Ђокић: Нећемо пристати на уцјене ММФ-а, не мора закон баш у изборниј години

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се Међународни монетарни фонд /ММФ/ непотребно упетљао у причу око доношења новог закона о раду у Српској и поручио да Влада Српске неће пристати на њихов услов да то мора да буде у изборној години. Ђокић је истакао да је, инсистирањем на […]

субота, март 22, 2014 / 10:37

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се Међународни монетарни фонд /ММФ/ непотребно упетљао у причу око доношења новог закона о раду у Српској и поручио да Влада Српске неће пристати на њихов услов да то мора да буде у изборној години.

Ђокић је истакао да је, инсистирањем на томе, ММФ додатно "набрусио" ситуацију у Републици Српској и чланице Економско социјалног савјета Српске у доброј мјери спријечио да интензивније ради на доношењу закона о раду.

"ММФ од нас не може да захтијева да `цједимо суву дреновину`, а Влада неће прихватити услове које не може и не мора испунити. Наравно, средства ММФ-а су најповољнија, али не можемо да рачунамо на њих по сваку цијену", истакао је Ђокић у интервјуу за "Прес Републике Српске".

Ђокић је рекао да постоји сумња да ММФ условљавањем настоји да ослаби позицију власти за коју, како каже он, сматрају да би, без наставка ангажмана можда могла да западне у кризу финансирања.

Он је рекао да Република Српска треба нови закон о раду из више разлога, истичући да је неопходно да се неки архаични појмови измијене, те да се одређене одредбе актуелног закона ускладе са међународним конвенцијама о раду.

Ђокић је рекао да нови закон о раду треба ускладити са Законом о ПИО и препознати шта се то у области радног законодавства догађа у земљама чланицама ЕУ, пошто се и БиХ опредијелила да иде европским путем.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске истакао је да би нови закон о раду далеко више био у функцији заштите права радника, а не награђивања послодаваца.

"Нови закон о раду би регулисао негативне појаве и контролне органе обавезао на другачији начин рада у поступку заштите права радника. Исто тако, његовим усвајањем би се убрзало отварање нових радних мјеста", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да демобилисани борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих заслужују да буду поштована категорија, те да се власт максимално труди да им помогне.

"Свјесни смо да постоје борци којима је посебно тешко и они морају да буду приоритет у запошљавању", истакао је Ђокић.0 КОМЕНТАРА

  1. Stisni ti petlju, skupi snagu , zapravo pretvori onu ogromnu snagu lagalaškokradljivsku u imalo ljudsku i otidi sutra medju borce.
    Pa , ako je ginuti, gini, od , kako ti šef reče , izdajničke i plaćeničke ruke,lijepo klekni,( a neće ti niko ništa, jer oni ne diraju rukama pogan, ne prljaju ruke ), spusti surlu do zemljice crne, i moli da ti oproste sve tvoje laži, pljačke, milione pokradene od njih, pljuni na sebe, i ubij se.

    I da znaš, kada god te vidim da polažeš cvijeće na grobove junaka, moji saboraca, da pališ svijeće, znaj, da te ja pljunem , da ti zaželim ono što što si zaslušio svojom pohlepom.
    sram da te bude, da te stignu suze gladnih, bolesnih , koji su takvi zbog tebe i sličnih tebi.

  2. Čisto sumnjam da bi novi zakon bio u funkciji zaštite radnika, ne mislite vi na radnike, borce, porodice palih boraca… Radite samo u interesu uskog kruga ljudi, koji svoje džepove puni preko grbače ovog napaćenog naroda. Đokiću letiš i ti oktobru, ništa ti nisi bolje od ostatka vladajućih polotičara.

  3. Pa ovi iz MMF-a su zaista neuviđajni, otkud sad baš u izbornoj godini da nam traže zakon o radu…ma sigurno da i iza ovog poteza MMF-a postoji zavjera protiv Milorada 😀

  4. Nastavak priče o Zakonu o radu je izmjena Zakona o državnim sliužbenicima koji će dobiti jednako slabu zaštitu kao i ostali radnici, a u ovim uslovima će vladajuće stranke masovno dijeliti otkaze. Ko ne vjeruje neka istraži MMF.B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *