Дани(ј)ел Симић

Домаћа политика

Отужно фаталистички је тај осјећај, да се ништа суштински не побољшава. Да ће за деценију бити исто. И послије ње слично.

среда, април 8, 2015 / 03:11

Прошла година је била изборна. То је и објашњење зашто нијесам писао колумне на Фронталу. Фронтал је портал истакнуте политичке ноте, а што се тиче домаће политике све сам већ рекао. Суштински. Више пута. На небројено мјеста. За исте људе који су поново били на гласачким листићима.

Могли смо комотно поново објављивати колумне из 2006. године. Исто као што су избори завршени јесенас, а обехарала власт се још није у потпуности укрпељила свугдје у Дејтонској Долини Плача. Зато не треба пуно паметовања око тога шта треба да се уради, па да нам крене на боље.

Ту је питање КО, а не ШТА?

Било би корисно да смо суверена држава, а не два насилно удружена протектората са свезаним цријевима у Брчком, па да можемо с времена на вријеме направити дешавања народа, повадити говњаве мотке и извршити промјену система који је сам себи сврха. Овако та опција отпада.

Самопрождирући систем је створен и одржава се са стране. У условима непосредне војне окупације, сваки игроказ налик на прошлогодишње фебруарске иде по кантонима у Ефбиху, биће евроатлански схваћен као позив да се насилно погази договорено у сјеверноамеричкој бази Рајт Петерсон. Или оно што је од истог остало.

Један човјек

Тако нам остаје само сценарио који укључује ријеч семитско-хамитског поријекла: месија. Да по преузимању власти, један човјек са чела искрено покуша нешто промијенити. А јасно је да је код нас вазда један на власти. И да је довољан.

Но, није једно умјетничко дјело засновано на мотиву свјетоназора у опозицији и онога што од њих остане кад се коначно избори власт. Дај му мало власти, па да видиш онда људства… Тако је та нада у спасиоца у високом постоку очајничка и мало вјероватна.

Умори се даклем појединац предлажући рјешења која се игноришу, па му се згади даље писати као сух критичар. Лако је само критиковати. Уз сталан страх да се не понављам, то би било моје оправдање. Мене, као једног човјека.

Од свега што сам јавно предложио, једино је правовремено усвојено да двије партије које су у Српској најбоље прошле на изборима 2010. године, направе коалицију у грађанистанском Савјету министара. При том немам ни илузију да је то због мог приједлога, али је било изванредно рјешење, које је заслужило да пређе у традицију. Знамо како то није завршило. Још увијек траје, само су се улоге СДС и СНСД обрнуле. Једино је срамота Републике Српске истосмјерна.

Два паковања

Све што причам прије избора – збуде се. Наглашено нескромно то тврдим, јер је лако провјерити.

Гостујући код Сузане Рађен-Тодорић, рекох пријеизборно да не сматрам како је рјешење у оснивању нових партија. Да води даљем уситњавању и конфронтацијама унутар друштва, пошто је ограничен број људи који желе, а још мањи број оних који умију да се баве политиком. Боље да истакнути незадовољни појединци пробају наћи себе у оквиру постојећих организација, јер је систем старих партија новчано и организационо далеко јачи од било чега новооснованог на тржишту. Нажалост и функционалније у стварном свијету.

Да ће се ти силни новопечени лидери и инстант месије провести као бос по трњу на изборима, уколико се не ману мегаломаније. Прије свега зато што тако емитују поруку да су суштински исти као и старе странке. Не знају бити тимски играчи, па сваки себи оснива партијицу у којој ће радије бити неприкосновен, него предизборном коалицијом освојити мандат. Боље бити први у мјесној заједници, него други у општини.

Борци за кључне промјене „јер су све актуелне партије исто срање, а друго паковање“, већ сутрадан су ме прогласили издајником несврстаности. Не један ми је замјерио тај иступ и рекао да то радим „јер сам СДС-ов човјек и нагодио сам се за неку позицију“. (?) Тако сам одлучио да не пишем више ништа на ту електорску тему, да не бих кварио нечију срећу дјевојачку. А и досадно је.

Избори прођоше. Резултате знамо. Револуционари листом приступише истом паковању. Да ли су сад, по лично-повратној аналогији, друго срање?

Три године

Да се разумијемо, уопште то не сматрам неприродним. Напротив. Ја сам то предложио. Односно предвидио. Проблем је искључиво у томе, што високо цијеним досљедност. И у наглашавању тога се понављам. До досаде.

Нико онима који ступе у неку партију и покушају нешто промијенити, неће замјерити ако дају оставку на одговорну позицију, јер им је партократија захтијевала залагање за страначке, а не опште интересе. Таквих заправо ни нема, па је онда немогуће да се  удруже у неку нову партију, која оправдање за постојање има у томе да су пробали другачије, али није ишло.

На српској политичкој сцени, можда још само Марко Јакшић из Косовске Митровице заслужује пролазну оцјену по мојим критеријумима.

Нијесам претјерано паметан и лијеп, а од имања највише вреднујем што никада нијесам издао себе. То можда не вриједи пуно широј заједници, макар и заступао исту, али мени је од животног значаја. Из неког разлога, који директно потврђује да нијесам пуно паметан, беспотребно водим рачуна о томе да ми нико, претурајући по архивама јавно изговорене ријечи, не може замјерити да сам за било шта продао ставове и идеале које сам заговарао.

Већ три године нијесам уредник Фронтала. Тим чином смо потврдили како ово није пројекат једног човјека, и да смо организација у којој нипошто не владају неписани закони наших партија, односно домаће политике.

Вођа вриједи искључиво онолико колико поштује своје саборце и даје им простора да у пуном обиму искажу свој потенцијал. У то име, ја својима одржах ријеч од прошле сриједе. Наредне ће већ бити окончан пост. Како вјерски, тако и овај мој. Колумнистички.

Пријатно.0 КОМЕНТАРА

 1. “Избори прођоше. Резултате знамо. Револуционари листом приступише истом паковању. Да ли су сад, по лично-повратној аналогији, друго срање?“

  Када Симо нешто слично напише одмах ме телалук оптужи за напад на лик и дјело једног револуционара који послије избора приступи срању.

 2. А како би јавност реаговала кад би Ти сутра постао члан СДС, Данијеле? Попљували би Те, прозивали да си их издао, да си се продао. Исти ти безмудани, који филозофирају из мишије рупе, пљују по људима који нешто покушају. И храбри су само кад су иза тастатуре.

  Је ли тај неки Дроњак, који је имао храбрости да стане на чело, издао оне који нису имали храброст да стану раме уз раме, већ салонски филозофирају? Шта је њима такав „револуционар“ дужан да би га прозивали и пљували?

  Најбоље да тамо неком имагинарном Сими Орозу, адвокату криминалаца и нато фашиста, полажу рачуне?!

  Не видим начин да појединац који се данас учлани у снсд, сдс, па и знатно мањe пдп или сп, било шта може промијенити у раду тих странака. Може само „тражити себе“ или, ако је политика добра, подржати, али у том случају нема потребе да буде чџан. Иако нисам члан СДС, Огњену Тадићу и Весни Адамовић са листе за ПСБиХ фонио сам далеко више гласова него многи чланови. Да сам члан, исту би корист имали од мене. За протууслугу нисам тражио ништа, јет сам то радио зато што желим промјену.

 3. „Најбоље да тамо неком имагинарном Сими Орозу, адвокату криминалаца и нато фашиста, полажу рачуне?!“

  Ti reče da nas Draguljče sve zna. Ko sam ja sada?

  „За протууслугу нисам тражио ништа, јет сам то радио зато што желим промјену.“

  Dobićeš promjene uskoro. Još malo pa će 100 dana savjeta ministara pa ćemo zajedno da sumiramo promjene na gore i konstatovati da je savez za promjene u stvari savez za fotelje.

 4. Добро, тако је тачно и било.

  Мислим Дане да си бар као знак поштовања идеје и доследности, да не говорим о историјској потреби, могао у колумни истаћи нашу конкретну и коректну причу.

  Став имаш, имаш добре процјене,разумијем да је колумна конципирана да би се потврдило твоје писање.

  О томе сам и ја овдје писао да ће се десити ако се не формира трећи блок.

  Значи став и процјене имамо и ми, поштено је било рећи(у колумни нагласити)да су бар неки сачували образ, да је сачувана до сада неизраубована прича, односно идеја и програм неизласком ЗОРЕ на изборе.

  Ово пишем зато што си добро поентирао на поразима неких тзв. нових партија без идеологије, партија пребјега и умишљених „месија“

  Поздрав

 5. Ја би и аминовао критику приклањања појединаца који су били нека врста вангарде већим странкама, али просто не могу да будем поборник лажних моралиста који су ништа друго до окорјели браниоци криминалног режима.

 6. Imamo vlast kakvu imamo, upoznali smo je, sve je rečeno o njoj. Opozicija je problem, bojažljiva, nesigurna, kad treba da poentira na ziceru tresu im se ruke, kalkulišu..Depresivno..

 7. Promjenu neće donijeti političari. Pogrešno je očekivati to od njih. Njihov manevarski prostor i sredstva kojima raspolažu su maleni. Obaveze su im nimalo fleksibilne i velike.

  Uspješna društva se ne prepoznaju po političarima. Znamo li za nekog političara iz Švedske? Naravno da ne znamo ali zato svi znamo za tetrapak, ikeu, volvo, skaniju, SKF, H&M… Nisu Njemačku njemačkom napravili njemački kancelari već mercedesi, manovi, folksvageni, adidasi, hajdelberzi i bajeri.

  Političari su nam alibi za sopstveni neuspjeh. Slabo išta da možemo ponuditi svijetu što će svijet prepoznati, cijeniti, platiti, zavoljeti.

 8. NIJE MI ŽAO PROŠĆA

  Buktalo je selo sred vinograda,

  Umilo sunce zemlji lice,

  U rat su pozvali Milorada

  Da rodnoj grudi brani granice.

  Teška je sudbina nas seljaka,

  Reče Milorad i zadenu za bluzu

  Krunicu maka,

  Seljaka zovu samo u rat i na kuluk-

  Ostadoše mi u balkanskim otac i brat,

  A bojim se ratovaće i unuk.

  Nije mi žao da izgubim glavu,

  Ni što neću probati grožđe,

  Žao mi što ne naučih sina Savu

  Kako se pobija i popleće prošće.

  Noć je bila aprilska, plava,

  U vazduhu miris sveće moštanice,

  U rat su pozvali Sava-

  Opet nad Srbijom lete zlosnutnice.

  Ove su ruke seljačke stvorene

  Samo za pušku i motiku,

  Pomisli Savo i pođe da ne okalja obraz

  I očevu sliku.

  Nije mi žao ni mladosti ni rodne kuće,

  Ni mirisa rascvalih šljivika u aprilsko svanuće,

  Žao mi što ne naučih sina Miloša, jedino dete,

  Kako se kotobanj od vrbovog pruća plete.

  Rastao Miloš bez oca i dede,

  Svaka mu muka padala na pleća,

  Motikom je krčio put iz bede,

  A nesreću uvek prati nesreća.

  Orao Miloš njivu kraj potoka,

  Nebo beše spustilo veđe,

  Pobeže mu srebrna ptica iz oka

  Ubi ga komšija zbog međe.

  Polomiše se krila, osuši se korenje,

  Tužno savi vrba olistalo pruće,

  Zaplakaše slike uklesane u kamenje,

  Pogibe i poslednje muško iz kuće.

  Nije mi žao prošća

  Niti kotobanja od vrbovog pruća,

  Žao mi zbog te međe-

  Zbog nje se zatvori kuća.

  Ljiljana Bralović

 9. „Да ће се ти силни новопечени лидери и инстант месије провести као бос по трњу на изборима, уколико се не ману мегаломаније.“

  Лазаревић није сконтао да се овом реченицом Симић обраћа њему лично (а дјелимично и Винку Перићу, Алекси Милојевићу, Небојши Вукановићу), па га пита зашто га се није сјетио.

 10. За разлику од других Лазаревић је реалан и достојанствен човјек.

  Треба ли већи доказ, ево су сад сви на власти, само ЗОРА и Лазаревић опозиција.

  -послије крађе избора 2010 године и недостатка стотина хиљада марака за кампању прошле године ако идемо сами о чему сам овдје писао

  -послије неуспјеха формирања трећег блока највише захваљујући Вукановићу

  -послије задње могућности( немогућности прихватања обавезе стриктног провођења нашег програма из области пољопривреде, екологије, енергетике и туризма после избора) од стране партије која није имала министре у овој области, што је био услов,(те услове испуњавао само ДНС) да би са њима потписали споразум(коалаицију, ми смо одустали од избора да сачувамо образ, идеју и програм.

  То сам навео у коментару, мислим и сад да је Дане могао и на томе поентирати ако ништа бар због достојанства које помиње, достојанства које су Лазаревић кроз живот и ЗОРА показали од самог постанка до данас.

  П.С.Жао ми је што неко жели у колумни на Данијелове јасно указане, а не поменуте појединце, пребјеге и лажно месијанство оних који су учествовали на изборима, правдати нападом на мене.

  Колико Лазаревић и ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ као идеја сметају најбољи је ово доказ, напади чак и ако нисмо учествовали на унапријед намјештеним и купљеним изборима.

  Знам ја да су многи са Фронтала гледали 03.04.2015.године -петак Николу уживо на БНТВ у Српској данас, ту сте се могли увјерити да ми имамо став, да јесмо за договор са легалним властима на свим нивоима,договор који значи прихватање реалности, односно АПСОЛУТНЕ ЗАШТИТЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, ревизију свих концесија и збијање редова за прву праву послератну обнову.

  Умјесто да се поносимо што имамо такву организацију и људе у ово нељудско вријеме, лицемјери покушавају задати ударац у задњу српску хуману причу.

  Један много уман и признат човјек ми негдје прије каже: „Шта ћеш Никола, таква је стварност и зато ћемо ми Срби за пар година отићи у три пичке материне.“

  Моје и ЗОРЕ је да докажемо да може другачије, па шта кошта да кошта, зар не?

 11. За разлику од других Лазаревић је реалан и достојанствен човјек.

  Треба ли већи доказ, ево су сад сви на власти, само ЗОРА и Лазаревић опозиција.

  -послије крађе избора 2010 године и недостатка стотина хиљада марака за кампању прошле године ако идемо сами о чему сам овдје писао

  -послије неуспјеха формирања трећег блока највише захваљујући Вукановићу

  -послије задње могућности( немогућности прихватања обавезе стриктног провођења нашег програма из области пољопривреде, екологије, енергетике и туризма после избора) од стране партије која није имала министре у овој области, што је био услов,(те услове испуњавао само ДНС) да би са њима потписали споразум(коалаицију, ми смо одустали од избора да сачувамо образ, идеју и програм.

  То сам навео у коментару, мислим и сад да је Дане могао и на томе поентирати ако ништа бар због достојанства које помиње, достојанства које су Лазаревић кроз живот и ЗОРА показали од самог постанка до данас.

  П.С.Жао ми је што неко жели у колумни на Данијелове јасно указане, а не поменуте појединце, пребјеге и лажно месијанство оних који су учествовали на изборима, правдати нападом на мене.

  Колико Лазаревић и ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ као идеја сметају најбољи је ово доказ, напади чак и ако нисмо учествовали на унапријед намјештеним и купљеним изборима.

  Знам ја да су многи са Фронтала гледали 03.04.2015.године -петак Николу уживо на БНТВ у Српској данас, ту сте се могли увјерити да ми имамо став, да јесмо за договор са легалним властима на свим нивоима,договор који значи прихватање реалности, односно АПСОЛУТНЕ ЗАШТИТЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, ревизију свих концесија и збијање редова за прву праву послератну обнову.

  Умјесто да се поносимо што имамо такву организацију и људе у ово нељудско вријеме, лицемјери покушавају задати ударац у задњу српску хуману причу.

  Један много уман и признат човјек ми негдје прије каже: „Шта ћеш Никола, таква је стварност и зато ћемо ми Срби за пар година отићи у три пичке материне.“

  Моје и ЗОРЕ је да докажемо да може другачије, па шта кошта да кошта, зар не?

 12. Опет слага!!!

  Како Лазаревићу? Па Лазаревић једини није био на изборима.

  Па лијепо је газда-Дане написао да ће се овопечени лидеи и месије провести као бос по трњу на изборима.

 13. ја сам јутрос постигао договор са социјалистима да за 20 марака седмично дежавуишем и нападам лазаревићеву идеју и причу о зори. смећари су прво нудили 10, као, толико се обично плаћа напад на зору, једва извуче још ценера.

 14. Политика је умијеће могућег. Обавеза оних који се баве политиком је да то умијеће могућег остварују у јавном интересу.

  Једна од дефиниција, а говори много о онима који тренутно обнашају све те разнолике функције и о њиховим „адвокатима“ на оваквим и сличним електронским медијима!

  Поздрав!

 15. сикирица,

  чуди ме тако мала понуда,колико си ти „смеће“требало би да много више вриједиш на тржишту.

 16. не дају више. кажу ти си нови, мораш се доказати. ал ајд да се бар нешто ради, док се не отвори мјесто на блаћењу шукала, за њега у старту петнаест пута више плаћају него за ово. до тад може и боранија.

 17. @ AGRONOM & ribar

  Господо, ухватите се екологије, пољопривреде, шумарства, туризма и слично јер политика није за вас… Можда нешто и урадите у овим областима.

 18. криминолог,

  то и јесте наш програм, али да би се тога ухватили морате ви лицемјери помоћи да данашњи политичари о томе не одлучују.

  Нема другог начина осим да се уђе у скупштине, стави вето на пљачку шуме, концесије на воде и руде, уложи новац у производњу хране у висини од најмање 20% годишњег буџета Српске и општина,очисти 100% сва територија као услов развоја туризма и производње хране.

  Значи тупаџија треба политичка партија зелених да уђе у парламент, треба да се донесу закони и проведу у тим и другим уско везаним областима.

  Тако су урадили еколози у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Норвешкој, Шведској,Француској……, мислиш да су могли промијенити ишта док нису добили печат у руке.

  Мислиш да су и тамо били бољи индустријски манијаци и остала профитерска банда без душе, па у Рајни прије 30 година није било рибе од загађења, данас је чиста цијелим током и пуна рибе као Врбас у горњем току.

  Боље ти је да не серуцкаш овдје као бот, него да се придружиш овим младим људима да имамо сутра коме оставити државу.

 19. @Сими Оро

  Лазаревић је све те људе окупљао, под претпоставком да он буде лидер. Зато су га редом одбијали. Кад је видио да је сам, а пријава кошта, покушао се ДНСу наметнути, али га и они одбацише. Дакле, хтио је на изборе, али није могао.

  Симић никог не напада, већ добронамјерно указује. А како то неко доживњава, друга је прича. Зар се Лазаревић са ЗОРАом овдје не представља као месија и зар ту нема мегаломаније?

  @Веља Сикирица

  Имаш ли број Пере Ђокића? Мени Босић плаћа мање. Каже: „Не вриједи тај посао више док се ЗОРА не региструје у суду и не добије трећег члана.“

 20. Ко ме пита? За АИД нема ни свеца ни петка кад треба дезавуисати Лазаревићеве идеје. А ни социјалисти нису никад „признавали Бога“ до Тите и Додика. Не би толико плаћали да не дрхте да ће Лазаревић упасти у Владу ‘мјесто њих.

 21. Већи је гријех изигравати месију, него то констатовати на Велики Петак. Још већи је гријех продати бирачке одборе Додику и нудити се Марку Павићу.

 22. @ ribar, 10.04.2015. 12:37:59

  Да би се Ваш “програм“ реализовао потребно је измијенити цијели овај корумпирани систем, а за борбу против корупције, колико сам упознат, нисте квалификовани… Е када се тај систем сруши или му се макар зада снажан ударац онда би идеја попут Ваше имала смисла, овако остаје само празна демагогија којом забављате читаоце…

 23. криминолог,

  зато јесу квалификовани овакви као Борислав и многи други часни људи из његове бранше, једни једно, други друго, трећи треће, има много посла да би се направила прва права послератна обнова.

  Иначе овај систем је могао бити срушен већ два изборна циклуса, зашто није питај ове из „савеза“?

  Ко је гледао неки дан емисију у којој се Борислав уживо јавио,јасно му је да се код нас ради о достојанству, ставу и принципима,програму.

  Зато нисмо хтјели учествовати без јасних гаранција за провођење програма у фарси од избора.

  Баш је Данијел инсистирао на недостатку „достојанства“ појединаца и група, на томе је поентирао у колумни, зато сам и написао да је могао поменути нашу неукаљану причу коју сви поштују осим плаћених тролова-ботова-гована, Боже ми опрости на данашњи дан.

 24. @ ribar, 10.04.2015. 15:59:18

  Небројено пута овдје сам Вам рекао да је најбоље да се држите пецања… Немам ја шта питати “ове из савеза“ када су и они дио система, држе се они својих позиција, праве представе за народ и убиру јако добре зараде…

  То што обигравате око мог колеге Борислава и Данијела, мислим да нема ефекта јер су они људи са визијом и не вјерујем да им можете наметнути своју… Моја прогноза је да ћете проћи као и са Вукановићем и свима другима којима сте договарали коалицију или нешто слично.

  П.С. Нећете сазнати мој идентитет без обзира колико покушавали да ме испровоцирате и увриједите са тезом како ме неко плаћа. Џаба кречите!!!

 25. Daniel ispravno rasuđuje. I Lazareviću i vama ostalima pametnije bi bilo da ste se učlanili u esenesde i da se kroz stranačke organe borite za ostvarenje ideja. Kritikom na mrežama nećete ništa postići osim možda čira na želucu. Vaše frustracije su štetne po vas, dok su se ljudi zamorili od tolikog pljuvanja Dodika. Ne slažem se ni ja s nekim kadrovskim rješenjima, ali to je normalno za jednu veliku političku organizaciju. Smiješni ste ispali kad ste unaprijed slavili Igorov izlazak iz stranke. Zato što vjerujete jednom Vaskoviću. Umjesto što sanjate da će narod krenuti baš za vama gologuzanima, dozovite se, učlanite u esenesde i borite za svoj narod. Nakon izmjene zakona ostaćemo samo mi, esdees koji će jedva preći cenzus jer će ih narod kazniti za probosansku politiku i možda deenes. Vidjećete kad Đokić bude molio Dodika da ga primi u esenesde. Zato manite se ćorava posla i budite realni. Esenesde ima u članstvu stotine doktora nauka, magistara, uspješnih privrednika pored kojih Lazarević, Vukanović, Šukalo i slični nemaju šta tražiti. Što prije to shvatite, manje ćete se kajati. Svoje ideje najbolje možete kroz esenesde odbore provoditi, samo ne možete biti u vrhu, već tamo gdje realno pripadate. Neka vam ovi praznici daju snage da se duhovno pročistite i oslobodite te gorčine, da ljubav u vama nadvlada mržnju.

  Srećno!!!!!

 26. гмазу,

  прво да није идеје и идеологије ЗОРЕ ја се не би ни бавио политиком, као што нисам пуних 48 година прије тога.

  Ако прича о заштити преосталих природних ресурса и одрживом развоју не треба иако је једина спасоносна у Српској, онда са тобом нешто није у реду.

  Па зашто се воде оволики ратови по свијету осим око природних ресурса, а паметњаковићу?

  Могао би се сложити са констатацијом да појединци без идеологије који имају искључиво политичке афинитете треба да траже своју шансу кроз веће партије.

  Нажалост у мом случају је то немогуће, ја сам један од идеолога и оснивача ЗОРЕ- ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, творац програма којег су ЕКОНОМСКИ ПОКРЕТ ИЗ БЕОГРАДА И ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОЦИЈЕНИЛИ НАЈБОЉОМ ОЦЈЕНОМ,ШТО ЈЕ ЧУВЕНИ ЕКОНОМИСТА И СРПСКИ РОДОЉУБ БРАНКО ДРАГАШ ПОТВРДИО ЛИЧНО ГОСТУЈУЋИ У ДЕЦЕМБРУ 2013. ГОДИНЕ НА АТВ У БАЊОЈЛУЦИ.

  Значи могу се као предсједник ЗОРЕ договарати са другим око програма, али се код нас ријеч народу мора испоштовати.

  Тако раде српски капетани, за остале не знам, уосталом никад се не бавим другим личностима, чак и Вукановића могу поднијети разумијући обезбјеђивање егзистенције кроз овај ангажман.

  Њега ја овдје прозивам због тога што је имао невиђену медијску промоцију и причао о трећем поштеном путу, па је као такав могао бити једна од главних, ако не и главна спона трећег блока.

  Нажалост умислио се и ма колико неко покушао мени овдје подвалити, Дане је мислио на Вукана кад је писао о лажном месији.

  Поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *