Ђилас: Нећу поднијети оставку

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас рекао је да неће поднијети оставку на ту функцију, јер је Статутом странке предвиђена обавеза да се послије републичких избора одржи и изборна Скупштина на којој ће се бирати ново руководство.  Ђилас је на конференцији за новинаре у сједишту странке рекао да је то клаузула за коју се он залагао […]

понедељак, март 24, 2014 / 14:09

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас рекао је да неће поднијети оставку на ту функцију, јер је Статутом странке предвиђена обавеза да се послије републичких избора одржи и изборна Скупштина на којој ће се бирати ново руководство.

 Ђилас је на конференцији за новинаре у сједишту странке рекао да је то клаузула за коју се он залагао када је дошао на чело ДС-а и да сматра да рок од 180 дана који је сада предвиђен за одржавање изборне скупштине треба да буде краћи.

"На седници Главног одбора у недељу биће донета одлука о датуму одржавања изборне скупштине, начину избора и ја очекујем да ће она бити одржана до почетка јуна", навео је Ђилас и додао да се залаже за делегатски систем, јер "неки прелазе из ДС-а у НДС, а неки директно у СНС" и да због тога треба да се види ко заиста има право гласа.

Према његовим ријечима, изборни резултат од шест одсто подршке грађана је изузетно лош и свима је јасно да би без подршке Београђана, који су гласали за ДС, странка остала испод цензуса.

"ДС остаје у опозицији и да, захваљујући гласовима Београђана, није прешла цензус били бисмо близу севернокорејског сценарија", оцјенио је Ђилас.

Лидер ДС-а је, међутим, истакао да ДС има обавезу према 215.000 оних који су у Србији "у временима када је вођена кампања на више фронтова и када се ДС борила да изађе на изборе" указали странци повјерење, иако је шест процената резултат који никако не може бити задовољавајући.

Ђилас је такође рекао да не очекује да дође до смјене војвођанске власти, истакавши да за то нема разлога, а најаву формирања посланичког клуба НДС-а у Скупштини Војводине од посланика ДС-а није желио да коментарише.

"Ако се формира посланички клуб НДС-а у војвођанској скупштини, видећемо шта ће се догодити. Сада је важно да се у мултунационалној средини сачува стабилност", закључио је Ђилас.

Вребалов: Тадић ће зарад шаке власти срушити све

Члан Предсједништва Демократске странке Миливој Вребалов оштро је данас критиковао предсједника Нове демократске странке (НДС) и бившег лидера ДС-а Бориса Тадића због тога што ће НДС формирати посланички клуб у Скупштини Војводине, иако није учествовала на изборима за покрајински парламент, 2012. године, јер није ни постојала.

"Борис Тадић ће зарад шаке власти срушити све, јер му ништа није свето, само власт", навео је Вребалов у саопштењу за јавност.

НДС је за данас у 14 сати најавио конференцију за новинаре у Скупштини Војводине, на којој ће бивши покрајински посланик ДС-а Милош Гагић представити посланички клуб НДС-а, који ће, како се претпоставља, бити формиран од "пребјега" из ДС-а.

"Посебно ми је драго што се Тадић напокон сетио да дође у Скупштину Војводине, јер када је ‘био бог и батина у Србији’, за осам година ниједном није дошао у покрајнски парламент, нити је желео да решава војвођанске проблеме", истакао је Вребалов.

Оптужио је Тадића да је један од аутора актуелног Устава Србије, којим је аутономија Војводине, како је оцјено, додатно уназађена.

Додао је и да Тадић није желио да ради на доношењу Закона о финансирању Војводине, те да је 2009. године, када је Скупштина Војводине усвајала Статут те покрајине, Тадић као предсједник Србије, умјесто на свечаној сједници, био у посјети Сремској Митровици и археолошком налазишту Сирмиум.

"Тадић се тек сада сетио да га је управо Војводина својим гласовима изгласала два пута за председника Србије, а он јој се тада захваљивао тако што ју је ниподаштавао", закључио је Вребалов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *