Додик: Српска и Србија да нађу одговоре на проблеме Срба у региону

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска и Србија морају да нађу заједничке одговоре на проблеме који тиште српски народ – од Косова, до Црне Горе и Хрватске.  "Сада нам треба заједничка српска политика за цијели регион. Морамо да саберемо гдје смо, шта нам се дешава, шта нам је интерес и да се […]

петак, август 10, 2012 / 07:54

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска и Србија морају да нађу заједничке одговоре на проблеме који тиште српски народ – од Косова, до Црне Горе и Хрватске.

 "Сада нам треба заједничка српска политика за цијели регион. Морамо да саберемо гдје смо, шта нам се дешава, шта нам је интерес и да се за тај интерес заједно боримо. Хоћу да покренем питање заштите српског народа гдје год се он налази, јер сматрам да је то моја и обавеза свих који су на мјестима на којима се одлучује", истакао је Додик.

Он је изјавио да је на састанку са предсједником Србије Томиславом Николићем у Београду добио увјеравања да досадашња политика према Косову неће бити мијењана када је ријеч о основном курсу и да ће она бити јасно дефинисана наредних дана.

"Разумио сам да коначно постоји спремност да се јасно каже шта је и како могуће, да се више не дају одговори на унапријед спремљена и сервирана рјешења. Морамо да дајемо одговоре о којима ће се други изјашњавати,а не обрнуто", рекао је Додик за сутрашње "Вечерње новости".

Предсједник Српске каже да су он и Николић на састанку у Београду изнијели готово истовјетне ставове о свим питањима, па тако и о Косову, и о Дејтону.

"Договорили смо се да морамо више да сарађујемо у области образовања, културе, спорта, економије. Крајем септембра ћемо имати сједницу заједничког савјета у Бањалуци гдје ће бити и предсједник Николић и премијер Ивица Дачић. Tада ћемо направити нову мапу наших односа", објаснио је Додик.

Он је навео да је политика међународног фактора до сада била да умањи значај Србије, за шта је Србија дјелимично и сама крива због пасивности коју је показивала у односима са свијетом. "Ћутала је и када се ради о њој, а и када се ради о Републици Српској, када је Дејтонски споразум грубо рушен више пута, а увијек на штету српског народа", каже Додик.

Предсједник Српске наглашава да Србија, као најмоћнија држава на Балкану, мора да постане свјесна своје улоге и да врати мјесто које јој припада.

Додик сматра да Србија не добија ништа посебно од ЕУ. "Не кажем да избор Србије не треба да буде ЕУ, али не на јадан начин. Она тамо уноси потенцијал, тако треба и да се постави, а не да мољака за свој статус", поручио је Додик, истичући да је увјерен да ће тако и бити.

Он истиче да утицај на Српску није могућ и да су то већ сви разумјели. "Спремни смо да учинимо све за Србију, па и кад се задире у наше интересе, али то ћемо чинити само кад је потпуно јасно да је то у интересу Србије. И да то чинимо свјесно", каже Додик.

Он очекује да убудуће буде више консултован о питањима која се тичу Републике Српске.

"Ко о нама зна боље од нас, како неко нешто може договарати о нама, а да нас не пита. Ми све разумемо и све Србији праштамо. Спремни смо увек и свуда да бранимо Србију. Али, очекујемо исти однос. Не може Србија да се договара са Сарајевом, а да се Бањалука не пита. Уверен сам да тога неће бити. Коме год то сметало, наши одговори морају бити заједнички", објаснио је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Ма ти си највећи проблем Срба у региону, лоповчино и покварењаче.
  Имао си образа отићи код Николића послије онаквих гадости које си износио у предизборној кампањи Бориса Тадића.

  А један од проблема Срба у РС су и твоја диктатура и злочиначка криминална организација СНСД (Савез Непотистичких СоцијалДемократа). Без чланства и везе са овим криминалцима посао се већ одавно не може добити.

  Али неће ни они још дуго…

 2. Тај идиот додик те просто моли да га мрзиш, са својом блесавом причом, као да смо ми сви дјеца из обданишта па везе немамо колико су његове ријечи бесмислене и популистичке!

 3. Ramštajn voli Dodika, a Milorad voli Ramštajna. Laktaško- romanijska ljubav! bPa još i slika Psihijatra, pa nastup, pa narav, pa tolerancija,…Sve u svemu:
  Ramštajn i Dodik za predsjenika!

 4. Гледам примјер Херцег Новог, тамо је српска популација доминанта, зато је запостаљен град од стране милогорских шовиниста из режима, и ту би се највише могао показати позитиван утицај Србије и РС да имамо паметне лидере, али ми имамо ове краваре који ричу бучу под шаторима пале папке ко што су курсуле, курци, палци..и то представљају као врхунски патриотизам!

  Овако од те њихове празне приче, нема никакве користи Србима ма гдје били…а предсједник скупштине црне горе отворено каже нема пара за Херцег Нови јер се у њему само три црногорске заставе вију!

 5. Ramštajne vr’ovče, sramoto za srpski narod, otiđi psihijatru, popričaj, dobij terapiju i biće ti mnogooo bolje.
  Bolestan si i nekulturan i vjerovatno erektilno disfunkcionalan ( a to ti je od bijesa i srdžbe- jadan ne bio). Sve je dobro dok se ne mokriš u snu.
  Voliš ti i Čađu i Vasića. Vražiću jedan. Cmok, cmok za predsjednika RAmštajna.
  RAMŠTAJN + DODIK!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *