Ђокић: Не можемо објавити регистар бораца, није по закону

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да ово министарство, односно Влада Српске, не може јавно објавити регистар свих лица која имају одређену врсту накнаде или остварују право у систему борачко–инвалидске заштите, јер је то у супротности са Законом о заштити личних података. "Влада Српске јако је заинтересована да овај […]

уторак, март 25, 2014 / 14:55

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да ово министарство, односно Влада Српске, не може јавно објавити регистар свих лица која имају одређену врсту накнаде или остварују право у систему борачко–инвалидске заштите, јер је то у супротности са Законом о заштити личних података.

"Влада Српске јако је заинтересована да овај регистар буде јаван, али имамо ограничења која су односе на Закон о слободи приступа информацијама и посебно на Закон о заштити личних података", рекао је Ђокић, поводом захтјева које су Влади доставили Удружење ветерана Српске и незадовољни демобилисани борци.

Ђокић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да су обављене консултације са надлежнима за заштиту личних података грађана, који су упозорили да би објава таквих информација била кршење Закона о заштити личних података.

"Такве податке немамо право објавити без сагласности сваког грађанина који је дио тог система или се налази у регистру оних који уживају одређену врсту права јер имају одређени друштвену статус као борци", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Он је подсјетио да је Министарство свим општинским одсјецима за борачко-инвалидску заштиту и општинским борачким организацијама раније доставило све податке о лицима која су категорисана и налазе се у евиденцијама којима располаже ресорно министарство.

Ђокић је нагласио да не постоји сметња да се у сваком конкретном случају гдје постоји сумња у статус борца, његову категоризацију учешћа у рату или у његов статус или категоризацију степена инвалидности, покрене одређени поступак, те да је Министарство често покретало поступке ревизије.

"Влада Српске је потпуно наклоњена сваком захтјеву за преиспитивање и да се изврши промјена у статусу сваког лица, ако се утврди да је оно незаконито или неовлаштено стекло одређена права", рекао је Ђокић.

Говорећи о категоризацији бораца, он је оцијенио да су људи највјероватније у периоду рата или при крају рата на основу укоријењеног односа или "лажне солидарности" допуштали да се у ове евиденције уведу они који у то вријеме нису били ту или немају статус који им је у евиденцији назначен, истичући да су за то одговорни локални командири, команданти јединица или они који су били задужени за персоналне послове.

Ђокић је поручио да је немогуће учинити постројавање свих јединица Војске Републике Српске. "То је немогуће учинити. Како је могуће војску са више од 200.000 војника пронаћи, регистровати гдје ко живи и постројити их на неко мјесто", запитао је Ђокић.

Он је напоменуо да је постројавање војника имало смисла на дан када је закучено дјеловање Војске Републике Српске 1996. године, када је то било могуће учинити, те навео да се, према категоризацији бораца, у Српској на службној евиденцији налазе 215.474 бивша борца од прве до седме категорије.

"Врата Владе, а посебно нашег министарства отворена су за све демобилисане борце и грађане који су на било какав начин погођени ратом и сваког дана разговарамо са десетинама грађана", навео је Ђокић.

Ђокић је најавио да ће предложити предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић да се представници Удружења ветерана Српске и незадовољних демобилисаних бораца позову на разговор када се њихови захтјеви детаљније обраде и прикупе.

Он је истакао да су овакве теме присутне годинама, те да су односи према тим питањима интензивирани у посљедних пет до шет година кроз бројне програме. "Мислим да је то потпуно примјерен пут како се ова власт иначе понашала и према другим иницијативама", рекао је Ђокић.

Борци окупљени у недјељу, 23. марта, на протесту у бањалучком Парку "Младен Стојановић" поновили су захтјеве за смјену актуелног руководства Борачке организације Републике Српске, на челу са предсједником ове организације Пантелијом Ћургузом.

Предсједник Удружења ветерена Републике Српске Душко Вукотић раније је пренио захтјев Штаба Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске да објави списак ко прима новац из буџета по основу припадности борачкој популацији и да коначно буде обављена ревизија категоризације бораца, те да ресор борачко-инвалидске заштите буде посебно министарство.0 КОМЕНТАРА

 1. Treba objaviti ko su bili borci za ovu nasu republiku!Dok su neki ginuli i borili se za ovu nasu republiku neki su postali ratni profiteri a takvih je u SNSD-u na pretek!!!

 2. Јебо се ти у дупе, па СНСД није ни постојао у рату. Сав лоповлук је ишао преко СДС. СДС је био једина власт. Ајде само реци да није па да ти га и ја ућерам.

 3. Ма да СНСД су формирали странци након рата када им је требало да се уништи оно што је ств арано у рату. Па су нам намјестили приватизацију баш по мјери, док нас нису довели до просјачког штаба. То правдање СДС-ом вам више не пије воде. Отрцано је. Људи гледају како и с ким даље. Странке чине људи, а они су се у свим странкама мијењали. Ови садашњи из СНСД су лопови без примјера.

  Потпуно се слажем да се као и у Хрватској објави регистар бораца, а закон се сваки може промијенити. Па ваљда СНСД има већину са Лагумџијом и ХДЗ-овима. Шта глуми овај пинокио и кога он штити? А онда нека јавност каже ко је борац, а ко није. Сигурно да у овом повећању бораца за 30.000 је већина СНСД-ових којих у рату нигдје није било, то се слажем са Симом.

 4. Siiiimooooo,
  ne razočaravaj me, molim te.
  Pa zar bi ti njemu , štono kažeš, ućero.
  Njemu?
  Njemu?
  Pa , očigledno je da su mu sve razbatalili, čak i nos, veći, a kvintalastiji i dugostopalstiji…

  OOO, sve se plaća pa i ministarski položaj…

 5. Noir

  Ко је гдје у рату био највише је зависилио од СДС-а. Не знам како је код тебе било, али у мојој јединици уопште није било чланова СДС-а. Или су били у дубокој позадини, или су на којекавим раскрсницама далеко од прве линије глумили полицајце, или су шверцовали век и спас, гориво и брашно.

  На првим линијама није било чланова СДС-а. Ако је и био понеки, био је при команди.
  То је тако било, а ти можеш омладини лагати да није.

 6. Simo, u mojoj jedinici je bilo dosta članova sds-a, ali bilo je i mutljaže …, šverca, donatorstva , posebno mi se gadio tzv prioritet da imaju non-stop struju u kući.

 7. Интересантно је ово врпољење СНСД-а и њихових сателита, пошто те двије маргиналне партијице и не сматрам као нешто посебно од Додикове хоботнице.
  На која ратна права или заслуге се позивају припадници те наше „друге Српске“? Ако је за њих рат био СДС-овска тулумарка, профитерство и пљачка, шта онда другосрпској творевини значе ти датуми попут 9. јануара, најважнијег дана за Републику Српску? Шта значи 21. новембар, као датум признавања постојања РС-а потврђеног међународним споразумом?
  Зашто се СНСД-е онда не дистанцира од свега што је та „прва Српска“ стекла и постигла, зашто не узму себи неке своје датуме и са тим иду у народ, па ако то прихвати већина, онда држи се тога, ако опет нема шта народ од њих да прихвати, зашто се једноставно не поклопе ушима и попусте нас од тих њихових фразетина, најбољи социјални положај, социјална правда и једнакост, брига о борцима, нове вриједности и још гомила срања од којих само још већа мука настаје међу обичним чак и неутралним становницима овог ентитета.

 8. lsaša, 26.03.2014. 14:00:22

  “ pitanje je objaviti ili ne objaviti spisak boraca…ako ne – zašto ne, ako da – zašto da ne“

  Не објављивати. Ко зна колико би Срба добило отказ у градским управама у Хрватској. Тамо би их Васковићев јаран Маргетић све истражио.

 9. Ма није зар? Зато је он од фронталука добио оне аплаузе када је по БЛ гањао криминалце.

 10. Riječ je o tome da mi na našoj političkoj sceni imamo ljude koji čitavu svoju poziciju grade na populističko/“patriotskoj“ osnovi, a mnogi od njih puške vidjeli nisu. Mnogi od njih iznova huškaju narode jedne na druge, a ne bi im ni na pamet palo da u posljedici tog huškanja učestvuju. Najgore od svega je što su isti ti “fajteri“ spremni da izazovu novi rat i da bez skrupula ponovo nagule. Dokaz za to su gluposti o paravojnim formacijama iz federacije spremnim za dolazak u RS tokom protesta u Tuzli, Muhićev tekst i svakodnevne izjave visokih zvaničnika koji implicite pominju mogućnost rata u BiH, a, ponavljam, puške nisu vidjeli niti će je ikada vidjeti.

  Ne slažem se da treba objavljivati cjelokupne spiskove svih pripadnika rata, ali treba insistirati na tome da oni koji danas govore o patriotizmu, stranim plaćenicima, urušavanju RS…da ne nabrajam, želudac mi se polako okreće…da te velike “patriote“ treba da kažu da li su bili učesnici rata ili ne…

  Ako su več toliko hrabri na riječima, ako su korpulentni, ako su dobri bokseri i bokserke, ako ne mogu bez ringa i ako su zaista tolike patriote – valjda je to trebalo pokazati i onda kada se mogla izgubiti glava za to za šta se oni danas tako silovito, retorički, bore.

 11. Откад постоји човечанство,ратова је било и биће.

  Ко је год часно стао у одбрану свог народа, без обзира на којој страни, не треба тога нити да се стиди нити да се кога плаши.Напротив!

  Треба да се стиде и плаше хуље које су за то време прво из кукавичлука, а онда и подлости и покварености додатно стајале на љуте народне ране харајући и пљачкајући га.

  Те хуље имају комплекс од правих бораца јер су свесне своје ништавности, па су се и са најцрњим ђаволом удружили само да ставе ове под ноге.

  Ово говедо министарско прича као да је јуче дошао ту где је!
  О овоме се прича од завршетка рата, а он је баш сво време стално активан у власти и око власти. И све су му чињенице веома познате.
  БЕЗОБРАЗЛУК!

 12. Те хуље имају комплекс од правих бораца јер су свесне своје ништавности, па су се и са најцрњим ђаволом удружили само да ставе ове под ноге.

  Naravno, dezerteri, i borci sa „radne obaveze“ kad pogledaju u Dodika vide sebe i svog čovjeka. Takvi ljudi će u oktobru glasati za SNSD.
  Vrana vrani oči ne vadi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *