Додик: Федерација БиХ институционални монструм

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Федерација БиХ мора постићи договор о случају пресуде “Сејдић и Финци“, јер тај ентитет због своје нефункционалности све више кошта Републику Српску. Додик је назвао Федерацију БиХ "институционалним монструмом" чије су институције "скупе, а неефикасне". Како је новинарима у Бањoj Луци Додик рекао, Република Српска "остаје у […]

четвртак, март 21, 2013 / 15:57

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Федерација БиХ мора постићи договор о случају пресуде “Сејдић и Финци“, јер тај ентитет због своје нефункционалности све више кошта Републику Српску.

Додик је назвао Федерацију БиХ "институционалним монструмом" чије су институције "скупе, а неефикасне".

Како је новинарима у Бањoj Луци Додик рекао, Република Српска "остаје у дијалогу", иако је јасно прецизирала позицију о тој одлуци Европског суда за људска права и чека да се о томе договоре партнери у Федерацији БиХ.

"Могли смо да уђемо у парламент прије годину или више и да то питање завршимо", рекао је Додик и навео да због немогућности постизања договора о пресуди "Сејдић и Финци" постоји застој на европском путу, али да одлука није у "рукама" РС, већ у договору на нивоу ФБиХ, преноси Фена.

Уочи сутрашњег састанка најважнијих политичких лидера БиХ у Бриселу, Додик је навео да иде на тај састанак како би чуо да ли постоји напредак, и додао да је "очигледно да РС све више књижи губитке због несређене ситуације у ФБиХ и на политичком и економско-финансијском плану".

"Федерација БиХ својом неспособношћу да функционише кошта огромне новце РС. БиХ, као монструм који је направљен у институционалном смислу, повлачи неразумно много новца за функционисање неефикасних институција. У вријеме економске кризе тражи се рационалност и то се ради у свим земљама. Само институције БиХ стално бујају и траже све више новца", тврди предсједник Српске.

Додик каже да, можда, не би био проблем издвојити новац за ниво БиХ да од тога "има неке користи, али нема".

Уверен је да ће једном доћи дан да се и о томе расправља али, тврди, на састанцима "шесторке" не наилази на разумевање од ФБиХ да се отвори то питање.

"Доћи ће вријеме када ће све што је нелогично и непотребно престати да постоји. Тако ће престати да постоје и многе институције БиХ и сместиће се на онај ниво власти који може бити ефикасан и користан за грађане, а не да храни политичке концепције које су неефикасне и не користе људима", навео је Додик.

Он је додао да би желио да дође до напретка у спровођењу одлуке "Сејдић и Финци", да БиХ добије статус кандидата и да убрзано крене ка Европској унији и због чињенице да ће у јулу, након уласка Хрватске у Унију, европска граница бити на Сави.

Нажалост, закључио је Додик, у ФБиХ не може да се постигне договор, а Република Српка се "осјећа као талац".0 КОМЕНТАРА

 1. Svi drugi monstrumi na stranu, a na stranu naše monstrum institucije, počevši od prdsjednika, vlade , skupštine, agencija, predstavništava, senata, anrusa, …. koje na ovaj način postojanja nemaju nikakvu funkciju jer sve te funkcije obavlja md, a za njihovo održavanje dajemo ogromna sredstva, dok je narod bukvalno pred biološkim nestajanjem zbog bijede u koju ga je režim gurnuo.

  Sve ove institucije treba privremeno raspustiti kako bi se malo oživjelo i narod dožao do vazduha. Naravno , do pojave demokratije u Srpskoj. Ovo je hunta jednog čovjeka, diktatura , i na ovim prostorima nevidjena tortura režima nad narodom .

 2. Milorade !
  Stavi mandat predsjenika RS na raspolaganje narodu koji te izabrao i raspisi referendum o povjerenju predsjedniku.Nemoj lazirati referendum i postupi kako narod odluci.Proslo je vrijeme laganja,doslo je vrijeme gladi….

 3. Tako je Mile, svi su monstrumi i nakaze, samo je RS bolji dio BiH, stabilna, lijepa, sva blista.Jos smo dobili premijerku Zeljku-impuls i nema nam brige.Prosperitet zagarantovan.

 4. Колико би ова трактористина изјава имала већу тежину, да је, умјесто пред новинарима, изречена негдје у нпр Мркоњићу, под шатором, уз бл жабокречину и трихинелозну крмад, да му опијена маса у маскирним одијелима и потпећеним ципелама кличе к*о Цезару.
  Овако ништа, дошло је вријеме глади, а то и највеће ментоле, синоним за СНСД-овце, пробуди из њиховог међедског сна.

 5. Jos samo kad bi svojim podanicima objasnio kako su to u tom monstrumu od entiteta vece i penzije i socijalna davanja nego u njegovom carstvu. A jos taj monstrum nije spiskao pare od svog telekoma kao sto je uradio on u svom carstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *