Додик окупља парламентарне странке на канабе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сазвао је за данас састанак на који су позвани предсједници парламентараних странака из РС.  Састанак ће бити одржан у 14.00 часова у Палати Републике, саопштено је из Кабинета предсједника РС. Предсједник Додик изјавио је раније да формирана власт у ФБиХ нема ни легалитет ни легитимитет, нити је за то добила […]

субота, март 19, 2011 / 13:29

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сазвао је за данас састанак на који су позвани предсједници парламентараних странака из РС.

 Састанак ће бити одржан у 14.00 часова у Палати Републике, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

Предсједник Додик изјавио је раније да формирана власт у ФБиХ нема ни легалитет ни легитимитет, нити је за то добила потврду ЦИК-а БиХ и да ће са предсједницима парламентарних политичких странака разговарати о томе како ће се РС односити према овом питању.

"Мислим да ми морамо отићи на парламент и тамо донијети одређену нашу резолуцију, декларацију, рећи да не прихватамо игнорисање основних Дејтонских принципа, јер је то суштина која се тиче и нас, те да на тај начин пошаљемо нашу јасну поруку", рекао је Додик за београдске медије.

Додик је оцијенио да је формирање власти у ФБиХ без два ХДЗ-а арогантно, препотентно и изнуђено.

"Нама је основни проблем шта ћемо са индиректним порезима, ‘Електропреносом’, са неким другим заједничким пословима које имамо са Владом ФБиХ, да ли ћемо сарађивати или нећемо. Ако сарађујемо признајемо легитимитет, а ми то не признајемо, што значи да не можемо да сарађујемо, тако да је то веома комплексна ситуација", рекао је Додик.

Дом народа федералног Парламента, без делегата два ХДЗ-а, изабрао је руководство Дома и предложио Представничком дому челне људе ФБиХ. Представнички дом потврдио је у четвртак увече именовање нове Владе ФБиХ. Изабрани предсједник Федерације Живко Будимир именовао је Нермина Никшића из СДП-а за премијера ФБиХ, као и 16 министара нове федералне Владе. Будимир је седам министарских мјеста повјерио СДП-у, пет СДA, а по два ХСП-у и Народној странци "Радом за бољитак".

У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона, због чега је ЦИК БиХ саопштио да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *