Додик: Постоји начелна већина за смјену Лагумџије

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да тренуто постоји начелна парламентарна већина на нивоу БиХ за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије. "Није проблем подношење оставке, него неуставно дјеловање Лагумџије што је неопростиво. Уколико он не поднесе оставку покренућемо питање његовог разрјешења", рекао је Додик новинарима. Он је нагласио да нема директних разговора […]

петак, август 17, 2012 / 18:46

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да тренуто постоји начелна парламентарна већина на нивоу БиХ за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије.

"Није проблем подношење оставке, него неуставно дјеловање Лагумџије што је неопростиво. Уколико он не поднесе оставку покренућемо питање његовог разрјешења", рекао је Додик новинарима.

Он је нагласио да нема директних разговора са другим странкама о смјени Лагумџије, али да ће се брзо то питање ставити на дневни ред парламента БиХ.

"Ово је за нас суштинско питање и не желимо да то препуштамо случају", истакао је Додик.

Он је напоменуо да тренутно није примарно да министар иностраних послова БиХ буде Србин.

Говорећи о провођењу одлуке у предмету "Сејдић и Финци против БиХ", Додик је поновио да приједлог Републике Српске потпуно задовољава све неопходне процедуре.
"Спремни смо да сутра у парламенту БиХ гласамо за таква рјешења. Проблем Федерације БиХ разумијемо и начин избора у том ентитету могу да модификују, али Српска остаје у оквирима у којима је сада", истакао је Додик.

Он је навео да су парламентарне стране из Српске сагласне да се из Српске бира члан Предсједништва БиХ на директан начин.

Додик је поздравио одлуку Министарства одбране Њемачке о повлачењу контигента њемачких снага из БиХ.

"Такву одлуку Њемачке ће и неке друге земље да слиједе, али остаје проблем што ће неке земље хтјети да остану, а ми смо против тога. Против смо и доласка турског контигента на простор Републике Српске, без обзира што је Турска чланица НАТО-а", истакао је Додик.

Сарадња РС и Србије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да ће односи и сарадња Српске и Србије бити веома добри.

"Нема ниједног разлога да се усложњавају односи. Можемо имати различите погледе на одређена питања, али ћемо рјешавати оно што је важно за грађане Српске и Србије", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је најавио да ће крајем септембра бити одржан састанак Савјета за провођење Споразума о специјалним односима Српске и Србије.

Додик је поновио да постоји потреба да се јасно говори о свим релевантним питањима за српски народ.

"Срби као народ у цјелини требају да имају јасне погледе на стање у ком се налазе на простору бивше Југославије или било гдје друго. То је везано за економска питања, језик, заштиту Српске православне цркве, образовање, политички статус", истакао је Додик.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *