Дојче Банк планира да хиљаде запослених замијени роботима

Говорећи о вјештачкој интелигенцији и примјени осталих нових технологија извршни директор Дојче Банк, Џон Крајан, рекао је да ће велики број запослених у банци вјероватно бити замијењен роботима.

понедељак, септембар 11, 2017 / 10:45

“У нашој банци људи раде механичке ствари, попут робота. Будућност су роботи који се понашају попут људи”, рекао је Крајан.

Дојче Банк има око сто хиљада запослених, а због примјене нових технологија без посла би могле остати хиљаде људи. Крајан је, такође, рекао да ће неки послови постати занимљивији и то ће донекле ублажити смањење броја запослених.

Да Дојче Банк није једина говори информација да је ХСБЦ недавно објавио да ће примијенити ИБМ-ову технологију вјештачке интелигенције за обраду докумената о међународном трговању. Око сто милиона страница, попут фактура и докумената о осигурању, тренутно се прегледава и обрађује ручно.

“Ројал Банк оф Скотланд” већ је покренула с ИБМ-ом пилот пројект у којем роботи примају питања клијената, одговарају на њих и просљеђују захтјеве одговарајућим агентима.

Шведска СЕБ банка прва је банка, која је когнитивну технологију увела у корисничке услуге након што се софтверски робот компаније ИПсофт показао успјешним у интерном ИТ пројекту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *