Додик: За никловање се пита Влада и неће га бити

Након што је Фронтал писао да је одлука општинских органа у Вишеграду о сагласности за истраживање никла безвриједна, јер је за то задужена Влада, потврдио је то данас и предсједник Републике Српске, Милорад Додик Непотребна ујдурма "Локална ујдурма у вези са тим је беспотребна. Локална заједница није надлежна за ту причу и одлука локалне заједнице […]

уторак, март 26, 2013 / 15:00

Након што је Фронтал писао да је одлука општинских органа у Вишеграду о сагласности за истраживање никла безвриједна, јер је за то задужена Влада, потврдио је то данас и предсједник Републике Српске, Милорад Додик

Непотребна ујдурма

"Локална ујдурма у вези са тим је беспотребна. Локална заједница није надлежна за ту причу и одлука локалне заједнице у Вишеграду нас не занима. Надлежност за то има искључиво Република, а Република је одлучила да на том подручју не покреће никакве активности у вези са никлом, нити ће те активности бити покренуте", рекао је Додик данас новинарима у Бањој Луци.

Ујдурма се није тако називала док је трајала у Вишеграду протеклих дана, напротив, и Додик и Влада гласно су ћутали док је гласне жице по Вишеграду дерао народни посланик Којић, а Вишеграђани се окупили у центру свог града – Андрићграду – да протестују против Којића и истраживања никла.

Тиква је мало напукла између нове власти у граду и народа који ју је изабрао, а било је потребно да у Бању Луку дођу Емир Кустурица и венцијанско позориште па да се о овоме каже да је за “Вишеград и то подручје Српске Андрићград приоритетни пројекат и да га неће угрозити ниједан други пројекат, па ни истраживање никла.“

Додик је још је нагласио да је Андрићград пројекат свјетских размјера, који захтијева стабилно и чисто окружење.

Кустурица: политизација

Редитељ Емир Кустурица рекао је да је прича о никлу високо исполитизована прича о нечему што је свакоме јасно.

"Руда никла је опасна и још нема чистих технологија за њено истраживање. Можемо претпоставити шта би било код нас када би почело истраживање никла, за који се зна да га нема довољно. Зато се ми боримо, али би неки хтјели да направе депоније и довозе руду из Малезије и других земаља. Можете замислити шта би било када би комисије мјериле засићеност ваздуха сумпорном киселином, која је смртносна", нагласио је Кустурица.0 КОМЕНТАРА

 1. Imamo mi rudnike za koje se sa sigurnišću zna da ima kvalitetne rude,ali se ne vrši eksploatacija.Kakav apsurd.Hoćemo kopati rudu nikla,tamo gde nismo sigurni da li je dovoljno ima,a nećemo kopati rudu željeza u Ljubiji za koju se zna da je sigurno ima.Nešto u našim glavama ne štima.Ja se stvarno nemogu načuditi ljudima koji žive u Ljubiji.Posla nemaju,žive na ivici egzistencije,a priroda im podarila ogromno bogatstvo.

 2. travničanine, moj sugradjaninu,priroda im podarila, ali feudalci oteli. Naš feudalac je to dobro odradio, naravno u svoju koristm na našu štetu.

  A, što se tiče nikla, nisam optimističan. Do sad šta je rekao firči da neće biti, to je bilo. Redovno.
  Doduše on bijedom ubija narod brže i ubitačnije nego niklom, ali sada sam siguran da će biti niklovanja. Čim se on oglasio, biće . Plašim se i Emira, kao njemu stalo do našega zdralja. Hahaha.
  Korisni idioti.

 3. Наравно да копања никла и кобалта бити неће у регији Вишеград.

  Видите шта је политика, еколози су зауставили и уништавање НП Сутјеска, очекујем да и то сад забране званично и покупе политичке поене они који су дали концесије.

  Ускоро очекујем кад зауставимо и друге концесије да власт покупи поене и заустави оно што ћемо ми зауставити свакако, са њима или без њих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *