Додик: За БиХ је најбоље рјешење конфедерација

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би најбоље рјешење за БиХ било да се формира конфедерација, јер би свако био на своме, а опет би се сачувао неки оквир. "Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док […]

субота, март 1, 2014 / 14:14

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би најбоље рјешење за БиХ било да се формира конфедерација, јер би свако био на своме, а опет би се сачувао неки оквир.

"Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док би БиХ проводила само оно што се договори", рекао је Додик.

Он је за београдски лист "Данас" оцијенио да БиХ не може да преживи, јер је "она паћеничко мјесто за све". "Уколико тај простор у било ком геополитичком смислу може да опстане, онда може да опстане само као конфедерација. Или чак и као унија добровољно удружених држава на њеном простору, од којих је једна Република Српска", истакао је Додик.

Наглашавајући да је јасно да је БиХ нефункционална и "готово немогућа земља", Додик је рекао да такво јасно увјерење постоји и у међународној заједници која и поред све војне, финансијске и обавјештајне присутности у БиХ, више није тако активна.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца да је у БиХ потребно мијењати Устав, Додик је рекао да није пристојно да се политичар из друге земље бави Уставом БиХ.

"Ког устава, шта министар спољних послова Аустрије има с тим?! Није ни пристојно да се политичар из друге земље бави нашим уставом. То је онда директно мијешање у унутрашње ствари, какве-такве, никакве БиХ", нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли БиХ пријети украјински сценарио, предсједник Српске је рекао да сматра да су недавни немири били посљедњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној у Алжиру, Либији, Сирији, Тунису и Украјини.

"Циљ је био да се почетно социјално незадовољство брзо каналише у неке политичке захтјеве. Све то се могло видјети у Федерацији ових дана, гдје је у почетку на улицама свакако било социјално угрожених људи, али чије је незадовољство искористио, такозвани – невладин сектор, кога плаћају стране земље, да би у земљи направио хаос", истакао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска јесте суочена са изазовима економије, али да то није "куриозитет Српске". "Имали смо губитке радних мјеста, али нисмо у банкроту, нити смо у икаквим видљивим могућностима да се то деси. Чак сам увјерен да Српска у овом тренутку проводи неколико инвестиција каквих нема ни у Србији ни у Хрватској", навео је Додик.

Он је додао да Тужилаштво у БиХ, које проводи истрагу о насиљу и паљењима у недаввним нередима у ФБиХ, има проблем зато што се многи странци уплићу и не дозвољавају да му ТВ куће достављају своје снимке и материјале.

"Данас у Федерацији постоји паралелна власт неких пленума и званичне власти која уопште није власт. Ти пленуми се одржавају по неким хладним домовима културе уз подршку странаца. Могли смо да видимо чак и глумца Радета Шербеџију, који тамо нешто подржава", рекао је Додик.

Он је нагласио да постоји "неки посебно мотивисан политички интерес" да се у БиХ инсценира ситуација за политички ангажман странаца, како би се моделирала нова структура БиХ.

"Тачно знамо имена људи који су у то уплетени и гдје су све стационирани ти страни стручњаци", истакао је Додик, додајући да је циљ да се уз "неко наводно незадовољство створе предуслови за изборни процес који се очекује у БиХ крајем јесени".

Он је оцијенио да је циљ промјена актуелне структуре власти и довођење – "бар што се тиче Републике Српске, мекше политичке структуре".

"Структуре таквих које могу да се моделирају као што је СДС, као што су Младен Иванић, Драган Чавић, који је потписао извјештај о Сребреници. Он је фаворит међународне заједнице у Републици Српској, јер ће увијек потписати оно што се од њега очекује да уради. СДС је опет била првак свијета у сервилности према странцима", рекао је Додик.

Он је навео да странци не могу ништа Српској док има садашњу власт. "Јер, док је ова власт у Српској, странци не могу да раде шта хоће. Странци мисле да овде треба да се тренирају, као да ми имамо нека три живота да се тренирамо с њима и да живимо у неком трећем животу, ако га буде", рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је додао да не бјежи од ванредних избора, али да сматра како би они били "непотребна и компликована авантура".

"Они нису предвиђени ни уставом ни законом, јер треба мијењати Устав БиХ, а већ четири године не успијевамо да се договоримо ни око неке баналне ситнице. По анкетама које су доступне, а нас највише занимају оне које странци раде само за себе, подршка мени и мојој партији је неприкосновена, тако да немамо ниједан разлог да избјегавамо било које изборе", закључио је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Definitivno, ako dodje na vlast razjedinjena opozicija, koja jos ima iskustva u prenosu nadleznosti, bice to lak plijen za strane mesetare.

  Oni pogotovo nisu razvili nikakvu lobisticku mrezu, od Rusa, EU pa do Izraela, sto je razvio Dodik.

  Lako je reci „nismo mi izdajnici, cuvacemo i mi Srpsku“, ali cinjenica je da nisu pokazali da to znaju, i da mi nemamo vremena za eksperimente, jer Dodik ZNA kako se cuva Republika Srpska, sa optimalnom ekonosmkom politikom.

 2. Трговац ти лаже са осмјехом, жена лаже сузе просипљући, нико крупно ко М… не лаже! Ријешите економију, народ треба хљеба а не лажних игара.Републику српску ће сачувати борци са српским народом и искреним српским родољубима, а не “корисни“ идиоти око власти.

 3. Zaduo kao Kočićev Rudonja, ždere džabice, loče džabice, voza se, telefonira, oblači, dvorce pravi, voćnjake podiže,… sve od otetoga od sirotinje, pa čak i kosu farba na naš račun… milijarde slaže naše
  i nikada, nikada o onome od čega se živi, nikada o poslu, nikada kako na zelenu granu, ali uvijek rudonja skreće od životnih tema…

  A, Srpsku stvorili oni koje nazva izdajnicima…
  Ma, čuješ li ti smrdonja duvanskomafijaška, ti da se se pitao i takvi kao ti, za sjeme nam se ne bi znalo, a od punog si napravio prazno, od gotovine veresiju, od naše predivne republike krvi i znojem stečene napravio si svoju prćiju, vrati oteto…Pročitaj Kočićevog Jablana
  … vidi ko na megdanu osta, i što planinski vrhunci silno, silno odjekuju…

  A, što se tiče stranaca, pa oni su te i doveli, oni te i drže jer si njihov toaletni papir, njihov korisni idiot…
  Čiji bijaše tenkovi na kojima si došao, čiji helikopter koji je išao po Franju Majdančića?
  Da nisu srpski, ?

 4. Za tebe jedino što je zagarntovano je ZATVOR!
  Bjedniče jedan pokrao si sve što si mogao! Kamen na kamenu nije ostao posle pošasti zvana SNSD!!!Vi ste kao skakvaci, koji prođu kroz polja pšenice… Ne ostaje ništa iza vas!!! Jedina satisfakcija će ovom narodu biti kada žute trake budu stavljali oko svega tšo si pokrao, a tebe gurnu u mračnu ćeliju da truneš pseto jedno!

 5. Јаке демагогије, па с ким се и сада договараш, него опет са сарајевском јалијом Лагумџијом и Бакиром, је ли то што ти заговараш? Док си са друге стране институције комплетне РС свео само на једно име и једну адресу, самог себе? Да ли је то паметно, уопште не треба разматрати, то је суицидан чин према РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *