Дојче веле: Америчка предузећа повлаштена на Косову

Бивше дипломате САД све су заинтересованије за улагања на Косову и за њих, тврде косовски званични, важе иста правила као и за друге, али из невалидног сектора упозоравају да је додељивање јавних тендера на Косову праћено великом корупцијом и фаворизовањем одређених приватних компанија, навео је радио Дојче веле.  У најужи избор за продају 75 одсто […]

понедељак, август 27, 2012 / 11:08

Бивше дипломате САД све су заинтересованије за улагања на Косову и за њих, тврде косовски званични, важе иста правила као и за друге, али из невалидног сектора упозоравају да је додељивање јавних тендера на Косову праћено великом корупцијом и фаворизовањем одређених приватних компанија, навео је радио Дојче веле.

 У најужи избор за продају 75 одсто акција фиксне и мобилне телефоније Косова ушла је и компанија „Олбрајт груп”, на чијем је челу бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт.

Тим поводом поједини медији су последњих дана писали да “косовске власти“ Американцима и неким другим земљама, пријатељима Косова, додjељују послове без тендера и по скраћеној процедури, јавља Дојче веле.

Косовски “министар економског развоја“ Бесим Бећај за ДВ каже да то што је Медлин Олбрајт пријатељ Косова не значи да се неће поштовати законске процедуре.

„Процес тендера је процес конкурентности. Ми смо јако задовољни да се они такмиче и сигурно да ће сада у њиховим рукама бити да ли ће они добити или не. То зависи колико су испуњени технички и финансијски услови, јер на крају крајева и Медлин Олбрајт и сви наши европски пријатељи су покушавали и раде заједно с нама да створимо једну државу где влада закон”, каже Бећај.

Према речима Бећаја, све више земаља, а не само Сједињене Америчке Државе, заинтересовано је за улагање на Косову зато што преко косовског тржишта улазе у регион.

„Нама је јако драго да имамо рецимо америчко-турски конзорцијум који ради наш ауто-пут према Албанији и да се повезујемо у будућности са Србијом. Имамо јако добру комбинацију на аеродрому Приштина. То је француска и турска комбинација. Сад недавно смо имали инвестиције у енергетици на изградњи хидроцентрале у Дечанима, где је аустријска компанија у вриједности од 55 милиона евра у првој фази инвестиције. Имамо сад и Турску која је ушла у дистрибуцију струје. То су велике инвестиције које долазе”, каже министар економског развоја.

Министар Бећај напомиње да влада велико интересовање и за косовско рудно благо, те да се не ради само о компанији пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка, већ да су заинтересоване и друге америчке компаније, те канадске, грчке, турске и британске.

Предсједник Привредне коморе САД на Косову Аријан Зека оцјењује да америчке компаније нису довољно присутне на Косову зато што им најчешће не одговарају услови косовског тржишта.

„Видјели смо много мало реалних инвестиција иако је интересовање на завидном нивоу. Оног тренутка када дођу, они виде шта реално нуди Косово. Осим добрих закона у пракси има много тога што домаће институције могу да ураде како би привукли инвестиције”, каже Зека.

Он додаје да је зато интересовање великих компанија повезаних са именима Олбрајтове или Кларка од велике важности, јер они могу пренијети и осталим америчким фирмама да Косово нуди добре услове за пословање.

С друге стране, Љорик Бајрами истраживач Невладине организације за демократију и антикорупцију „Ћоху”, каже да је додељивање јавних тендера на Косову праћен великом корупцијом и фаворизовањем одређених приватних компанија, из чега нису искључене ни фирме из Сједињених Америчких Држава.

„Ми као организација не мислимо да само Америка има предност, али сматрамо да предност имају компаније које су повезане са политичарима или одређеним политичким партијама или са људима који имају политичког утицаја. У том контексту нису искључене ни америчке компаније”, каже Бајрами.

Директор приштинског Института за развојна истраживања, Риинвест, Љумир Абдиџику, међутим, не види ништа лоше у томе да на тендерима за приватизацију буде и политичког утицаја, уколико је то у “националном интересу“.

„Често није цена најважнија при трансферу власништва. Некада можете изгубити на цени, али добити много имиџом инвеститора и његовом дугорочном стабилношћу. Ми смо до сада наша богатства највише давали турским фирмама и то није феномен који се дешава само на Косову, већ и у региону”, истиче Абдиџику.

Он напомиње да је за земље Балкана важно да осим Турске, привуку и европске и америчке инвеститоре, навео је Дојче веле.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *