Додик: Пoштено у Сребреници, макар уз санкције

Предсједник Ррепублике Српске Милорад Додик данас је изјавио Срни да Српска у Сребреници жели фер и поштене изборе и најавио да ће бити затражене санкције за оно што буде изван тога. "РС жели демократске и поштене изборе и они ће се и десити. У Сребрници ће, свидјело се то коме или не, побиједити српски кандидат […]

понедељак, август 27, 2012 / 06:56

Предсједник Ррепублике Српске Милорад Додик данас је изјавио Срни да Српска у Сребреници жели фер и поштене изборе и најавио да ће бити затражене санкције за оно што буде изван тога.

"РС жели демократске и поштене изборе и они ће се и десити. У Сребрници ће, свидјело се то коме или не, побиједити српски кандидат за начелника који ће обављати дужности у складу са законом“, рекао је Додик у Тербињу и додао да је уочиљива злоупотреба пријављивања лица из других држава.

Он је навео да су и међународни званичници створили атмосферу да је у Сребреници све чему се супроставите, па чак и спекулацијама те врсте, уперено против демократичности јавности процеса.

„МУП РС једини је надлежан за регистрацију и свој посао обавља веома прецизно. Тако да ту не видимо проблеме системског карактера од јавних институција, али уочавамо злоупотребве као што су пријаљива лица која не живе у Сребреници“, каже Додик.

Предсједник Српске је као примјер навео то што је новинарка Душка Јуришић пријавила пребивалиште у Сребреници, икао живи и ради у Сарајеву, затим главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, те још неке јавне, као и мање познате личности.

"Биће веома интересантно видјети гдје ће сви они живјети два мјесеца након процеса и да ли је легитимно и поштено да се врши такозвани – изборни инжењеринг", каже Додик.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић рекао је да би резултате локалних избора у БиХ 7. октобра могле да делегитимишу евентуалне нетачности података о пребивалишту у Сребреници.

"Уколико се утврди да су долазили људи, посебно из сусједних држава, да има пријављених десетине и више људи на истој адреси или слично, то би могло да делегитимише изборе", изјавио је Петрић за данашње "Независне новине".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *