Договорен план реализације реформске агенде

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би половином септембра требало да буду усаглашени ставови свих нивоа власти у БиХ када је ријеч о писму намјере Међународном монетарном фонду (ММФ) и механизму координације, али и утврђен динамичан акциони план реформске агенде. Цвијановићева је истакла да су веома близу рјешења када је ријеч о […]

среда, јул 29, 2015 / 19:27

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би половином септембра требало да буду усаглашени ставови свих нивоа власти у БиХ када је ријеч о писму намјере Међународном монетарном фонду (ММФ) и механизму координације, али и утврђен динамичан акциони план реформске агенде.

Цвијановићева је истакла да су веома близу рјешења када је ријеч о механизму координације, који је дефинисан као један од два кључна услова на такозваној бриселској мапи пута, те да је то обавеза од које се никако не може побјећи када је ријеч о европском путу.

"Механизам координације омогућава сарадњу различитих нивоа власти на извршавању, не само европских обавеза, него и дефинисању свих других питања који су важни за функционисање БиХ", рекла је Цвијановићева у Бањалуци након састанка са предсједником Владе ФБиХ Фадилом Новалићем, предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем и министром финансија и трезора БиХ Вјекославом Бевандом.

Она је подсјетила да је са федералним премијером данас утврдила оквирни акциони план у вези са реформском агендом и да су задужили сва министарства двије владе да израде детаљне акционе планове, односно оно што су њихове обавезе у вези ове агенде.

"Разговарали смо и са предсједавајућим Савјета министара БиХ с обзиром да смо и у агенди, као и у неким другим стварима, на заједничком задатку и било је неопходно дефинисати одређена понашања сваког нивоа власти, да видимо шта су обавезе и ко ће их и када предузимати", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о усаглашавању ставова у вези са наступом према ММФ-у, Цвијановићева је навела да постоји интерес свих нивоа власти да писмо намјере буде сачињено на начин који одговара свима и да, као различити нивои власти, могу да стану иза њихових обавезе.

"Анализирали смо ствари, договорили одређене ставове и крајем августа биће дефинитивно утврђени ставови сваког нивоа власти након што обавимо још једну рунду консултација", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство данашњим састанцима, разговорима, али и разумијевањем на усаглашавању одређених ставова у претходном периоду.

ДОГОВОРЕН ПЛАН О РЕАЛИЗАЦИЈИ РЕФОРМСКЕ АГЕНДЕ

Предсједник Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић договорили су данас у Бањалуци оквирни акциони план и раније постигнутих договора између двије владе.

Цвијановићева је рекла да ће детаљни акциони планови бити урађени након што ресорна министарства доставе планове активности које ће проводити.

Договорено је и да ће крајем августа бити урађене коначне верзије текстова различитих прописа од радних група, а потом у првој половини септембра усвојене на одвојеним и неке ствари на заједничкој сједници двије владе, и на тај начин што је могуће више хармонизовати рјешења, рекла је Цвијановићева новинарима након састанка.

Према њеним ријечима, данашњи састанак протекао је у знаку усаглашавања на путу изградње јединственог пословног амбијента.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић нагласио је да ће све практичне теме о којима је било ријечи на данашњем састанку довести до побољшања економије и раста запошљавања у БиХ.

Новалић је захвалио Цвијановићевој за досадашњу добру сарадњу и данашњи састанак.

РАСПОДЈЕЉЕН ПРИХОД ОД ПУТАРИНА

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је на данашњој сједници Фискалног савјета БиХ у Бањалуци разговарано о елементима глобалног финансијског оквира БиХ за период 2015-2018. година и пројектној стратегији Свјетске банке за БиХ за период 2015-2020. година.

"Сагласили смо се да је ријеч о врло квалитетној стратегији, посебно о врло квалитетним приоритетима и смјерницама које за БиХ предвиђа Свјетска банка. Договорили смо да ћемо, крајем августа или почетком септембра, сви нивои власти, а послије тога и сви заједно као јединствени документ имати свој став и предложити оне пројекте за које сматрамо да су у овом тренутку најприоритетнији за ентитете, као и за Савјет министара БиХ", рекао је Звиздић новинарима.

Он је нагласио да су сви данашњи састанци у Бањалуци протекли у крајње доброј сарадњи, базирани на врло стручним елементима онога што је дефинисано у закључцима.

На питање новинара зашто још није усвојен механизам координације, Звиздић је рекао да је то питање стављено као приоритет у раду и да је само питање времена када ће се оно ријешити.

"Нема ништа спорно, не треба излазити са детаљима, битно је да ми одржимо још неколико састанака, а у наредних пар седмица то ће сигурно, поред Реформске агенде, бити ријешено", рекао је Звиздић.

Предсједник Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Вјекослав Беванда рекао је да је Управни одбор УИО на данашњој сједници у Бањалуци усвојио одлуку о привременој расподјели прихода од путарине у износу од 22.707.000 КМ по којој око 13,3 милиона КМ припада Федерацији БиХ, око 8,8 милиона КМ Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

Према његовим ријечима, данас је договорено и да на наредној сједници буде донесена одлука која неће бити привременог карактера, како новац не би стајао на рачунима.

"Исто тако једногласно смо донијели и одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединственог рачуна за трећи квартал, а они су нешто измијењени у односу на претходне износе, па сада 63,85 одсто иде за Федерацију БиХ, 32,60 процената за Републику Српску и за Брчко дистрикт 3,55 одсто", рекао је Беванда који је министар финансија БиХ.

Он је навео да је на данашњој сједници договорено да се на наредним сједницама анализира и актуелна ситуација у Управи, да је донесена одлука о трошковима прегледа робе изван мјеста рада којом се излази у сусрет привредницима, те да је усвојен Средњорочни план УИО БиХ.
 

 



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *