Додик: Амбасадори због страха једно причају нама, а друго у Сарајеву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не би имао ништа против да Савјет безбједности УН, поводом 20 година од усвајања Дејтонског мировног споразума, донесе резолуцију која би тај документ подржала као успјешан. “Било би логично да Дејтон, који је направио један нови политички систем у БиХ и на чему је изграђен мир, буде […]

петак, јул 17, 2015 / 20:54

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не би имао ништа против да Савјет безбједности УН, поводом 20 година од усвајања Дејтонског мировног споразума, донесе резолуцију која би тај документ подржала као успјешан.

“Било би логично да Дејтон, који је направио један нови политички систем у БиХ и на чему је изграђен мир, буде подржан поводом јубилеја 20 година тако да буде оцијењен као успјешан”, рекао је Додик у Београду, поводом спекулација да би Савјет безбједности могао на јесен донијети резолуцију о Дејтонском мировном споразуму.

Додик је, послије састанка са премијером Србије Александром Вучићем, истакао да не би имао ништа против да се у тој резолуцији каже да је Дејтонски споразум допринио стабилизацији и да је неопходно постићи помирење на основу тога.

Одговарајући на питање да ли високи представници раде на помирењу народа у БиХ, Додик је рекао да да то никада нису чинили, као и да се у амбасадама у Сарајеву плаше окупљања људи, који узвикују “Алаху екбер”.

“Сви они тамо што сједе по амбасадама у Сарајеву, престрашени су од реаговања муслимана, они се боје да ће им пред њихове канцеларије доћи 10.000 оних који ће викати – `Алаху екбер!`. То је њихов страх и они се зато тако и понашају. Због тога треба разумјети дио њиховог понашања. Иначе, када са нама сједе, причају нешто другачије”, навео је Додик.

Додик каже да високи представник није допринио да се БиХ конституише на дејтонском принципу, већ створио антидејтонску БиХ, против које се Српска бори.

“Тај исти високи представник нас оптужује да наводно кршимо Дејтон. Апсурд до апсурда. Као што ни приједлог британске резолуције није био усмјерен да дође до помирења у БиХ, такво је и понашање високог представника, а најзлочестији је био Педи Ешдаун”, оцијенио је Додик.

Додик је рекао да је Велика Британија предложила ту резолуцију да би исламским ексртемистима упутила поруку, која гласи: “Ево ми подржавамо муслимане, хајте ви на неко друго мјесто, немојте овдје нама по Лондону правити проблеме”.

“Дио мотивације је могао да буде и тај. У сваком случају, не очекујем ништа добро од високог представника који је прекришио све што је могао прекршити, а највише међународно право”, сматра Додик.

Вучић: Са Предсједништвом БиХ о будућности односа

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да оно што се десило српској делегацији и њему у Сребреници треба да буде наук да се од прошлости не живи и поручио да се радује предстојећем састанку са члановима трочланог Предсједништва БиХ, који би требало да буде одржан у Србији.

“Радујем се сусрету јер сам убеђен да ћемо успети да у разговору разумних људи размотримо нашу будућу сарадњу и шта је оно што можемо да урадимо за наше две земље”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре Београду са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Он је у осврту на напад којем је био изложен у Сребреници навео да српска служба безбједности има потпуно склопљену слику и низ снимака, доказа и обавјештајних података о том догађају, али да ћути и чека да надлежни органи у Републици Српској, односно БиХ одраде свој посао.

Вучић је поручио да се нада да ће виновници напада у Поточарима одговарати, али да се неће лично придружити кривичном гоњењу ниједног лица, нити размишља о грађанској парници и евентуалној одштети.

“Као учесник догађаја у Поточарима некако када прође одређено време, мотате слике по глави, покушавате да сузбијете гнев због свега што се догодило и односа многих људи, чудних одговора које сам слушао у последње време, невероватних теорија, а све је било тако једноставно и очигледно за сваког ко је био тамо”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да га је посебно изнервирала оцјена појединих међународних представника да до инцидента не би дошло да је “касније или раније дошао”, нагласивши да је пратио упутства људи из обезбјеђења скупа и да се све вријеме понашао цивилизовано и достојанствено.

Вучић је констатовао да би, да се сличан напад десио на примјер амбасадору БиХ у Београду, Србија, метафорички говорећи, била бомбардована, а осуда међународне заједнице гласна.

Према његовим ријечима, Србија ни у једном моменту није неусвајање британске резолуције о Сребреници представила као своју побједу, већ је у цијелом случају видјела прилику за разговор о будућности.

“Али чини ми се да су многи у свету, а не само овде у региону очекивали политичке консеквенце једне правно-политичке одлуке”, рекао је Вучић.

Он је, говорећи о ставу званичне Србије о некадашњем команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу, подсјетио да су се за “дивно чудо” многи љутили на Србију јер није жељела да сакрије свједоке који знају “да је неко неког убијао”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *