Договор Путина и Обаме о горућим темама

Предсједници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама договорили су се да блиско сарађују поводом „горућих свијетских тема“ повезаних са Сиријом, блискоисточном кризом, иранским и сјевернокорејским нуклеарним питањем и плановима у области противракетне одбране.  Како је саопштио Кремљ послије телефонског разговора лидера двије земље, Путин је у контексту сиријске кризе указао на неопходност што […]

субота, март 2, 2013 / 17:33

Предсједници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама договорили су се да блиско сарађују поводом „горућих свијетских тема“ повезаних са Сиријом, блискоисточном кризом, иранским и сјевернокорејским нуклеарним питањем и плановима у области противракетне одбране.

 Како је саопштио Кремљ послије телефонског разговора лидера двије земље, Путин је у контексту сиријске кризе указао на неопходност што скоријег прекида борбених дејстава.

Предсједници двије земље наложили су министрима спољних послова Сергеју Лаврову и Џону Керију да наставе с активним контактима, оријентишући се на израду могућих иницијатива усмјерених на политичко рјешавање кризе.

Детаљно су размотрена питања двостране сарадње, као и читав низ актуелних међународних проблема.

Истакнут је принципијелан значај сарадње Русије и САД ради осигурања стабилности у свијету.

У саопштењу се наводи да је изражена спремност да се активно ради на развоју узајамно корисне билатералне сарадње у свим областима, а да је предсједник Русије скренуо нарочиту пажњу на важност јачања трговинско-економских веза, чији ниво "не одговара потенцијалу".

"Путин и Обама били су јединствени у тежњи да се избјегавају кораци који могу негативно да се одразе на билатералне односе", навео је Кремљ.

Путин је потврдио позив Обами да дође у званичну посјету Русији, а договорено је да се предсједници двије земље састану током самита Групе осам у Сјеверној Ирској.

У саопштењу се наводи да је разговор одржан на иницијативу Обаме и да је имао конструктиван карактер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *