Додик: Ако одлука Владе о пребивалишту буде укинута, донијећемо нову одлуку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да одлука Владе Републике Српске о пребивалишту неће бити повучена и да ће, ако буде укинута, истог дана бити донесена нова да не би било прекида у примјени.  Он је јучерашњу заједничку изјаву специјалног представника ЕУ у БиХ, Делегације ЕУ у БиХ, ОХР-а и Амбасаде САД оцијенио лицемјерном, […]

петак, мај 9, 2014 / 15:14

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да одлука Владе Републике Српске о пребивалишту неће бити повучена и да ће, ако буде укинута, истог дана бити донесена нова да не би било прекида у примјени.

 Он је јучерашњу заједничку изјаву специјалног представника ЕУ у БиХ, Делегације ЕУ у БиХ, ОХР-а и Амбасаде САД оцијенио лицемјерном, јер траже постизање компромиса, али је очигледно њихова намјера да оптуже Републику Српску, а замоле делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да нешто раде.

„Нико ко нема јасан идентитет у смислу пребивалишта, боравишта и података како се зове и зашто је овдје и да ли може да буде овдје, неће моћи бити пријављен, без обзира на сав њихов цинизам и настојања да се то промијени“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да међународни представници нису уложили толико напора да осигурају да у Дому народа Бошњаци и њихова Коалиција „Први март“, која окупља СДА и друге партије, усвоје закон, те да је наивно очекивати да ће Република Српска све то пасивно гледати.

„Немогуће је да тако важни фактори, као што су Америка и Европа, па и ОХР, протежирају антиевропске вриједности. Немогуће је да имате ЕУ као потписницу у том саопштењу, а да је видљиво да Европа улаже огромне напоре да би се изборила за јасне податке о пребивалишту на свом простору, а да овдје промовише хаос“, истакао је Додик.

Додик је позвао међународне факторе да покажу шта није европско у одлуци у пребивалушту, оцјењујући да је чак „мекша“ него сличне у ЕУ, која има ригорозније услове о пребивалишту.

Он је поручио да је БиХ сложена земља и да је у њој могуће само оно што се сви договоре.

„Ако буде реаговао Уставни суд, који није суд, већ политичко мјесто за егзекуције, којег контролишу, истог дана ћемо донијети нову одлуку. Они је могу рушити – ми ћемо је доносити, али ћемо свакако обезбиједити континуитет те врсте“, истакао је предсједник Додик.

Специјални представник ЕУ Петер Соренсен, Делегација ЕУ у БиХ, Амбасада САД и ОХР позвали су власти у БиХ на свим релевантним нивоима да на нивоу БиХ пронађу рјешење за питање пребивалишта.

У заједничкој изјави они су позвали на укидање прописа о пребивалишту на другим нивоима власти, чиме би се, како наводе, окончала непотребна политизација овог важног питања.

Влада Републике Српске донијела је 17. априла одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Предсједник Владе Жељка Цвијановић изјавила је тада да је ова одлука привременог карактера и да ће важити до доношења закона о пребивалишту на нивоу БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. ž
  E, kad baja kaže donijećemo, znači da neće donijeti,
  kada kaže biće, znači da neće biti,
  kada kaže ima, znači da nema,
  kada kaže biće bijelo, biće crno…

  Biće suprotno od onoga što je rekao.

  Dvije godine je govorio da bošnjak neće biti ministar ino poslova, pogotovo Zlaja.

  I baja ustoliči Zlaju za ministra i dade mu u miraz Anu Tršić.

  A, i ovu odluku će baja lijepo da poništi , da poliže opet …., i , naravno, proglasiće to svojom pobjedom…

  I ovo je jedan od dogovorenih fora i fazona njih dvojice kako bi dobili na vremenu, razvukli narodu pamet da ne pita za ono što život znači- hljeba, hljeba, baja, narod je gladan…

  Svete bandere!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Ако нам не пођеш отварати фабрике народ ће донијети одлуку по којој си завршио своје што се политике тиче, доста је демагогије!

 3. Оће,оће отварће фабрике пред изборе и затварати послије избора.Ко се још сијећа фабрике кроасана у Александровцу,мљекаре у истом мјесту,па оживљавању Нове Борје,Нове Романије…..Шта од тих капацитета данас ради? Ништа! Једно велико,ништа!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *