Додик против Џомбића: Нека неких агенција

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик рекао је Срни да СНСД неће подржати најављено укидање Републичког секретаријата за вјере и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа /РАРС/. Додик сматра да Република Српска треба да има добре и ефикасне односе са свим вјерским заједницама, те да због тога Републички секретаријат треба да настави […]

субота, децембар 1, 2012 / 17:51

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик рекао је Срни да СНСД неће подржати најављено укидање Републичког секретаријата за вјере и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа /РАРС/.

Додик сматра да Република Српска треба да има добре и ефикасне односе са свим вјерским заједницама, те да због тога Републички секретаријат треба да настави са радом као самостална управна организација.

"У цијелом свијету присутан је тренд јачања малих и средњих предузећа. Развој економија, посебно земаља у транзицији, базира се на развоју управо овог сектора и због тога нећемо подржати укидање наше агенције за развој малих и средњих предузећа", истакао је Додик одговарајући на питање новинара Срне да прокоментарише најављено укидање појединих републичких агенција.

Приједлогом Економске политике за 2013. годину предвиђено је да Републички секретаријат за вјере и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа буду припојени ресорним министарствима просвјете и културе, односно индустрије, енергетике и развоја.

Укупно је планирано укидање шест агенција, два завода, Секретаријата за
вјере и Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих.0 КОМЕНТАРА

 1. „У цијелом свијету присутан је тренд јачања малих и средњих предузећа. Развој економија, посебно земаља у транзицији, базира се на развоју управо овог сектора и због тога нећемо подржати укидање наше агенције за развој малих и средњих предузећа“, истакао је Додик

  Kakva glupost. Bez velikih sistema nema napretka.Mala i srednja preduzeća mogu da prežive samo ako se zakače za velika.Milorade tu floskulu slušamo 15 godina. Ko Njemaćku vuče naprijed… sigurno mala i srednja preduzeća.A Milorade Vi ste uništili naše velike sistema!

 2. Ko je direktor agencije za mala i srednja preduzeća? Ja za vas odavde, u ovim godinama, moram da pronalazim odgovore, umjesto da vi kažete, odmori se čika prijedore, dosta si radio, borio si se za nas… Direktor je izvjesni Marković. A, pročitajte i nadjite, izguglajte, gdje je on, sta je on.

 3. „Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodan Marković rođen je 12. decembra 1960. godine u Banjoj Luci, gdje je završio srednju Tehničku školu i stekao zvanje arhitektonsko-građevinskog tehničara. Arhitektonski fakultet završio je u Sarajevu 1984. godine, i to inženjerski smjer, odnosno smjer koji preferira organizaciju, projektovanje, gradnju i ostalo što se u zapadnom svijetu zove real-estate developer.

  Odmah 1984. godine započeo je vlastiti preduzetnički put, poslom koji nema veze sa arhitekturom -proizvodnja bezalkoholnih pića. Od tada je stalno radio kao rukovodilac ili direktor, osim u jednom kratkom periodu kada je bio project manager u International Management Group (IMG) i poslije pomoćnik ministra od 1998. do 2000. godine u Vladi Republike Srpske.“

 4. Погледајте мало старе теме,када је укидање агенција најављено,па ћете пронаћи да сам још онда нудио квоту 3 да од тога нема ништа.Свака част што сте сви довољно бистри па нико није хтио да се клади.

 5. снсд је сам преузео улогу и позиције и опозиције, сами себи контрирају, док збуњено стадо гледа у чуду и слаже се и са главатим буздованом али и са ћелавом пичком!?
  Тотална конфузија!

 6. deki, 02.12.2012. 10:04:28

  Причу о малим и средњим предузећима су нам донијели страни окупатори и од 1996. смо је слушали безброј пута ос значајних страних представника, у чијим државама су (гле чуда) носиоци привреде велики привредни субјекти. Како су исти јурили Фрању Мајданџића хеликоптером да би на чело Владе РС довели свог фаворита, уопште није чудно да он прича њихову причу. А свједоци смо да се потрудио да нема више великих предузећа. Само у Бањој Луци су беспотребно докрајчени Јелшинград, Мљекара, Фруктона,…

  Постоји теза да је СФРЈ расцјепкана, јер је била конкурентна западним привредама на тржишту Блиског Истока и Африке. И заиста, сјетите се само Чајавеца и Енергоинвеста. Данас су упропаштена велика предузећа чак и у Словенији. Истина је да смо ми западноевропским развијеним земљама потребни САМО као ТРЖИШТЕ и МЈЕСТО ЈЕФТИНЕ ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ ПРИРОДНИХ БОГАТСТАВА (оно што су им афричке земље), а НЕ КАО КОНКУРЕНЦИЈА.

 7. Мислим да ова ситуација са „укидањем“ или „неукидањем“ агенција показује „право лице“ СНСД-а. Можда је Џомбић и имао озбиљне намјере да укине неке агенције. Међутим, онда на сцену ступа Миле. Миле само показује „КО ЈЕ ГЛАВНИ“ тј. ко доноси коначне одлуке о „именовању и укидању или неукидању“. Џомбић ће као и обично „подвити реп“ и послушати „шта ШЕФ каже тј. нареди“.
  Чак и кад Влада има неку добру намјеру и покуша да то оствари, мора добро да пази „да ли су нагазили“ неког Милиног јарана, комшију, кума, бившег партнера из неког посла или некога ко је у прошлости помогао Мили да „затури трагове“ или НЕ ДАЈ БОЖЕ неку од бројних „љубавница“, које су отишле са њим у кревет само да би дошле до позиције…

 8. „У цијелом свијету присутан је тренд јачања малих и средњих предузећа. Развој економија, посебно земаља у транзицији, базира се на развоју управо овог сектора и због тога нећемо подржати укидање наше агенције за развој малих и средњих предузећа“,
  Е ово је једна од идеолошких поставки глобализма. Када уништимо привредне гиганте носиоце индустријског развоја, када поотпуштамо раднике, онда дођемо и нудимо им развојну шансу у малим и средњим предузећима. То вам је слично као са причао да је енергетика наша шанса и да треба да искористимо наше природне ресурсе и енергетске потенцијале за производњу струје, па због тога пошто је то наша развојна шанса рудник Угљевик и ријеку Дрину дајемо странцима јер, забога, морамо искористити наше природне потенцијела који су наша комапративна предност.
  Влада је обавезна да економски брани државу и народ. Уз остало обавезна је да разоткрива преваре које смишљају странци и које завршавају у економском неразвоју. Једна од тих превара су мала предузећа као наша развојна шанса и остварење „административних повољности“ за њихово што једноставније оснивање. Испуњавају се ови захтјеви странаца, а не улажу напори како да дођемо до крупних предузећа која су основ развоја.
  Када би трошкови производње били исти и у малим и средњим предузећима као и великим предузечима или копрорацијама, онда не би ни било економије ми би смо још живели у првобитној заједници. Суштина економије је крупнo предузеће.
  Нама се као развојна шанса намеће и потурају мала и средња предузећа, самозапошњавање да биони који су ситјерани из крупних предузећа подигли кредит ИРБ за покретање малог предузећа од пар запосних. Странци овдје не желе економски развој и све чине да униште домаћу привреду. Да би то што успјешније остварили служе се заводљивим методама навођења на погрешне одлуке и пружања и финансијских помоћи да се такве погрешне одлуке доносе. Једна од тих „помоћи“ су помоћи за развој малих и средњих предузећа. Зна се да су само крупна предузећа ослонци развоја и странци не пружају ту врсту помоћи. Они говоре само о малим али не и о крупним предузећима. Колико су у томе искрени види се из основне чињенице. Управо док се овдје залажу за развој малих предузећа у властитим земљама бујају крупна. И томе наравно не приговарају. Нама мала, а њима крупна. То је филозофија економске помоћи развијених. То се односи и на административне повољности. Као да је скраћивање времена оснивања предузећа одлучујућа чињеница привредног развоја? Као да ћемо бити сви успјешни мали бизнисмени па је превелика гужва на шалтерима. Али странци не говоре како да се овдје дође до крупних предузећа, бар оних и онаквих какве смо имали и каква су код њих. То би било супротно свакој економској логици. Зашто би себи градили конкуренцију, Енергоинвест и слично који је односио побједе на међународним тендерима и спречавао да те послове добију неке стране фирме морао је да буде уништен. Потпуно је бесмислено очекивати да ће се странци, борећи се за „административне повољности“, борити да овдје поново израсту неки нови Енергоинвести и слично. Када то схватимо можда ћемо почети да се освјешћавамо и да разоткривамо улогу и намјере странаца. Можда ћемо тада доћи до снаге да дефинишемо властите интересе као основу става и односа према тзв. европским интеграцијама.

 9. Приједор-Колико има агенција и представништава то више нико не зна. Знамо ко у њима запошљава своју родбину, кумове и комшије. Миле и Цвијановићка.

 10. 48 agencija….

  Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da od 2.977 radnika zaposlenih u 48 agencija u Republici Srpskoj, 70 odsto rade u Poreskoj upravi Srpske, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Inspektoratu, dok skoro sve ostale agencije imaju mali broj zaposlenih.

  „Ukupan budžet tih institucija iznosi 154.264.815 KM, od čega se 62 miliona KM odnosi na subvencije koje idu preko Ministarstva poljoporivrede, odnosno Agencije za agrarna plaćanja i preko Sekretarijata za vjere, dok se na plate zaposlenih troši skoro 70 miliona KM na godišnjem nivou“, dodao je Tegeltija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *