Додик: Устав ФБиХ нас интересује због крајишких општина

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска заинтересована за реформу Устава ФБиХ у дијелу који се тиче положаја Срба као конститутивног народа у ФБиХ. – Желимо да заштитимо уставну позицију општина гдје Срби представљају претежну већину – рекао је Додик, наводећи примјер федералних општина Дрвар, Грахово и Гламоч. Коментаришући иницијативу америчке администрације […]

недеља, децембар 16, 2012 / 19:54

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска заинтересована за реформу Устава ФБиХ у дијелу који се тиче положаја Срба као конститутивног народа у ФБиХ.

– Желимо да заштитимо уставну позицију општина гдје Срби представљају претежну већину – рекао је Додик, наводећи примјер федералних општина Дрвар, Грахово и Гламоч.
Коментаришући иницијативу америчке администрације за реконструкцију ФБиХ, за шта би рјешење тражили представници невладиних организација и стручне јавности, али не и политичке партије, Додик је истакао да је реформа Устава ФБиХ неопходна, али да такве промјене нема без парламента. Он је оцијенио да се наводним невладиним организацијама које плаћају стране владе настоји прибавити легитимитет, односно да се ствара основа за притисак на званичне политичке структуре у ФБиХ, како би се оствариле одређене промјене.

– Нема промјене Устава без парламента. У парламенту нису невладине организације – рекао је Додик.

Он је подсјетио да су биле потребне године да се призна да је проблем функционисање органа у ФБиХ, који на неки начин блокирају и органе у БиХ. "Непобитно је установљено да је потребно ући у одређене трансфере саме организације Федерације, гдје се кључне позиције морају обезбиједити у погледу поштовања конститутивности народа. Што се тиче Српске, то је питање изван нас и наше институције се тим неће бавити", рекао је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *