Додик представио планове за помоћ: Ваучери и солидарни порез

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће свим грађанима, којима су у поплавама угрожени стамбени објекти, бити исплаћена помоћ од 5.000 КМ, која ће, највјероватније, бити обезбијеђена путем емисије ваучера. Према његовим ријечима, помоћ ће бити додјељивана путем фонда солидарности, који ће предвидјети одређене изворе финансирања, а, највјероватније, ће један од њих бити […]

четвртак, мај 29, 2014 / 16:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће свим грађанима, којима су у поплавама угрожени стамбени објекти, бити исплаћена помоћ од 5.000 КМ, која ће, највјероватније, бити обезбијеђена путем емисије ваучера.

Према његовим ријечима, помоћ ће бити додјељивана путем фонда солидарности, који ће предвидјети одређене изворе финансирања, а, највјероватније, ће један од њих бити подизање нивоа солидарног доприноса на плате свих запослених у Републици Српској на три одсто.

"План је да уведемо одређене таксе на аутомобиле, мобилну телефонију и телефоне уопште, те да нађемо и неке друге домаће изворе. Наравно, предвиђене су и стране донације, које ће ићи у тај фонд", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да је од кључне важности ријешити проблем стамбеног збрињавања угроженог становништва, напомињући да треба проћи извјесно вријеме, мјесец или два, да се објекти исуше и да може почети санација.

"Након тога је неопходно људима помоћи, јер је штета у стамбеним објектима, гдје је ушла вода, тотална. Неко је, можда, успио да спаси понешто подизањем на други ниво, али одлучили смо да свакоме коме је вода ушла у мјесто становања додијелимо поменуту помоћ", нагласио је Додик.

Он је рекао да је предуслов за то усвајање закона о фонду солидарности, што се очекује у наредних петаестак дана, након чега се креће у реализацију.

"Потребно је извршити попис оних којима је угрожен стамбени објекат. Овдје се намјерно издваја категорија стамбени објекат, не помоћни објекти, викендице или било шта друго, јер након овог пројекта долазе нови програми помоћи оживљавања пољопривреде, привреде, инфраструктуре и много чега другог", навео је предсједник Српске.

Додик тврди да је једна од мјера помоћи угроженом становништву одлука да се свима на поплављеном подручју репрограмирају неплаћени рачуни за струју, те да се субвенционише струја коју ће користити за обнову уништених објеката.

Није срео Иванића и Чавића током пловидбе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да ће ребаланс републичког буџета бити неопходан, али да је у овом тренутку сувише рано о томе говорити, јер нема релевантних елемената.
"Ребаланс ће се морати извршити што је прије могуће, али не ових дана. Мислим да је то дио неког политичког притиска", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући захтјеве лидера НДП-а Драгана Чавића и ПДП-а Младена Иванића за ребалнс.

Додик је рекао да се сада није рационално бавити ребалансом буџета, јер нема процјене о кретању јавних прихода.

"Обилазећи читаву Републику Српску током поплава никога из опозиције нисам срео на терену. Сада се јављају, њихово је право да коментаришу, сваки њихов конструктивни приједлог биће прихватљив, али би Иванић требало да зна да се сада није рационално бавити ребалансом буџета", рекао је Додик.

Он је навео да је Република Српска обезбиједила пакет помоћи за стамбено збрињавање од по 5.000 КМ, за које цијени да је фер према оштећенима и да се тим износима у најбитнијем може санирати стамбени објекат.

Додик је истакао да се 150 милиона КМ који ће се издвојити по овом основу треба потрошити на простору Републике Српске.

Коментаришући захтјеве Чавића и Иванића за посебну сједницу Народне скупштине, посвећене поплавама, Додик је рекао да они имају право да такав приједлог упуте путем својих посланичких клубова и да нема ништа против тога, али да ће се сједница одржати на иницијативу Владе.

"Нећемо имати ни увођење пореза на штедњу, јер то можете да урадите у некој уређеној земљи. Сматрамо да солидарни потенцијал свих људи у Републици Српској може да издржи поменуте мјере", поручио је предсједник Српске, напомињући да ће закон о фонду солидарности већ сљедеће седмице бити упућен у Народну скупштину, а да би додјела помоћи могла почети око 20. јуна.



0 КОМЕНТАРА

 1. Направиће Баја аферу и од овога. Сада ће сви ваучери да иду преко фирми његових кумова и пријатеља. Док се неком смркне неком сване.

 2. ONAJ KO NA SLEDEĆIM IZBORIMA PONOVO BUDE GLASAO ZA TE ISTE STRANKE KAO PRETHODNIH 20 GODINA MAKSIMALNO UNIŠTAVALE I NISU NIŠTA DRUGO RADILE SNSD, SDS, PDP, DNS, SP… NE ZASLUŽUJE NIŠTA NIŠTA BOLJE NEGA DA GA DO KRAJA UNIŠTE. OKRENIMO LEĐA BANDISTKIM POSTOJEĆIM STRANKAMA SNSD, SDS, PDP, DNS, SP… ONI SU POKAZALI KO SU I ŠTA SU, ONI SU POTPUNO SRUŠILI NAŠU INDUSTRIJU, ONI SU OD NAS OTELI NAŠE PRIRODNE RESURSE RUDNIKE, RIJEKE… I DALI STRANCIMA LJUBIJA, STANARI, UGLJEVIK, GACKO, DRINA NAJBOLJI SU DOKAZ TOGA. ONI SU NAS PREZADUŽILI DA NI NAŠA DJECA OVO NEĆE MOĆI VRAĆATI.

 3. Види курца у сламном шеширу, он научио само од народа отимати, јер никад ништа није знао створити, а године провео на разним нивоима власти, више и дуже од Милошевића у Србији?

  Па зна ли он да ће само са овим телефонима народ одјавити бар 30% бројева, што значи из шупљег у празно. Порез на аутомобиле и гориво су подигли до максимума свих максимума, једино да људи са аутомобила пређу на магарце. Дерикожа, навикао харач скупљати за себе и своје лезилебовиће.

 4. NI BALAVAC TO NE BI RADIO

  Čak i balavče koje je ikad igralo strategijku igricu na računaru zna da povećanje poreza podanicima ne može biti rješenje za sve probleme. Podanici postaju nezadovoljni, pa prestaju da rade, a onda se „desi narod“ kao u Federaciji proljetos. Drugačije biti ne može.

 5. Zamislite , juče u predsavništvu Srpske u Beču kakva akcija solidarnosti!
  Ljepojević i još nekoliko plaćenika
  O KNJIZI ČUVAR SRPSKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Pa , sram da ga bude! Mislim „čuvara“
  Uvesti poreze na telefon!
  Znači opet kazniti te poplavljene.
  Bagri režimskoj mi plaćamo godišnje milione za korištenje mobilnih.

  Pa, dokle?
  3% na plate.
  A , ne kaže limitirati platu. Najveće PRIMANJE ne smije da bude od prosječne tri plate.
  Ili metak u čelo.

  Vlado i predsjedniče , za svoj narod genocidne institucije,
  prevazišli ste sve u istoriji poznate tiranijske i zloglasne ugnjetivače!

  Uzimati porez od onih koji nemaju ništa ili imaju nešto da bi kao opet tim istim pomogli.

  Kao kad bi rekli ovci u toru: uzećemo ispred tebe ovo sijena da bi podijelili iduće sedmice drugim ovcama ,kojima na isti način uzimate sijeno.

  Vi smišljate šta i kako najgore da kaznite one koje ste doveli na rub propasti.

  One koje ste doveli do toga da umiru od gladi, bolesti, koje ste ostavili bez igdje ičega , dovodite u situaciju da nemaju od čega da plate ono što tražite od njih, prodati više nemaju ništa, osim dijelova svoga tijela.

  Ustvari, vi uspostavljate Žutu kuću.

  Da poslije oluje, potopa nastaje nova etapa vaše vladavine , etapa Žutih kuća.

 6. Zašto država ne rasproda hiljade skupocenih službenih automobila. Zašto ne smanju plate parazitima budžetijama, zašto im plete ne bi bile prosek 400-500 KM a ne 1300KM?
  Čuj on će doprinse na plata sa sadašnjih bezobrazno visokih 66% da poveća još 3%, time će i omo mlao radnika ostati bez posla, porez na automobila, telefona.
  Neka tvoja mafija vrati oteto od naroda, biće to dovoljno i za izgranju nasipa, nadoknadu štete od poplava i izgradnju novih fabrika.
  Jasno je kome je trebala ova katstrofa, ko je to naručio da opere kriminal, da se odjednom prekinu bilo kakve priče o privredi, privatizaciji, zaduživanju i otimanju prirodnih resursa.

 7. Bilo bi mnogo bolje kada bi ovakvi prestali da pričaju i sluđuju ovaj narod,te da riječ prepuste stručnjacima koji treba da predlože rješenja.Ako se formira bilo kakav fond a prikupljena sredstva daju na upravljanje onima koji drže vlast,onda stradalom narodu sleduju mrvice.Ako uvedu vaučere kako najavljuju,onda će doći do otkupa istih po mnogo nižim cijenama,od strane onih koji imaju novac.Treba li naglasiti ko su oni.Kako god okreneš prevariće jadnog čovjeka.U tome imaju ogromno iskustvo.Volio bih da nisam u pravu.Ali…

 8. Ostao bez fabrike, 30.05.201

  Таман посла да врате отето или достигнуто!
  Па скоро сва „наша“ БИЗМИС и политичка „елита“, је стасала и узлетела на крилима најгоре невоље народне. У гибељи и страдању, а ево и у потопу.
  Гази, сатри,отми, превари,слажи,нема емоција…они то третирају као бизмис,сналажење,моћ,способност…ко је нама крив што нисмо тако виспрени?!:-o

 9. Догурао је до свог краја, коначно. Предлажем, да одбацимо телефоне, не региструјемо аута, и све остале свакодневице. Нека Мазалица наждере се се Милка чоколадица, и тако напуне буџет.

 10. Ima li gdje Lazarevica ekologa zelenoga?
  Ko je odgovoran za poplave,koga ce hapsiti,je li ikome od ugrozenih pomogao ili poslao paket pomoci?
  I najbitnije, da li je skupio potpise za registraciju zelene partije?
  😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *