Додијељена признања најбољим послодавцима за лица са инвалидитетом

Нова банка Бањалука, те предузећа „Делезе БиХ“ из Бањалуке, „Електрон груп“ из Дервенте и „Дрворез“ Љубачево добитници су овогодишњих признања „Послодавац године за лица са инвалидитетом у Републици Српској за 2012. годину“. Посебно признање на избору који организују Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске добио је послодавац са инвалидитетом из Козарске Дубице […]

петак, децембар 21, 2012 / 13:20

Нова банка Бањалука, те предузећа „Делезе БиХ“ из Бањалуке, „Електрон груп“ из Дервенте и „Дрворез“ Љубачево добитници су овогодишњих признања „Послодавац године за лица са инвалидитетом у Републици Српској за 2012. годину“.

Посебно признање на избору који организују Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске добио је послодавац са инвалидитетом из Козарске Дубице Миладин Тркуља, чије се предузеће бави производњом кожне галантерије и запошљава лица без инвалидидтета.

Осим што запошљавају лица с инвалидитетом, ова награђена предузећа послују по принципу приступачности и унапређења запошљавања тих лица. У близини својих просторија отклонила су архитеконске баријере за кретање особа с инвалидитетом, обезбиједила специјализоване паркинге, шалтере и друго.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Влада Републике Српске од 2006. године реализује низ активности с циљем подршке запошљавању лица с инвалидитетом.

Ђокић је навео да је у периоду реализације ових пројеката запослено 1.405 радника код 620 послодавца.

"Послодавцима је до сада из средстава Фонда одобрено 4.150.000 КМ за набавку опреме и прилагођавање процеса рада лицима с инвалидитетом, а враћено им је 9.300.000 КМ издвојених за доприносе и порезе на плате лица с инвалидитетом, што је свакао велики учинак", рекао је Ђокић.

Он је додао да су урађене и законске измјене чиме би се употпунила брига за лица са инвалидитетом, а подршком од пет милиона КМ за пројекте запошљавања у Српској обухваћени су и пројекти запошљавања и самозапошљавања лица с инвалидидтетом.

Ђокић је за наредну годину најавио сличне активности, истичући да је Српска једна од најосјетљивијих у региону када је ријеч о запошљавању лица с умањеним радним способностима.

Уз признање "Послодавац године за лица с инвалидитетом у Републици Српској за 2012. годину", награђенима су уручене и умјетничке слике академских сликара галерије УДАС из Бањалуке.

Манифестацију "Послодавац године за лица с инвалидитетом у Републици Српској за 2012. годину" другу годину заредом организује републички Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Српске, Координационим одбором инвалидских организација Српске и Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој, уз подршку УНДП-а и компаније "М:тел".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *