Додик није за одгађање пописа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће представници из Српске у институцијама БиХ бити против одгађања пописа становништва заказаног за април наредне године. Додик сматра да је ријеч о спекулативним потезима, те да онај ко није извршио све припреме треба да одговара, али и да је три мјесеца довољно да се ураде све […]

петак, децембар 28, 2012 / 14:29

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће представници из Српске у институцијама БиХ бити против одгађања пописа становништва заказаног за април наредне године.

Додик сматра да је ријеч о спекулативним потезима, те да онај ко није извршио све припреме треба да одговара, али и да је три мјесеца довољно да се ураде све техничке припреме.

"Република Српска има институционални капацитет да проведе попис и жели да се у толерантном окружењу проведе тај попис. Он мора бити пажљиво проведен, неутралан, објективан без спекулација", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је у Федерацији БиХ већ видљива атмосфера притиска на изјашњавање код пописа, "те да је очигледно да су процијенили да им је мало времена да направе ефекте до априла када је требало да се проведе попис па траже пролонгирање".

Те спекулације, сматра Додик, иду до тога да се људима сугерише чак и да се не изјашњавају као Босанци него као Бошњаци.

"Ми овдје не правимо никакву политичку или медијску пријаву за попис, наша припрема ће бити да се људи обавијесте да ће доћи пописивачи и да у томе треба да учествују и ништа више", истакао је Додик.

Он је нагласио да све спекулације о попису могу да доведу до политичких турбуленција због чега људима треба дозволити да се слободно изјасне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *