Ђилас: Циљ платформе прекид евроинтеграција

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је вечерас да нацрт платформе о Косову какав је сада води у прекид процеса евроинтеграција, али да постоји могућност и да је „направљена за унутрашње-политичке потребе”. „Уколико није платформа направљена за унутрашње-политичке потребе, јер сви знамо да такве теме служе за добијања рејтинга, ако није направљена за то, онда […]

уторак, децембар 25, 2012 / 21:30

Предсjедник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је вечерас да нацрт платформе о Косову какав је сада води у прекид процеса евроинтеграција, али да постоји могућност и да је „направљена за унутрашње-политичке потребе”.

„Уколико није платформа направљена за унутрашње-политичке потребе, јер сви знамо да такве теме служе за добијања рејтинга, ако није направљена за то, онда је направљена да се прекине процес евроинтеграција и наставак разговора са Европом”, рекао је Ђилас гостујући у емисји „Око магазин” на Радио телевизији Србије (РТС).

Он је истакао да су „многе лијепе ствари” написане у платформи, али да су неоствариве и додао да ће ДС подржати коначан текст платформе уколико буде реалан.

Ђилас је подсјетио да платформа још није стигла у Скупштину и да се о њој нису изјасниле неке од највећих странка, што, по њему, наводи на закључак да је полатформа нереална.

„Једино ко стално даје изјаве је (премијер Србије Ивица) Дачић, и све су чудне и различите”, казао је Ђилас и додао да је премијер изгубио две веома важне битке у процесу преговра са Приштином.

„Ми имамо царину између централне Србије и Косова, она постоји и наплаћује се овако или онако ,и имамо официре за везу. Ни једна ни друга ствар нису биле предвиђене споразумом које је парафирао Борко Стефановић. Ту је врло јасно било написано да то нису гранични прелази, да нема заставе, грба, нема ознака државе”, казао је Ђилас.

Он је оценио да је положај Србије отежан јер постоје две званичне политике, председника који је предложио платформу и премијера.

„Премијер није смео себи да дозволи да изговри реченицу да се одустаје од политике Косово је Србија. Ја вас питам са које позиције 17. јануара разговара са (председником владе Косова Хашимом) Тачијем? Ко је Тачи, премијер признате државе или привремене владе на Косову како је ми зовемо”, рекао је Ђилас.

Он је поновио да је политика ДС по питању Косова јасна и да је за ту странку најважнија безбедност Срба на Косову и Метохији.

„Ништа не вреди територија, ако нема људи. Важно је да се направе такви оквири који ће гарантовати њихову безбедност, повезивање општина, несметану комуникацију са остатком Србије и који ће омогућити да им помогнемо. Проблем је што са сваком новом Владом имамо нову политику, крајње је време да направимо национални програм, не за пет, већ за наредних педесет година”, рекао је Ђилас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *