Додик: Москва принципијелна у ставу да нема Дејтона два

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Москва годинама уназад веома принципијелна у ставу да нема „Дејтона два“. "На засједању Савјета безбједности УН, кад год се говорило о БиХ, амбасадор Руске Федерације је увијек уважавао ставове Владе Републике Српске. Ми смо пред сваки извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је био […]

петак, март 14, 2014 / 12:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Москва годинама уназад веома принципијелна у ставу да нема „Дејтона два“.

"На засједању Савјета безбједности УН, кад год се говорило о БиХ, амбасадор Руске Федерације је увијек уважавао ставове Владе Републике Српске. Ми смо пред сваки извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је био пун неистина и подметања за Српску, писали свој извјештај који је руски амбасадор употребљавао као чињенице и говорио о томе каква је реална ситуација", рекао је синоћ Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Српске је додао да се на Дејтонском споразуму најбоље види чињеница да Русија остаје принципијелна у подршци међународном праву.

Додик је поручио да Русија није била земља која је подржавала и дозвољавала политичко насиље високих представника у БиХ.

"У разговору са /министром спољних послова Русије/ Сергејем Лавровим јасно је да Русија остаје свједок Дејтонског мировног споразума, као и гарант начина на који он може да буде промијењен, а то је само договором унутар БиХ, а никако интервенцијама са стране", нагласио је Додик.

Предсједник Републике истакао је да Русија остаје важан савезник и да Српска не жели да напусти то савезништво.

Додик је навео да ЕУ мора да одигра конструктивну улогу у БиХ, да подржи функционисање система, а не насиље на улицама Федерације БиХ, које су подржавали поједини званичници Уније, истичући да су једва дочекали да до тога дође у БиХ.

"Наш став је јасан, када је ријеч о европским интеграцијама. Он, прије свега, подразумијева рјешавање проблема `Сејдић-Финци` и механизма координације. Република Српска апсолутно има ишчишћене ставове, веома прецизне и јасне и ми не мислимо да их мијењамо", поручио је предсједник Додик.

Према његовим ријечима, Европска комисија ће моћи да дефинише евентуалну нову политику према БиХ тек након избора у мају, односно формирања новог сазива Европског парламента, што се очекује у новембру.

"Ако Европа жели да овај простор иде брже ка интеграцијама, онда ће морати да пут БиХ ка ЕУ претворе у пут са двије брзине. Република Српска може да иде брже и ми смо заустављени на том путу. Ако желе да имају овај простор као партнера у ЕУ, онда морају да нам дају предност", рекао је предсједник Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Јесте Москва принципијелна, али ниси ти, лицемјеру, зар се оно баш ти не залажеш за стварање трећег ентитета?

 2. Čista destrukcija.
  Pa oni i pokreću/izmišljaju priču o Dejtonu2, pa onda traže potvrde od Rusije da je Dejton2 besmislica….??
  Naravno da je besmislica kada ste tu priču vi i pokrenuli/izmislili.

  Probudi se Stipe Mesić, popije kaficu, protegne kosti – padne mu na pamet (ili se naruči) besmislena ideja o Dejtonu2 i onda se ista ta besmislena ideja od strane SNSD-a proglasi kao zvaničan stav, da bi se poslije, za taj izmišljeni zvanični stav, tražile potvrde o njegovoj besmislenosti od Rusije….

  Izmisle/iskonstruišu problem, pa nas onda od tog problema “brane“….

 3. Pa nije Dodik iskonstruisao to ili vi mislite da je on toliko moćan da govori Ketrin ešton šta da kaže?

  Ako je takav jebač onda je stvarno najbolji svih vremena 🙂

 4. Mile nemoj ti da brineš o dejtonu i Republici Srpskoj, tvoje vrijeme je prošlo. Poslije izbora ćeš biti bivši predsjednik, bivši političar, kao i tvoj kum Boris Tadić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *