Додиково и Срнино пиарање: Колико пута може један у седам?

Прво је Удружење младих Вишеграђана које се вика „За бољи град“ одлучило да одржи „јавни скуп“. Пише: Зоран Јанковић У складу са годинама им, бујном младошћу, неутаживом жељом за слободом и самосталношћу, личним интегритетом и субјективитетом, идејама које напросто кипе, јавни скуп су назвали невјероватно маштовито: "За бољи Вишеград"! И то је била – вијест. […]

четвртак, март 20, 2014 / 07:37

Прво је Удружење младих Вишеграђана које се вика „За бољи град“ одлучило да одржи „јавни скуп“.

Пише: Зоран Јанковић

У складу са годинама им, бујном младошћу, неутаживом жељом за слободом и самосталношћу, личним интегритетом и субјективитетом, идејама које напросто кипе, јавни скуп су назвали невјероватно маштовито:

"За бољи Вишеград"! И то је била – вијест. Прва вијест. Тачније: најава догађаја.

"За бољи град" организовао је "За бољи Вишеград". Ово прво је име НВО, а ово друго је назив "јавног скупа". Ако нисам шта побркао лончиће.

А онда су, како се самопредстављају, ови "млади и образовани људи, патриоте, којима је на срцу Република Српска Вишеград у њој, опредијељени да Вишеград буде препознатљив као модеран и културан град" (ето: сви неприпадници ове НВО желе све супротно од напријед наведеног) дошли на генијалну идеју; "Феееномееенааалооо" – рекао би покојни Зока (Брк) Радмиловић; да, ето случајно, позову предсједника Републике Српске на овај "јавни скуп". Била је то још једна – вијест! За СРНУ и 058.ба.

Омладинци су предсједника позвали "да их подржи". Он их је подржао у томе да они подрже њега.

Сви су се подржали. Подржала их је и СРНА: Била је тош једна, нећете вјеровати – вијест! Ово кад су одлучили да се подрже.

Јавно и скупо

А онда су се јавноскупили.

Јавноскупљању је присуствовао и наравно Џеј. Пардон, и наравно Емир Кустурица. И њега су позвали. И хармоникаше из Угљевика. И сву есенеседову омладину из још пет-шест општина. Довезли су их у аутобусима и истоварили иху Вишеграду. А омладинци башинису знали новинару БН-а објаснити шта но ту раде.

Стоп примитивизму у Вишеграду

Колико сам видио по сликама поред Кусте и Доде, у првом реду, били су Саша Кошарац, па Министар Мутабџија, па иза широких Додиних леђа је извиривао Милорад Јагодић директор ШГ "Сјемећ" Рогатица и шеф рогатичког СНСД-а, па Младен Лакић из Рогатице по занимању брат директора ХЕ Вишеград и шефа вишеградског СНСД-а… сви млади сједобради, сједокоси или ћелави (види слику: ), сви из Вишеграда, сви "патриоте којима је на Срцу Република Српска", сви чланови Невладине организације младих "За бољи Вишеград" на скупу "За бољи град". Или обрнуто, шта мијења на ствари!?

Додик је ускликнуо "Побиједила је идеја Андрићграда"! Била је то још једна – вијест! И овог пута објавила ју је СРНА и www.058kusturica.bа. Ма шалим се, не зове се страница овако, ово "кустурица" сам убацио. Ви избаците.

Неки Шимшић из предметне НВО узвикнуо је: "Стоп примитивизму у Вишеграду". ЦРНА је објавила – вијест. Пардон, СРНА. И РТРС ваљда. И "Глас" и "Независне" и "Нови печат" и "Глас народа", односно вјерујем да јесу, мада их ријетко читам. Кад мало боље размислим то да су они објавили вијест о овом догађају више уопште и није вијест; обоје је изгубило смисао.

Заболи Вишеград за бољи град

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Вишеград бити универзитетски град, јер се озбиљно приступа идеји ставарања панславенског универзитета за лијепе умјетности иза чега стоји Руска Федерација" била је сљедећа вијест коју је објавила СРНА. И 058.ба. Са једног те истог догађаја.

На (још увијек) истом овом јавном скупу Кустурица је узвикнуо: "Вишеграђани заслужују бољи живот"! Ништа није рекао за "Срећне људе". Више ми досадно писати дас су СРНА и 058.ба (и) од тога направили још једну вијест. Која је то по реду? Шеста или седма?

Евент менагемент

У двадесетак година бављења новинарства не сјећам се да сам икад био у прилици видјети да се од једног овако небитног догађаја направи 6-7 вијести. И да их све објави једна те иста новинска кућа. Углавном једну за другом. Плус још неколико њих… у тамонеком Вишеграду тамонека НВО огранизовала тамонеки скуп… ма дај, немојте се баш колико зајебавати са новинарством.

Ето: ми сми ви дебили и имбецили и нико од нас није чуо за "евент менагемент". Само Перо Савјетник и Биљана Савјетница. И нико од нас сконтао није да је у Вишеграду Додик одржао предизборни митинг, него н’ака омладина ‘оће срећне људе, бољи живот, бољи град, шта ли! Ма хајте, молим вас, не потцјењујте баш толико просјечног Српскорепубликанца.

Догађај овог ранга мога је добити једну најаву и једну вијест. И фертик! А "фертик" није вијест него "крај". На њемачком, ваљда. Све остало је ПР, односи с јавошћу, политички маркетинг… шта год хоћете јесте, само новинарство – није.

Знао сам да не постоји објективно и независно новинарство. Сад видим да у Републици Српској никако новинарства и нема. Барем не ових дана.

Педесет у двадесет пет

Један у седам никад није могао, нити ће икад моћи. Мислим на један неважан догађај у седам вијести. Много је, куме. Није то математика, ово је живот. Суротно овоме чуо сам да ни педесет не може у двадесет пет… ма знате ли тај виц? Не знате? Е, доброо онда:

Брачни пар интелектуалаца, универзитетских професора, обоје од по педесет година, упао је у брачну кризу. Она је предавала социологију, а он математику. Немајући храбрости да жени истину саопшти у очи, он је назва телефоном и рече јој како има љубавницу. Студентицу од двадесет пет година. Госпођа професорка лошу вијест, супротно очекивањима, прими сасвим сабрано.

"Ма нека, нема везе" рече она "и ја имам љубавника, такође студента од двадесет пет година. А ти пошто си добар математичар лако ћеш израчунати колико пута може педесет у двадесет пет, а колико двадесет пет у педесет!

Читаоцима на кафу

*(Извињавам се свим породицама путника несталог авиона)* Пронађен је нестали малезијски "боинг". Ено га кружи изнад Требиња. Чека да се направи аеродром па да слети на њега. 0 КОМЕНТАРА

 1. Koliko ja vidim za ove Dodoove cirkuske manifestacije redovno se traži karta više. Opozicija i kada nešto organizuje, organizuje u skromnim prostorima sa još skromnijom posjetom.

 2. Bravo! U RS odavno novinarstva nema. Gradjani placaju pretplau na rtrs,a daje im se samo ono sto Mile kaze. Ovaj tekst je samo jedan u nizu koji predstoje. Narod bi do sada trebao da vidi sta radi Milorad Dodik i snsd i da napokon ustane i da svoju odluku u oktobru! Ovo je trosenje drzavnih para u korist svoje promocije!

 3. Bravo za SRNU:D Šta drugo može da se očekuje od ovog režima i od režimskih medija. Sviraj kako Dodo svira, naravno za narodne pare. Sa ovim iz snsd-a neće biti bolje ni Višegradu, ni Srpskoj. S njima nam se crno piše.

 4. Колико сам видио по сликама KAZE piskaralo ZORAN JANKOVIC!!!!
  Treba li nastaviti dalje?
  Piskaralo nije ni bio na skupu a sve zna sa SLIKA!!
  Gdje su slike tih silnih autobuasa kada si sve USLIKAO?
  Svaka susa se u ovoj zemlji zove novinarom!!

 5. Svaka čast Simiću na ovakvom tekstu, da je bogdo više takvih novinara kao što si ti i PORTALA kao tvoj Frontal ,al nažalost ove režimske novine i novinari moraju da pišu onako kako im ŠEF naredi !!!POZDRAV ZA TEBE I TVOJU EKIPU !!!

 6. šta je to danas vijest, a šta pravljenje događaja, koji se koristi u svrhu propagande?! Danas je još uvijek na ovim prostorima u RS vijest, broj saobraćaki, eventualno ako se desi neka oružana pljačka, ma da nisam sigurna da se i ovo ne koristi u svrhu propagande, uglavnom što je od svega najžalosnije, ova pravljenja događaja u svrhu propagande, plaća narod, a pošto – poto SNSD pokušava da uknjiži u svoju korist, obmane građane i ostane na vlasti, no sigurna sam, da ne postoji čarobna formula kojom bi aktuelna vlast uspjela opet da obmane građane da glasaju za njih na sledećim izborima…

 7. Jedino je naš novinar promašio, jer mu je promaklo, da je Kusta podnio finasijski izvještaj o Andrićgradu baš kome treba i gdje treba. To je bilo najsimpatičnije obraćanje.:P

 8. DODIK NA SKUPU U VIŠEGRADU JAVNO IZVRIJEĐAO NOVINARA BN-A RADOJA TASIĆA

  Izbjegavam da komentarišem vlastite tekstove, a posebno komentare o njima. Ovog puta moram da napravim izuzetak. Zbog anonimne šuše spremne da vrijeđa one koji svoje mišljenje uredno potpišu; i imenom i prezimenom. A po potrebi i svim ostalim generalijama. Što je sasvim druga krajnost od anonimnog kukavičluka. Zašto moram da reagujem?

  1. Tekst nije ni vijest, ni izvještaj, ni informacija, ni reportaža… nego kolumna, osvrt, komentar… lični stav autora. Za to moraš biti autor. I moraš imati stav; medij spreman da ga prenese, i auditorij raspoložen da ga konzumira. Ne moraš biti na mjestu događaja, niti fotografisati autobuse.

  2. Tema kolumne jeste zloupotreba javnog novinskog sevisa – SRNE u svrhu političke promocije vladajućeg režima Milorada Dodika. Konkretan događaj samo je plastična ilustracija te teme. I (hipo)teze. Ko to nije shvatio bolje mu je da nije ni čitao. Tekstovi moje malenkosti, uostalom, i nisu baš za svaku anonimnu šušu. Jer „biberovo“ viđenje ove kolumne ravno je tumačenju preovlađujućeg osjećanja u Rakićevoj pjesmi „Dolap“ riječima: „Pjesnik se osjećao kao konj dok je pisao ovu pjesmu!“ Što jeste bio zaključak jednog mog poznanika. Na nesreću taj poznanik danas djeci predaje maternji jezik. Na sreću bosanki jezik, a ne srpski.

  3. „Opet su kritikovali novinare! I to nam je hvala za sve ono što smo im prećutali“! rekao je legenda – Duško Radović. I ja sam u kolumni prećutao jednu činjenicu sa SNSD-ovog predizbornog mitinga u Višegradu koji se lažno predstavljao kao javni skup nevladine organizacije; prećutao sam samo iz razloga da ne bi kolegi nanio neprijatnosti. Sad kad sam „povečune za jezik“ moram javnost upoznati i sa tim detaljem:

  Moj kolega, drag poznanik i dobar drugar, Radoje Tasić, novinar BN-a, bio je na ovom događaju. Tasa je dasa koji se ne bavi novinarstvom, nego ga živi. I čini to veći dio svog radnog vijeka. Odavno bi ‘ladno mogao u penziju, samo kad bi mogao bez ovog prokleto lijepog zanimanja; više prokletog nego lijepog. Jedan takav sjedokosi doajen novinarstva ispričo mi je da je u Višegradu, na ovom „javnom skupu“ doživio neprijatnost kakvu nije nikad u novinarskoj karijeri; dugoj više decenija: „Zoka, šta mi je nagovorio Dodik pred stotinama ljudi, javno u mikrofon, meni i BN-u, cijela sala gledala je umene, a ja sam poželio da se zemlja otvori i da potonem. A samo sam radio svoj posao. Nikad me niko na radnom zadatku nije tako ponizio, toliko izvrijeđao, takvih gadosti mi izgovorio javno kao Dodik u mom rodnom gradu“ – ispričao mi je Tasić. A ja, evo, prepričah sad vama.

  Laktaški krkan, traktorista i seljačina jedan je (pre)inteligentni bezobraznik kakvog majka više ne rađa. To što je, pri tome, i predsjednik RS naša je greška. A ne njegova. I ne smije nam se nikad više ponoviti. Ako će pomoći da se riješimo totalitarnog režima Milorada Dodika ne samo da ću nastaviti pisati o njegovim bezorazlucima, nego ću ići na rukama od Rogatice do Banjaluke; ako to može išta doprinijeti da totalitarista bude smješten tamo gdje mu jeste mjesto: u prugasto odijelo, sa adresom u Fuči ili na Tunjicama.

  Razni „biberi“ (po Dodikovom pilavu), sitne duše istih takvih interesa i interesovanja, koji pokušavaju imitirati laktaškog krkana, previđaju jednu činjenicu: Dodik je natrosječno inteligentan i beskrajno bezobrazan; a oni su samo ovo drugo. Plus suprotno od prvog.

  Zoran Janković, Ulica ustanička br. 3, 73220 Rogatica.

  P.S. Ne trudite se više sa provokacijama, Vi što čitate i provocirate po partijskom zadatku, neću napisati više ni slova na ovu temu!

 9. Карабаја
  Свака част на тексту. Да има и неко не пише лимунаде као овај режимски ртрс. А пашће и они једном. Постајемо као Сјеверна Кореја. Само се прича о непогрешивом великом вођи.

 10. Па шта рече тракториста Вашем пријатељу?

  „…nego ću ići na rukama od Rogatice do Banjaluke…“
  Ја сам мислио да сте Ви пиар СДС-а,а не обични страначки војник.
  Бесмислено је и да прозивате људе да бране другу страну због ситних интереса,кад Ви то исто радите.И за то сте плаћени.

 11. Cak su u federalnim medijima ismijavali zadnje Dodikove izjave tako da je cak i jedan ozbiljan novinar izjavio:
  “ Kao sto ljubicice najavljuju proljece tako i Dodik svojim izjavama najavljuje nove izbore…“

 12. Zorane Jankoviću jado!!!
  I ti sebe zoves novinarom sa 20 godina iskustva.
  Po tvrdilo se ono sto sam aveo u svom prvom kmntaru :NISI BIO NA SKUPU i pises toboz braneci nekog i nesto a sad branis Tasica.
  Tasic je takav kakav je i nije mi lako.
  Nekada je slao lijepe price o visegradu i visegradjanima a sada ga je svemocna Suzana i z seoske Tv uzela pod svoje pa jadnik muca al valja zaraditi koru hljeba.
  Ovo je vrijeme kada se svaka susa bavi novinarstvom i prodaje a Jankovic nije ni u toj kategoriji nego mnogo nize!!!

 13. Додиков режим подстиче свеопшту мржњу према свему другачијем, свему што не подлијеже њиховим притисцима, уцјенама и показује своју слободну вољу.

  Ово што су урадили СНСД-ови јуришници у режији главног режисера Кустурице је велика срамота и брука свевладајућег Додиковог режима. Парама свих нас пореских обвезника, платили су аутобусе из Угљевика, Фоче, аутобусе студената из Пала, које је обезбедио Мутабџија у кооперацији са полтронском студентском унијом, гдје већина студената није имала ни појма о каквом предавању у Вишеграду је ријеч, а наведено је да ће између осталих предавач бити и „професор Кустурица“.

  Наредили су радницима регионалних шумских газдинстава да се обавезно одазову скупу у Вишеграду, тако да сте ту имали дрвосјече из Сокоца, Рогатице, Рудог, Чајнича,… који су гле чуда са превозом јавног државног предузећа дошли да подрже „бољи град“?
  Мајкићка у свом фб коментару, наредила и позвала „у недељу нико да не остане код куће, сви на скуп у Вишеград..“

  Срамотно је то да републичке власти поткопавају и свим силама руше једну малу локалну заједницу и њену власт каква је Вишеград, из рата десеткован са бројем становништва, преживљава ко сужањ између два добра којима управља деспотски режим из „бољег града“ ХИДР-а и шумско газдинство. Док за локалну власт и локалну заједницу остављају простор да послују око чишћења смећа за посјетиоцима Андрићграда, чишћењем улица и чишћењем корита ријека које без ограничења искориштава Додиков режим.

  Ако је то патриотски, ја за тај патриотизам имам само презир, ако је Додик патриота, што неку сличну акцију не смисли у Сребреници, па тамо каже тамошњим првомартовским властима хоћемо „бољу Сребреницу“? Зашто своје фрустрације губитка власти у Вишеграду и због очитог народног незадовољства испољава на једном малој и мирној средини какав је Вишеград.

  Зашто му Кустурица пласира своју причу, а он у њу слијепо вјерује? Кустурица је себична и похлепна личност, избјегава полагање рачуна пред локалним властима, иако свим правним процедурама локална власт има итекако легално право на увид у пословање, ако ни због чега другог оно због 5 милиона које улажу у тај њихов Андрићград.

  Чега се плаши Кустурица и зашто хвата залеђину у Додиковој логистичкој бази из јавних предузећа, јер ова прича да се тражила „улазница више“ је јако смијешна, без тих аутобуса, Вишеграђана за „бољи Вишеград“ би било тек за под један кишобран. Не заносите се тим филмским Кустуричиним сценама, препуних хала, рјечитих говорника и аплауза.

  На крају бих констатовао, да су требали на овакву СНСД-е сеансу „бољи град“ довести и оног Кустуричиног „поткованог Расима“
  http://www.mudremisli.com/2012/05/potkovani-rasim/
  па да се сити исплачу и згрозе над „примитивизмом“ који кружи Кустуричиним умом као неки злокобни баук.

 14. ex-1978, 20.03.2014. 08:55:18 [109037]
  Koliko ja vidim za ove Dodoove cirkuske manifestacije redovno se traži karta više. Opozicija i kada nešto organizuje, organizuje u skromnim prostorima sa još skromnijom posjetom.

  Малоприје налетјех на ову слику и то у ДО – До овом упоришту у БЛ. https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/p350x350/1926752_10202712568169833_488442658_n.jpg

 15. aleksandar_banjaluka, 20.03.2014. 21:41:31

  E jebiga Aleksandre ja ovde ne vidim nikakve tribine već eto nekakve sastanke… SNSDov je očigledno organizovan u manjoj kancelariji a ovaj SDSov u nekakvom većem prostoru.

  I Nebojša Vukanović je ukazao na činjenicu ja PDP jedva sakupio 100 ljudi u Trebinju a da se za Dodoa i njegove tražilo toliko karata više. Dvorana u Višegradu je očigledno puna ko šibica.

  Iz svega toga zaključujem samo da je SNSD u ovu predizbornu priču ušao ozbiljnije.

 16. Истина је очигледна и не може се маскирати режијом Емира Кустурице, зато је лакше писати по истини каква год да је него ово што праве режимске агенције питу од гована, па не иде то тако.

  Ево примјер индокринисаног коментатора ex-1978, ти стварно вјерујеш да је маса свијета једноставно похрлила у Вишеград у дворану да би чула „спасиоца“ српства и чувара РС Додика?

  Твоја лична ствар, само мораш имати у виду да нико против општинских власти у Вишеграду не штрајкује ни у парковима ни глађу, за разлику од оних штрајкова и протеста против Додика. Иста ствар је и са Требињем, нико не штрајкује против требињског руководства, али зато итекако протествују против Додиковог режима. Народ зна да је негдје квар, али не разумије шта је узрок, што више њих буде упознато да је квар са републичког нивоа, све мање ће бити занесењака будала који ће од Додика чекати неко револуционарно рјешење.

 17. ex-1978, 21.03.2014. 07:03:02

  Гријешиш екс, страшно гријешиш 🙂
  Обе су трибине едукативног карактера, млади СНСД-а су организовали предавање на тему „Значај политичких идеологија с посебним освртом на социјалдемократију“ а само 6 дана касније млади СДС-а су организовали предавање на тему „Сексуално и репродуктивно здравље“ 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *