Додик: Односи Бање Луке и Загреба у духу нове атмосфере

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да у односима Бање Луке и Загреба посљедњих година постоји нова атмосфера, те да се Хрватска сада отворено залаже за враћање Дејтонском мировном споразуму.  Додик је оцијенио да из низа разлога Хрватска, као држава, због стварања своје државности, раније није смјела да подржи хрватски народ у БиХ, али […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 09:09

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да у односима Бање Луке и Загреба посљедњих година постоји нова атмосфера, те да се Хрватска сада отворено залаже за враћање Дејтонском мировном споразуму.

 Додик је оцијенио да из низа разлога Хрватска, као држава, због стварања своје државности, раније није смјела да подржи хрватски народ у БиХ, али сада се веома отворено залаже за јачање те позиције, враћања Дејтону.

"То нама одговара, јер ми само желимо да сви конзумирају своја права", рекао је Додик за београдски недјељник "Нови магазин".

Он је оцијенио да су доласком Иве Јосиповића за хрватског предсједника и одласком Стјепана Месића са те функције створени услови за нормализацију односа Републике Српске и Хрватске.

"Јосиповић је овдје у БиХ рекао да је Српска реалност и отворио могућност да радимо на низу пројеката и рехабилитујемо односе у најбољем могућем смислу", навео је Додик.

Доминантно питање: Како се мирно разићи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска вјерује да БиХ није добро мјесто за њу, те оцијенио да ће у наредном периоду доминантно питање дневног политичког живота бити како се мирно разићи.

"Вјерујемо да БиХ није добро мјесто за нас, вјерујемо да би у БиХ, када би дошла у хипотетичку ситуацију да нема Српске и Федерације, простори гдје живе Срби били игнорисани“, истакао је Додик.

Он је у интервјуу за београдски недељник "Нови магазин" навео да је очигледно да БиХ показује неспособност да живи и да ће мјесеци који долазе маргинализовати питање има ли БиХ, јер ње објективно нема.

"Овдје су се кроз промоцију духа Дејтона заиста развили духови; код Срба да се можемо одвојити, код Бошњака да могу централизовати Босну, код Хрвата да могу да имају свој посебан ентитет. Те сукобљене политичке идеје или покрети данас су потпуно легализовани“, истакао је Додик.

Одговарајући на питање гдје ван граница очекује подршку за мирно раздруживање, Додик је рекао да ће свима бити јасно да БиХ не може да функционише и прихватиће се реалност,али да то неће бити брзо, можда не у његовом мандату, али је очигледно да ће тако бити.

Додик је рекао да његова идеја да Срби морају направити нови национални програм сигурно није позив за велику Србију у територијалном смислу, али јесте за велику у смислу достигнутих вриједности.

Он је упитао зашто је срамота афирмисати своје интересе и "да ли је у БиХ оваквој каква јесте оно што ми радимо од основног националног интереса".

Додик је рекао да Српска уопште нема проблем да БиХ опстане у свом међународном капацитету и територијално цјеловита, али има проблем када се БиХ експанзионистички односи, када дио БиХ жели ту врсту централизације.

"Знамо шта радимо – базично нисмо против БиХ, али оне која је написана и нацртана у Дејтону. Против друге јесмо", рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је напоменуо да је Српска једина самоодржива заједница у БиХ, што није ни Федерација, ни БиХ, ни дистрикт Брчко, али да је та самоодрживост угрожена сталним политичким проблемима на нивоу БиХ и да Република Српска није спремна да се одрекне својих ресурса да бу ушла у неизвјесну ситуацију.

Он је рекао да су у Српској уморни од Златка Лагумџије и Бакира Изетбеговића и да он нема никакву симпатију за њих, као ни они за њега.

Говорећи о повратку Хрвата и Бошњака у Републику Српску, Додик је рекао да је 99 одсто имовине која им је припадала и враћена, али да је тешко знати колико људи ту живи, јер многи користе имовину, али живе на другим дестинацијама.

"Не би се могло говорити о масовном повратку, али важно је рећи да нема системских сметњи за повратак", рекао је Додик.

На константацију да различита перцепција и однос према злочинима и жртвама удаљавају Бањалуку и Сарајево и данас, Додик је навео да је ријеч о дуплим стандардима које Република Српска не прихвата.

"У Сребреници се догодио злочин и Република Српска никада не смије заборавити Поточаре, али нико не смије заборавити Братунац и друге“, истакао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да ће за његову странку на предстојећим изборима, без обзира што су локални, примарне теме бити везане за статус Републике Српске, а основно питање биће радна мјеста људи,која су угрожена због проблема од глобалне кризе до суше.

"Често када дођем у неку социјално тешку средину и питам људе како су, они не говоре да немају хљеба, да немају радно мјесто, него кажу: `Чувај ми Републику Српску`”, истакао је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *