До сада спаљено 152 тоне лешева утопљених животиња из БиХ

У кафилерији у Инђији спаљене су 152 тоне лешева животиња које су до сада допремљене из поплављених подручја у БиХ, а епидемиолошка ситуација уз ријеку Саву је добра, рекла је Срни начелница Ветеринарске инспекције Србије Сања Челебићанин. Она је навела да су лешеви животиња са поплављених подручја допремљени у 17 специјалних камиона, које је обезбиједила […]

четвртак, мај 29, 2014 / 16:07

У кафилерији у Инђији спаљене су 152 тоне лешева животиња које су до сада допремљене из поплављених подручја у БиХ, а епидемиолошка ситуација уз ријеку Саву је добра, рекла је Срни начелница Ветеринарске инспекције Србије Сања Челебићанин.

Она је навела да су лешеви животиња са поплављених подручја допремљени у 17 специјалних камиона, које је обезбиједила кафилерија "Енергозелена" из Инђије, и то са подручја Бијељине, Петрова, Босанског Шамца, Брчког и Орашја, која су била поплављена.

Челебићанинова је навела да је то урађено у складу са закључком Владе Србије да се помогне у уништавању лешева животиња које су настрадале у поплавама у БиХ и да у кафилерију у Инђији могу да се довозе животиње из свих поплавом угрожених подручја из цијеле БиХ.

Према њеним ријечима, лешеви тих животиња се из БиХ допремају у кафилерију у Србији под посебним условима, ванредно ветеринарско-санитарним мјерама, уз потребну документацију која прати пошиљку и уз дозволу Управе ветерине Србије, као и уз пратњу ветеринарских инспектора.

Челебићанинова је рекла да се ти лешеви превозе специјализованим возилима за транспорт лешева, која морају бити затворена, да се лако чисте, перу, дезифинкују, из њих ништа не смије да цури или да се расипа да контаминира подручја кроз која пролазе, морају да имају ознаку црне боје са ознаком категорије један, што значи да је терет намијењен само за уништење.

"Без свега овога, без потребне документације и дозвола, нема увоза, јер је увоз дозвољен само са лешеве животиња из поплављених подручја", рекла је Челебићанинова.

Она је навела да је епидемиолошка ситуација уз ријеку Саву добра, да нема заразних болести животиња, а све угинуле животиње су настрадале усљед гушења у води. "Лешеви су уклоњени, прати се стање на том подурчју, врши асанација терена", рекла је Челебићанин.

Она је подсјетила да је у Србији до сада уништено 520 тона лешева угинулих животиња у поплавама и да се још само спорадично откривају лешеви животиња у сеоским шталама, који се одмах уклањају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *