Докле је дошло: Колинда упозорава на јачање усташтва по Хрватској

Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић упозорила је данас у обраћању нацији да је у Хрватској дошло до ескалације нетолеранције, говора мржње и величања пропалих злочиначких режима. У обраћању јавности путем националних телевизија, Китаровићева је рекла да се "јуначка и поносна историја" Хрватске свела на неколико година прошлог вијека, које су стотинама хиљада људи донијеле патњу, смрт, […]

уторак, мај 10, 2016 / 08:06

Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић упозорила је данас у обраћању нацији да је у Хрватској дошло до ескалације нетолеранције, говора мржње и величања пропалих злочиначких режима.

У обраћању јавности путем националних телевизија, Китаровићева је рекла да се "јуначка и поносна историја" Хрватске свела на неколико година прошлог вијека, које су стотинама хиљада људи донијеле патњу, смрт, уништене домове и разорене породице, а хрватски народ дубоко подјелиле.

"И овог пута јасно и гласно ћу рећи – усташки режим својом је политиком везивања уз фашизам и нацизам, осакаћивањем дијелова државне територије и злочиначким поступцима масовних прогона и убистава, на најгори начин злоупотријебио и тешко окаљао тадашњу легитимну жељу хрватског народа за својом државом", рекла је Китаровићева.

Она је навела да се мора строго одвојити антифашизам, као вриједност модерне Европе и Хрватске, од, како је рекла, злочиначког југословенског комунистичког режима, под којим су десетине хиљада људи разних националности и идеја брутално ликвидиране као непријатељи народа, без суда и икаквих људских права.

"Модерна хрватска држава почива на помирењу дјеце усташа и партизана. Да смо 1991. године били овако разједињени, сигурно не бисмо под вођством првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, остварили сан о слободној хрватској држави", рекла је Китаровићева.

Она је упитала Владу и све учеснике политичког живота да ли су свјесни да млади свакодневно одлазе из земље и због неиздрживе атмосфере загађености јавног простора мржњом и нетолеранцијом, те их позвала да се тргну, прекину међусобне свађе и ухвате се посла.

"У супротном, ова спирала надметања у оправдавању режима који не заслужују оправдање, ескалираће на улици, у трамвају, на стадиону, а онда више нема поправног испита", упозорила је Китаровићева.

Она је позвала грађане да не дозволе да им бољу будућност "украду злодуси лоше прошлости". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *