на конференцији за новинаре одржаној поводом Међународног дана борбе против корупције.

Он је оцијенио да је најбољи тест за дјеловање у борби против корупцијије медијска кампања.

"Инсистираћемо на отворености рада админстрације, а биће неопходно оснажити и улогу Канцеларије за тужбе грађана", рекао је Домић.

Говорећи о кампањи под називом "Мито нећемо у нашој кући", коју од почетка новембра проводи Влада Брчко дистрикта, Домић је рекао да ће нова извршна власт имати велику одговорност у наставку започетих активности у борби против ове негативне појаве.

Он је истакао да је до сада само двадесетак грађана пријавило случајеве који се односе на корупцију.

Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Лујић позвао је грађане да активније учествују у овој кампањи и да пријаве случајеве корупције на број 049/217-717.

"Кампања коју води Влада дистрикта сасвим се уклапа у наше активности у борби против корупције које трају већ мјесецима", рекао је Лујић.

Поводом Међународног дана борбе против корупције, јутрос је испред зграде Полиције Брчко дистрикта постављен пулт на којем је грађанима дијељен пропагандни материјал у вези са овом друштвено опасном појавом.

Приведен службеник брчанске Владе

Службеник брчанске Владе, чији су иницијали Ј.Б, приведен је јутрос у оквиру полицијске акције "Лоби" због сумње да је починио кривична дјела злоупотребе службеног положаја, примања поклона и других облика користи, те несавјесног рада у служби, потврдио је шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Лујић.

Лујић је рекао да су претреси извршени јутрос у згради брчанске Владе и, у сарадњи са МУП-ом Републике Српске, у Бијељини, гдје осумњичени станује.

"Ово је наставак дјеловања полиције, као и у акцији `Бинго`, кроз провођење Стратегије борбе против корупције и Акционог плана полиције на сузбијању мита и корупције", рекао је Лујић новинарима.

Он је навео да ће осумњичени, након предузетих радњи доказивања, током дана бити упућен Тужилаштву дистрикта, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Лујић је објаснио да је акција "Лоби" припремана неколико мјесеци, а да је заснована на пријави једног грађанина Брчко дистрикта.

Срна незванично сазнаје да је ухапшен шеф Сектора за реформу јавне управе и европске интеграције Брано Јовичић.

ХСС остаје у власти, али упитна подршка Домићу

На данашњој конференцији за новинаре Главног одбора ХСС-а Брчко дистрикта било је ријечи о кршењу међустраначког споразума о расподјели министарских мјеста у новој Влади Брчко дистритка.

Истакнуто је да ХСС остаје дио коалиционе власти, али да захтијева оставку градоначелника Анте Домића, уколико он не испоштује коалициони споразум.

"Иако је била и опција да изађемо из коалиционе већине, у интересу становника Брчко дистритка и бирача који су нам дали своје повјерење, одлучили смо да то не учинимо, али исто тако тражимо да градоначелник Домић испоштује споразум који смо потписали, или да поднесе оставку. У противном ми ћемо тражити његову смјену на начин како је то прописано Статутом и пословником о раду у Скупштини", казао је предсједник брчанског ХСС-а Иван Крндељ,.

Крндељ је истакао да ће ХСС учествовати у свим активностима око усвајања буџета и осталих обвеза и потреба грађана, подржаваће и коалицију али неће подржавати градоначелника Домића, којему не предвиђа дуг мандат.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *