Добровољачка: Одата почаст погинулима

Почаст војницима ЈНА убијеним првих дана маја у Сарајеву данас су у Добровољачкој улици одали чланови породица страдалих, преживјели у овом злочину, као и званичници Републике Српске. На мјесту страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици служен је вјерски помен, прислужене свијеће и положено цвијеће. Скуп, који је протекао мирно и достојанствено, обезбјеђивали су припадници МУП-а […]

уторак, мај 3, 2016 / 11:00

Почаст војницима ЈНА убијеним првих дана маја у Сарајеву данас су у Добровољачкој улици одали чланови породица страдалих, преживјели у овом злочину, као и званичници Републике Српске.

На мјесту страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици служен је вјерски помен, прислужене свијеће и положено цвијеће.

Скуп, који је протекао мирно и достојанствено, обезбјеђивали су припадници МУП-а Кантона Сарајево.

Обиљежавању годишњице злочина над припадницима ЈНА присуствовали су преживјели учесници догађаја у Добровољачкој и породице страдалих те министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је на челу Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Присутни су били и предсједник и потпредсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић и Ненад Стевандић, предсједник републичке Борачке организације Миломир Савчић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић и први предсједник Народне скупштине Српске Момчило Крајишник.

Обиљежавању страдања припадника ЈНА присуствовали су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, савјетник предсједника Републике Миладин Драгичевић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Зоран Ђерић, представници Амбасаде Србије у БиХ, те удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата.

Скуп је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а од власти Кантона Сарајево добијена су одобрења за дио који ће бити одржан у федералном Сарајеву.

У Сарајеву су 2. и 3. маја 1992. убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

У Добровољачкој улици 3. маја припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА која се мирно, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *