Ђокић: У септембру 1995., одбрањена Српска

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Козарској Дубици да је на западним границама Српске у септембру 1995. године одбрањена и створена Република Српска и да је за то заслужан народ тог краја, који се херојски супротставио агресији хрватске војске. "Седамнаест година послије окупили смо се овдје да покажемо […]

уторак, септембар 18, 2012 / 16:11

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Козарској Дубици да је на западним границама Српске у септембру 1995. године одбрањена и створена Република Српска и да је за то заслужан народ тог краја, који се херојски супротставио агресији хрватске војске.

"Седамнаест година послије окупили смо се овдје да покажемо да поштујемо своју историју, херојство и жртве народа, који је тада херојски бранио и одбранио свој простор и Републику Српску и на тај чин треба да будете вјечно поносни", поручио је Ђокић на централној манифестацији "Одбране западних граница Републике Српске".

Он је нагласио да су, блиставом побједом над елитним хрватским трупама, народ и војска општина Козарска Дубица, Костајница, Нови Град и Градишка вјечно задужили Републику Српску.

"Само у најцрњим слутњама можемо да претпоставимо како би изгледао овај крај да није било те борбе", рекао је Ђокић и додао да Влада Српске са великом пажњом приступа обиљежавању сјећања на те догађаје.

Он је нагласио да је тежак пораз на овим просторима недавно признала и Хрватска, пишући о том догађају у историјским списима.

"Био је то тежак пораз хрватских елитних трупа, јер нису очекивали да ће народ са својом војском и полицијом имати толико вјере да им се може супротставити и побиједити", нагласио је Ђокић.

Он је потврдио да ће се, под називом "Одбрана западних граница Републике Српске“, сјећање на догађаје из септембра 1995. од ове године стално обиљежавати у Козарској Дубици, како су то иницирали представници Борачке организације Српске и начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз подсјетио је да за монструозне злочине хрватских јединица, посебно "Црних мамби“, нико до сада није одговарао јер, како је рекао, нема атмосфере за процесуирање злочина над Србима зато што би тада била побијена теза о агресији коју су починили само Срби.

Он је нагласио да је одбрана западних граница Српске један од догађаја који никад не смију бити заборављени, а о којима се треба писати и говорити.

"Против нас је тада ратовао читав свијет, који је себе називао међународном заједницом. Побједом над хрватском војском у Козарској Дубици и другим општинама, Хрватска је била приморана на мирни завршетак рата и мировни споразум, а том борбом је касније створен и правни и легитимни оквир Републике Српске", истакао је Ћургуз.

Он је нагласио да су у одбрани пале велике цивилне и војне жртве, те одао почаст свим страдалим цивилима и војницима.

Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз изјавио је да је одбраном западних граница Српске спријечен сценарио геноцида какав се у Другом свјетском рату догодио на овим просторима.

"Историја треба да испише златним словима да су народ и војска овдје бранили слободу, своје породице и куће, те да је управо овом борбом одбрањена Република Српска", рекао је Јауз.

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске – Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета.

Хрватске снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну – код Новог Града и Козарске Дубице и да пробију граничну линију одбране.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територији западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

Обиљежавања 17 година од одбране западнокрајишких општина Републике Српске од агресије хрватске војске у септембру 1995. године организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у сарадњи са општином Козарска Дубица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *