Ђилас: Сви бивши министри би требали да врате посланичке мандате

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да би сви бивши министри из ДС-а требало да поднесу оставке на посланичке функције, укључујући и бившег премијера Мирка Цветковића. „Очекујем да се не консултују са адвокатима да ли ће задржати имунитет 24 сата, него да поступе у складу са оним што је рекао народ на изборима”, рекао […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 07:05

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да би сви бивши министри из ДС-а требало да поднесу оставке на посланичке функције, укључујући и бившег премијера Мирка Цветковића.

„Очекујем да се не консултују са адвокатима да ли ће задржати имунитет 24 сата, него да поступе у складу са оним што је рекао народ на изборима”, рекао је Ђилас телевизији Б92.

Упитан да ли се Цветковић консултовао са адвокатом и да ли је мислио на њега, Ђилас је одговорио да није разговарао са Цветковићем, али да би бивши министри требало да се понашају у складу са оним што су рекли грађани на изборима и делегати на Скупштини ДС-а.

„Сви су постали посланици захваљујући изборним резултатима ДС-а, људи су гласали за ту странку, не вjерујем да су гласали за Мирка Цветковића да уђе у парламент”, рекао је Ђилас, и истакао да су грађани на изборима 6. маја „послали јасну поруку”.

Ђилас је рекао да очекује да ће сви бивши министри слиједити примјер Оливера Дулића и Снежане Маловић који су поднијели оставке на посланичке функције.

„Свако сам одлучује о томе да ли ће вратити мандат, јер су посланици власници мандата, и зато нисам дозволио да се о томе гласа на Предсједништву ДС-а”, рекао је Ђилас.

Потпуна је бесмислица да имам милијарду евра

Предсjедник ДС-а и градоначелник Београда Драган Ђилас одбацио је као „потпуну бесмислицу” наводе да је „тежак” милијарду и 200 милиона евра и навео да не зна колика је добит његове компаније Мултиком груп од 2005. године.

„Не знам напамет колика је добит. Ја сам 2005. године пренео управљачка својства. О томе не желим да причам, подаци су јавни, фирма је веома успешна. Рекао сам још 1992. године да ћу да уђем у политику када будем довољно финансијски независан тако да нико не може да утиче на мене”, рекао је Ђилас.

На питање да ли је толико независан да је Мултиком група од 2005. године до 2011. године имала приход од милијарду и 200 милиона евра, Ђилас је одговорио да је то „потпуна бесмислица”.

„Никада нисам тужио медије нити ћу, само позивам оне који пишу такве ствари погледају своје позиције, већина њих има децу, па нека размишљају о томе када кажу за некога да има милијарду евра на који начин угрожавају безбедност његове породице и деце”, рекао је Ђилас.

Ђилас је додао да мора да се бори против „криминализације” која је на делу.

„Помислим понекад да сам будала, јер када смо отварали фирме у Сарајеву, Тирани, Бањалуци, Загребу и Љубљани, увек смо стављали да је власник фирма из Београда, а нисмо стављали Сејшеле, Белизе и крили се, него смо сву добит доносили овде и плаћали порез, али сам на то ипак поносан”, рекао је Ђилас.

Ђилас је позвао драмског писца и посланика Демократске странке Србије Синишу Ковачевића да му се извини.

„Синиша Ковачевић каже да Ђиласова фирма има све секунде на РТС-у наредних пет година, а нема, него нема ни четвртину и то само за ову годину. Очекујем да се Синиша Ковачевић, ако је озбиљан човек, извини и каже да је имао погрешне податке. Ако то не уради, значи да је знао и тада да лаже, па му није сметало”, рекао је Ђилас.

Ђилас је навео и да није поента у томе да ли је градски менаџер Александар Бијелић купио џип или не, него да ли је купио легално или не.

„Не постоји џип о 100.000 евра, плаћен је 54.000 евра, пријавио је уштеђевину од 118.000 евра, продао је ауто, доплатио… све је платио потпуно легално, данас има 25.000 евра мање, и шта је ту проблем”, рекао је Ђилас.

Лист Курир објавио је да је Бијелић купио луксузни џип „BMW x5”.

Ђилас је позвао председника Србије Томислава Николића да објасни како плаћа рату за свој стан на Новом Београду.

„Волео бих то да чујем, али није идеја да се у политици бавимо тиме и улазимо ко, шта… него да видимо ко шта зна да ради и како ради. Ако је лопов, право у затвор, истог секунда, али да не блатимо људе без података”, рекао је Ђилас.

Ђилас је поновио да није био сувласник листа Прес, јер је посао његове фирме такав да никада не може да буде власник медија.

„Завршио сам ту причу”, рекао је Ђилас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *