Ђукановић: Ми смо за канонско признавање НВО ЦПЦ

Лидер ДПС-а и премијер Мило Ђукановић саопштио је синоћ да се он лично и његова странка ДПС залажу за канонско признање такозване НВО ЦПЦ. Ђукановић је оцијенио да би тиме била „исправљена историјска неправда“. „То је мој политички став, али ја, на жалост, не могу томе доприносити онолико колико би неко желио“, казао је Ђукановић […]

субота, мај 24, 2014 / 11:01

Лидер ДПС-а и премијер Мило Ђукановић саопштио је синоћ да се он лично и његова странка ДПС залажу за канонско признање такозване НВО ЦПЦ.

Ђукановић је оцијенио да би тиме била „исправљена историјска неправда“.

„То је мој политички став, али ја, на жалост, не могу томе доприносити онолико колико би неко желио“, казао је Ђукановић у емисији „Жива истина“.

Он је рекао да је сигуран да ће након признања тзв. НВО ЦПЦ, Српска православна црква (СПЦ) опстати у Црној Гори, „као што је наставила да функционише у екс-југословенским републикама“.

Ђукановић је поручио да се у случају признања такозване НВО ЦПЦ нико неће „обрачунавати“ с вјерницима и храмовима СПЦ-а.

„Видио сам да се један културни гест према освештању храма у Црној Гори (храм Христовог васкрсења у Подгорици) покушао у дневно-политичким представама перципирати као издаја црногорских, националних интереса. Не, није реч о томе“, казао је Ђукановић.

Он је додао да за разлику од критичара његовог односа према СПЦ-у у Црној Гори, „истински вјерује да сви у земљи, укључујући и Србе, морају имати једнако право на грађанство, па и једнако право на задовољење њихових вјерских потреба“.

Црногорски државни врх био је дио почасног одбора за свечаност освештања Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, због чега је Ђукановићева ДПС критикована у дијелу јавности, посебно од стране такозване НВО ЦПЦ, која је незадовољна односом државе према тој цркви.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *