Додик Разгаљени: Баш је супер што су два митинга

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да би Република Српска 14. маја, када су заказани митинг владајуће већине и протест опозиције, требало да покаже пуни демократски капацитет. Додик сматра да нема ништа проблематично што опозиција исти дан организује протест. "Сматрамо да протест опозиције није био потребан, али је сигурно разлог за организовање […]

четвртак, мај 5, 2016 / 13:36

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да би Република Српска 14. маја, када су заказани митинг владајуће већине и протест опозиције, требало да покаже пуни демократски капацитет.

Додик сматра да нема ништа проблематично што опозиција исти дан организује протест.

"Сматрамо да протест опозиције није био потребан, али је сигурно разлог за организовање нашег митинга. Не организујемо контрапротест, него желимо да подржимо Републику Српску", рекао је новинарима Додик и напоменуо да ће са лидером ДНС-а Марком Павићем данас разговарати о заједничком организовање митинга "Срцем за Српску. Стоп издаји!".

Према његовим ријечима, СНСД на миран начин жели да покаже да постоје људи који не прихватају понашање групе људи из СДС-а у институцијама БиХ.

"СДС није издајнички, али група људи која управља овом партијом и институцијама БиХ својим поступцима умањује снагу Српске и јача органе БиХ, што је кључни разлог да се може тврдити да не раде у националном интересу и да се њихово понашање може квалификовати као издаја националних и државних интереса Републике Српске", каже Додик.

Он сматра да организовање протеста опозиције није њихова идеја, него да је све дио давно разрађеног сценарија.

"Много су се мучили да ли хоће или неће протесте и прије него што смо ми рекли да ћемо организовати митинг. Они заказују и отказују свој протест и наш митинг", навео је Додик.

Он вјерује да ће митинг владајуће већине бити масован и позива све грађане који су за Републику Српску и против издаје у институцијама БиХ да га подрже.

"Нећемо се сада предати, након 20 година борбе за Српску, пред шаком људи који због личних промоција и обавеза које су раније преузели и због функција у Сарајеву умањују снагу и институционални капацитет Српске", рекао је Додик.

Он је као примјер умањења капацитета Српске навео механизам координације који је на нивоу БиХ лако прихваћен.

"Сада видимо да то није било у интересу Српске, што говори да је све рађено мимо нас. Ако са руском страном договоримо реализацију одређених обавеза, односно плаћање дугова у новцу, а онда неко то заустави, питам се шта је то, ако није издаја", категоричан је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је СДС дио власти на нивоу БиХ већ двије године и да су одлуке које доносе веома битне за економску позицију.

"Тражили смо умањење ПДВ-а за основне животне намирнице, па није подржано, као и много ствари да би била олакшана социјална ситуација у Српској", појаснио је Додик.

Он је подсјетио да је СДС био власт и у Српској када су плате биле дупло ниже него данас.

"Плате су данас дупло више, као и буџет, него када су они били на власти. Бруто домаћи производ је виши, а ми смо саградили ауто-пут Бањалука-Градишка, Термоелектрану `Станари`, саобраћајну инфраструктуру на превоју Чемерно, болнице, школе, путеве…", рекао је Додик.

Додик је навео да је борачки додатак увела садашња власт у Републици Српској, те да ће он бити исплаћиван и даље.

"Постоји наше незадовољство чињеницом што борачка структура није успјела да изврши сертификацију учешћа у рату да би стварни борци добили што заслужују, него је све сведено на масован број људи, који је виши него број учесника у рату", додао је Додик.

Он је напоменио да су у Српској редовне плате, које су више него у Србији и Федерацији БиХ, као и исплата пензија.

"Нама не треба дестабилизација ситуације, јер само тако могу бити промијењене економске прилике. Припремили смо се добро за наш митинг и сносим личну одговорност за сваког ко дође на наш митинг", закључио је Додик.  0 КОМЕНТАРА

 1. Bajbun je rezultat nesposobne opozicije. U istoj mjeri u kojoj Bajbun gleda samo svoj interes – ima li većeg dokaza za to od pokušaja destabilkizacije RS organizovanjem mitinga u istom danu – opozicija, takodje, kalkuliše otkako postoji. Opozicija bi da dobije najviše uz najmanji napor i sve to pred izbore, kao da se tek sad dotjeralo cara do duvara – kao da su cvjetale ruže prije 4 godine. Ne znam ko mi se višegadi, što nikako nije i razlog da se izadje i sruši ovo debelo, korumpirano, bolesno – vnogo.

 2. Ovaj Ugovor se zaključuje između konstituvnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini sa jedne strane i političkih stranaka koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine sa druge strane, u svrhu da se predvidi krivična odgovornost političkih stranaka u slučaju neispunjenja obećanja datih građanima u predizbornoj kampanji. Stepen krivične odgovornosti zavisi od vrste i težine prestupa-krivičnog djela. Imajući u vidu da prevarno postupanje političkih stranaka nije inkriminisano u krivičnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine i obzirom da prevarno postupanje političkih stranaka izaziva teške i dugoročne posledice po konstitutivne narode i ostale građane u moralnom, egzistencijalnom i prosperitetnom smislu, to se ovim Ugovorom za predsjednika političke stranke kao i za članove predsjedništva odnosno glavnog odbora, predviđa kazna zatvora u trajanju od 5 godina, bez mogućnosti uslovnog otpusta ili oslobođenja od kazne na osnovu akta pomilovanja.Cilj ovog ugovora je i uspostavljanje pravednih kriterija za određivanje raspodjele budžetskih sredstava, drastično smanjenje raspona između najviših i najnižih plata a što ima za posledicu osjećaj ljudske nejednakosti i neravnopravnosti, koji dugoročnim akumuliranjem može dovesti do kulminacije u vidu velikih demonstracija nezadovoljstva pa čak i građanskog rata.

  Prva tačka ovog Ugovora je promjena političkog sistema u Bosni i Hercegovini i balansiranje raspona najviše i najniže plate a odnosi se na:

  -uvođenje modela „amatersko bavljenje politikom“ tj. za naknadu u visini dvije prosječne plate u BiH. Ovim modelom se osigurava da se na političke funkcije kandiduju ljudi koji će raditi u interesu naroda, a ne oni koji se kandiduju za zauzimanje udobne fotelje koja se debelo plaća sredstvima poreskih obveznika-građana.

  * Kandidati za narodne poslanike/zastupnike u predstavničkim tijelima na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskim nivoima, pod uslovom da budu izabrani, radiće za platu koja je u visini dvije prosječne plate u BiH (oko 1700 KM).

  * Kandidati za funkciju člana predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a, pod uslovom da budu izabrani, će takođe raditi za platu koja je u visini dvije prosječne plate u BiH (oko 1700 KM).

  * Kandidati za predsjedavajućeg Savjeta/Vijeća ministara i ministre, kao i predsjednike vlada i ministre na entitetskom i kantonalnom nivou, predsjednika i potpredsjednike FBiH, pod uslovom da budu postavljeni, radiće za platu koja je u visini dvije prosječne plate u BiH (oko 1700 KM).

  Druga tačka ovog Ugovora su predlozi za konkretna rešenja za unapređenje životnog standarda i racionalizacije javnog sektora a tiču se:

  – država da snosi troškove svih hirurških operacija kod pacijenata kada su u pitanju transplatacije organa

  -uvođenje socijalne pomoći od 200 km za nezaposlene sa biroa

  -osnivanje Fonda za socijalno ugrožene kategorije stanovništva

  -definisanje kategorije socijalno ugroženih stanovnika:
  *socijalno ugroženi su višečlane porodice za zaposlenim jednim članom domaćinstva čije mjesečno primanje ne prelazi iznos od 1000 konvertibilnih maraka, kao i one porodice čiji ukupni mjesečni iznos primanja ne prelazi 1000 konvertibilnih maraka

  -izgradnja auto-puta na relaciji Zvornik- Sarajevo

  -osnivanje fonda za reparaciju i unapređenje postojećih zdravstveno kliničkih centara (Bolnica Kasindo, Kantonalna bolnica u Zenici..)

  -nametanje specijalnog poreza u iznosu od 100% bankarskom sektoru u BiH

  -redukovanje ministarstva odbrane (smanjiti broj od 15000 vojnika za 70%)

  -objedinjavanje ministarstva odbrane i bezbjednosti

  -smanjenje plata rukovodećim državnim službenicima za 60% (na 1400 KM)

  -smanjenje plata ostalim državnim službenicima i to:

  . šefu unutrašnje organizacione jedinice i stručnom savjetniku 20% (na 1200 KM)

  . višem stručnom saradniku i stručnom saradniku 10% (na 1100 KM)

  -UKIDANJE svih beneficija i naknada za državne službenike i političke funkcionere (troškovi reprezentacija, naknada za odvojeni život, naknada za smještaj, naknada za telefon, naknade za rad u radnim tijelima i komisijama) osim naknade za topli obrok i naknade za prevoz.

  -ZABRANA za članove predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta/Vijeća ministara BiH i ministre, predsjednike vlada i ministre na entitetskom i kantonalnom nivou, predsjednike i potpredsjednike oba entiteta, narodne poslanike/zastupnike u predstavničkim tijelima na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, državne službenike, da nose odijela i kravate u toku radnog vremena uz OBAVEZU da nose radne uniforme

  -OBAVEZA za članove predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta/Vijeća ministara BiH i ministre, predsjednike vlada i ministre na entitetskom i kantonalnom nivou, predsjednike i potpredsjednike oba entiteta, narodne poslanike/zastupnike u predstavničkim tijelima na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, državne službenike da isključivo koriste službene automobile čija cijena sa registracijom ne prelazi 50.000 konvertibilnih maraka.

  -ZABRANA za članove predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta/Vijeća ministara BiH i ministre, predsjednike vlada i ministre na entitetskom i kantonalnom nivou, predsjednike i potpredsjednike oba entiteta, narodne poslanike/zastupnike u predstavničkim tijelima na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, državne službenike da često mijenjaju vozni park odnosno OBAVEZA da se voze u istom automobilu najmanje 30 godina.

  -donošenje Zakona o izgradnji stanova za mlade bračne parove pod extra povoljnim uslovima. ( Država da učestvuje u izgradnji sa 70%)

  -Smanjenje stope nezaposlenosti od 44%.
  Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz februara 2014 godine BiH je na prvom mjestu sa 556.868 nezaposlenih. Slijede samoproglašeno Kosovo sa 35%, Srbija 28,9%, Albanija 16,9%, Crna Gora 15,05%.

  Redovna isplata i povećanje plata za 20% radnicima u zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

  -UKIDANJE poreza na dodatnu vrijednost za prehrambene proizvode, komunalne usluge ( voda, gas, toplotna energija), gorivo, električnu energiju i lijekove.

  Političke stranke se obavezuju na rješenje ovih pitanja u slučaju da zauzmu vlast ili dio vlasti odnosno ukoliko nakon održanih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora budu činile skupštinsku većinu.

  Političke stranke – potpisnice ovog Ugovora dužne su u roku od jedne godine da rješe najmanje polovinu a u roku od dvije godine od dana potpisivanja najmanje 95 % datih obaveza. U suprotnom preuzimaju potpunu krivičnu odgovornost.

  Potpisi ovlaštenih predstavnika političkih stranaka:
  1. _________________________________
  2. _________________________________
  3. _________________________________
  4. _________________________________
  5. _________________________________
  6. _________________________________

  Ovaj Ugovor je platforma za značajno poboljšanje opšteg stanja.

  Postavlja se pitanje političkim subjektima u BiH… Koliko ste ozbiljni i odgovorni u toku predizborne kampanje kada predstavljate svoje političke platforme ?

  Apelujem na sve političke subjekte koji pretenduju na zauzimanje vlasti na bilo kom nivou u BiH, a posebno na Dodik Milorada, Bosić Mladena, Čavić Dragana, Ivanić Mladena, Izetbegović Bakira, Radončić Fahrudina, Nikšić Nermina da pristupe preuzimanju datih obaveza kroz stavljanje potpisa.

  Apelujem na sve stanovnike u Republici Srpskoj i Bosni&Hercegovini da ne budemo samo pasivni sudionici svih nezakonitosti i nepravilnosti koje se zasigurno odražavaju i na budući razvoj društvene zajednice.

 3. Laganje političara u predizborne svrhe bi malo bolji advokat mogao da dokaže na sudu pod „iznudom ili manipulacijom radi ostvarivanja lične koristi“. Sve što je potrebno da se udružimo u neku građansku incijativu, neprofitabilnu ne političku organizacju, i sve lažove i manipulatore krivično gonimo. Procese odugovlačiti, praviti scene po sudovima i stavljati lažove na stub srama. Oni bi zauzvrat gubili političku moć, davali bi ostavke na funkcije koje obanašaju, a koje su dobili stranački zarad dobrih rezultata na izborima, politička scena ih više ne bi gledala, politikom bi se bavili pravi ljudi. Malo teže izvodljiva ideja ali moguća.

 4. Objavio rudonja gradjanski rat kodnog imena
  SRBE NA SRBE

  Ekonomski je Srpsku sravnio sa zemljom.
  Demografski je desetkovao,, što pobio neimaštinom, što protjerao najkvalitetniji dio stanovništva.

  I, sad završni udarac SRBE NA SRBE.

  Da se razumijemo, smrdonja ne bi mogao to da uradi da nije iao saučesnike u terorizmu: M Pola i pinokija.

  Treba trima mrcinama pokazati kako se živi bez hrane: dozvoliti im da hranu traže u kontejnerima.

 5. A, crkva, i dalje ćuti!

  Ćutanje je znak odobravanj, odobrava srpsko-srpski rat kojega je smrdonja ovjavio.

  CRKVO, IZAĐI IZ BMW-OVA I AUDIJA I OGLASI SE.
  tVOJE ĆUTANJE JE PEČAT NA OBJAVU RUDONJINU OBJAVU SRPSKO-SRPSKOG RATA.

  VUČIĆU, I TI ĆUTIŠ. ZNAČI, I TI SI PEČETIRAO OBJAVU GRADJANSKOG RATA OD STRANE NAJVEĆEG TIRANINA KOJI NAS JE GAZI.

 6. Danas su se sastala tri glave aždajine u mom gradu,

  Mogao je GAD makar da glumi zabrinutost, , jer oni koji objavljuju rat tuđem narodu, ne smiju se.
  GAD se smije !

  GAD nam se ceri đavolski.

  Gade, zašto se smiješ kada objavljuješ rat narodu koji te najeo, napio, kuće i dvorce ti napravio, a ti ga ubijaš, i pri tome se smiješ?

  Uništio si :
  privredu
  ekonomiju,
  zdravstvo
  obrazovanje
  kultiru
  sport
  trgovinu
  desetkovao si stanovništvo
  u školama su se upisivalo po pet odjeljenja prvih razreda, sada jedva jedno odjeljenje

  Kada su se moja djeca upisivala u školu, u razredu je bilo preko 30 učenika, sada su kombinovana odjeljenja sa po desetak djece

  uništio si crkvu
  ustoličio primitivizam
  korupciju, krIminal, drskost, djilkoštvo
  zmajevanje

  To rade teroristi, znači , MMP MILE ,MARKO, PINOKIO SU TERORISTI.

 7. Миленко,уз дужно поштовање за уложени труд могу само рећи да би та Ваша држава пропала за три квартала и да би у тој вашој држави најбоље било бити на социјали односно бироу.
  Нека мени првом неко уплаћује 200 КМ мјесечно ( а да ме ослободи пореских обавеза),плус доплатак за дјецу гарантујем да ћу мјесечно зарадити на црно још да ћу имати мјесечне приходе ко трочлано Предсједништво заједно.
  Какво укидање ПДВ и двије стопе што балаве политичари.
  Укинути лимит за улазак у ПДВ од 50 000КМ промета,односно сваки порески обвезник мора бити и обвезник ПДВ што данас није случај.
  Слажем се за отпуштања али исто тако треба отпустити и све људе са бироа,то је највећа мафијашка организација и несрећа у БиХ.
  Народ је на бироу само ради здравствене књижице,сви негдје раде можда 10% од укупног броја људи на бироу нема посао на црно.
  Реално незапосленост је 5% а не 44% јер да није тако народ би до сада појео политичаре јер је гладан. Друштво које има 44% незапослених кључа,завија и режи а не иде на протесте за слијепцем- Четверооким труљавцем.

  Приједор,када видим да тражите спас од Вучића онда се питам јел вама добро.
  Вучић има радикални ментални склоп а то је вјечни сукоб па ако није могућ са другим народима добро је да је присутан и унутар српског народа.
  Такође и црква,видим да сте читали мој коментар њих само занима да заграбе што више из буџета јер је власт несигурна у себе.
  Ако и падне која глава за њих је смрт посао.

 8. Dinkiću, reci mi šta je sa onom izrabljivačkom fabrikom namještaja na klancu u Brčkom? KOliko vidim radnici u onim ogromnim halama rade, na divlje sve,nisu ni prijavljeni, za nadnicu od 200-250 evra, po 12 sati dnevno.
  Kod vas u BČ najžešće radi budžet, i sve malverzacije sa podsticajima, samozapošljavanjem, plaćanjem dvije godine privatnika polovine bruto plate za svakog radnika skinutog sa biroa, pa im još dodaju uslov da ga moraju držati još godinu dana, a neki privatnici se dogovore da radnik sjedi kod kuće a da mu ovi samu uplaćuju staž, dok ostalo ide privatniku što ga je skinuo sa biraoa!!!
  KOliko vidim jedino u opštini Brčkog budžet još nije ni donijet, valjda zašto što je opština sa najvećim budžetom, 84 hiljade stanovnika ima budžet od 210 milona KM!

 9. Ne tražim spas od Vučića i crkve, nego da narod progleda da oni sa firčijem imaju zaključen pakt.

  Jer, kako drugačije objasniti da oni mirno posmatraju da firči objavljuje srpsko-srpski rat?

  Za koga oni rade?

  Za srpaski narod ne rade. Naprotiv, .
  Čiji su oni korisni idioti?

  Što kažeš, mrtve glave, njihov dobar posao.

  A, uoči izbora doći će otvarač spomenika da otkrije još neki spomenik i da promoviše zločinačku organizaciju.

 10. Глас народа,немам сад времена да тражим на сајту општине податке али сам скоро прегледао извјештаје о подстицајима за запошљавање.
  Нисам сигуран јел тај са кланца или онај код фиса али ако ме добро памћење служи неко је скоро добио 500 000КМ или више.
  Али најсвјежији податак из Брчког је да је за последње три године по разним основама у привреду и пољопривреду дато 110 милиона привреда и 30 пољопривреда а да је запослено више свега 500 људи за те три године.
  Брчко је јад и чемер,мали град а корупција до неба.
  Немам никакав доказ али потпуно је јасно да се из Брчког паре возе на палетама за политичку врхушку у Сарајеву,Бања Луци и Мостару.
  Зато се овдје не таласа,ентитети у курцу а нико се не буни што се Брчком дају паре које се буквално уништавају.
  А да ме осјећај не вара пар дана прије него је Будиша пао са оним парама на граници рекао сам Заметици када смо срели два три камиона Будишине фирме под пратњом убилачких фаца како је оно последњи транспорт,паре су на камилама изнешене.
  Ми смо се смијали а Будиша је пао ваљда ради реда.

 11. Zašto pravi kontra miting ako tvrdi da će neznatan broj doći na proteste opozicije.Očigledno je da imaju samo dva izbora po svaku cijenu ostanak na vlasti ili zatvor

 12. I gdje ce izlaznost biti veca ?
  Mislim da ce biti prema Seseljovoj izjavi da CE IZLAZNOST BITI NAJVECA NA GRANICNOM PRELAZU – NA IZLAZU IZ ZEMLJE:
  One – way ticket!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *