Ђокић са Кинезима: Ваљали су нам Станари

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је у разговору са делегацијом кинеске компаније „Донгфанг електрик корпорејшн“ и представницима ЕФТ групе да пројекат изградње Термоелектране /ТЕ/ „Станари“ има велики значај за Српску и да ће у овој години утицати на раст индустријског обима производње. Ђокић је током сусрета у Бањалуци напоменуо да […]

уторак, мај 10, 2016 / 19:38

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је у разговору са делегацијом кинеске компаније „Донгфанг електрик корпорејшн“ и представницима ЕФТ групе да пројекат изградње Термоелектране /ТЕ/ „Станари“ има велики значај за Српску и да ће у овој години утицати на раст индустријског обима производње.

Ђокић је током сусрета у Бањалуци напоменуо да је Влада Републике Српске, у оквиру својих могућности, дала максималну подршку и помоћ да пројекат буде реализован у најкраћем року.

Он је честитао представницима ЕФТ-а и компаније "Донгфанг" на успјешно реализованом пројекту изградње ТЕ "Станари", као првом заједничком пројекту, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

"Изградњом ТЕ `Станари`, компаније `Донгфанг електрик корпорејшн` и ЕФТ група показале су да се пројекат може успјешно реализовати на задовољство свих страна, и то у роковима који су краћи од предвиђених, чиме су додатно потврдили своје добре намјере и озбиљност", нагласио је Ђокић.

Он је подсјетио да су кинеска компанија "Донгфанг електрик корпорејшн" и Влада Републике Српске раније потписале Меморандум о сарадњи у вези са стварањем предуслова за реализацију пројекта изградње ТЕ "Гацко 2".

Ђокић је истакао да ће Влада Републике Српске наставити да води отворену политику и да даје подршку свим инвеститорима, посебно оним који су се доказали успјешно реализованим пројектима.

Он је подсјетио да је Република Српска дала велики значај развоју енергетике дајући јој улогу покретача цјелокупног друштвено-економског развоја.

Предсједник компаније "Донгфанг" Си Зефу истакао је да је ова кинеска компанија, након што је потписала Меморандум о сарадњи, заинтересована да настави сарадњу са Републиком Српском како би био реализован пројекат изградње Термоелектране "Гацко 2".

Он је изразио спремност за реализацију других термоенергетских, хидроенергетских и пројеката из области обновљивих извора енергије.

Зефу је рекао да је Кина спремна да помогне економски развој земаља у Европи, а изградња енергетских пројеката је најбољи начин да се то постигне, те додао да је ријеч о државној компанији и највећем произвођачу енергетске опреме у свијету.

Предсједник Управног одбора ЕФТ групе Вук Хамовић упознао је Ђокића да ће до краја јуна бити завршена фаза примопредаје објекта ТЕ "Станари", након чега ће термоелектрана бити на мрежи у пуном капацитету. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *