Додик: Тужиоци БиХ изван јавне одговорности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су тужиоци у БиХ изван јавне одговорности, што треба да буде промијењено тиме што ће њихов избор убудуће бити потврђиван у законодавним органима БиХ. "Тужиоци представљају државу, свугдје у ЕУ законодавне власти их бирају у значајној мјери. Овдје код нас они су изван јавне одговорности, а било […]

уторак, децембар 11, 2012 / 07:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су тужиоци у БиХ изван јавне одговорности, што треба да буде промијењено тиме што ће њихов избор убудуће бити потврђиван у законодавним органима БиХ.

"Тужиоци представљају државу, свугдје у ЕУ законодавне власти их бирају у значајној мјери. Овдје код нас они су изван јавне одговорности, а било би логично да одговарају јавности", рекао је Додик.

Предсједник Српске истакао је синоћ за сарајевску ТВ1 да је за Српску у оквиру договора о војној имовини прихватљиво да се перспективне војне локације дају на кориштење Оружаним снагама БиХ док су им потребне за обављање свих активности, након чега би била остављена могућност да буду враћене ентитетима.

Додик је нагласио да је за Републику Српску прихватљиво искључиво то да се војна имовина рјешава у пакету са такозваном државном имовином.

Говорећи о путу ка ЕУ, предсједник Додик је навео да жели убрзанији процес интеграција, али да проблеми који изазивају застој нису у Републици Српској, већ у Унији.

Он каже да странке из Федерације БиХ /ФБиХ/ траже више од провођења одлуке "Сејдић-Финци", када је ријеч о промјени начина избора и овлаштења чланова Предсједништва БиХ.

"Зашто модел који буде договорен у Федерацији мора да буде и код нас у Републици Српској?", запитао је Додик, додајући да Српска не жели да утиче на договор о провођењу одлуке у ФБиХ.

Говорећи о утицају ОХР-а на политичко стање у БиХ, Додик је нагласио да је дуготрајно присуство високог представника створило "поданичке политичке структуре" које се у погледу одговорности понашају пасивно и гледају према ОХР-у.

"То је довело до лоше културе зависности коју су промовисали странци у БиХ", рекао је Додик.

Осврћући се на најављено смањење плата полицији и просвјети у Српској за 10 одсто у 2013. години, Додик је рекао да је то било неминовно, с обзиром да је реални сектор који пуни јавне фондове у Српској у кризи, што се одржава на јавну потрошњу.

Према његовим ријечима, Влада Српске сигурно ће настојати да, ако буде могуће, плате у 2014. години врати на пријашње стање.

Додик је нагласио да има одличну сарадњу са политичким Београдом, који потпуно разумије ситуацију у Републици Српској, а да је сарадња са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем и властима Хрватске у фер и коректним оквирима.0 КОМЕНТАРА

  1. A jesu li to tužioci RS unutar javne odgovornosti ???
    Pa koga to optužiše i osudiše osim onu nesretnu babu što joj uzeše prasiće jer nemad da plati zulum zvani rtv taksa.

    Koja demagogija i palamuđenje a sve samo svoje guzice radi.

    Ali kažu isto tako je svojevremeno pričao u Hrvatskoj neki Hypo Ivo remetinački 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *