Ђилас: Бићемо једина опозиција власти СНС-а

Предсједник ДС-а Драган Ђилас је на сједници Главног одбора рекао да ће Демократска странка са освојених шест одсто гласова бирача у парламенту бити једина опозиција и да је управо то огромна шанса за ту странку.  "Наша будућа политика треба да буде фокусирана на људе, треба мање да се бавимо политичким противницима. Тврдим и даље да […]

недеља, март 30, 2014 / 16:04

Предсједник ДС-а Драган Ђилас је на сједници Главног одбора рекао да ће Демократска странка са освојених шест одсто гласова бирача у парламенту бити једина опозиција и да је управо то огромна шанса за ту странку.

 "Наша будућа политика треба да буде фокусирана на људе, треба мање да се бавимо политичким противницима. Тврдим и даље да су људи оно најбоље што Демократска странка има. Ако из ове приче изађемо стабилни и они који сада нису у парламенту имају своје представнике", рекао је Ђилас.

Од оних који су остали испод црте, а удварали су се напредњацима, Ђилас каже да је једино добар договор са СНС имала Нова Демократска странка.

Одбацивши критике да странка коју води нема политику, он је навео да је "И Косово и ЕУ" била фраза с бзиром на то да се сада све странке залажу за улазак у Унију, те да је то што ДС каже да не жели у владу са СНС – став а не политика.

Лидер демократа је такође поновио да је прије 18 мјесеци, када је преузео странку, направио грешку што је то учинио без дебате вјерујући да би она довела до нејединства и додао да је потпуно погрешно за лоше изборне резултате оптужити власт.

Мада, додао је, то је с друге стране чињеница, јер сви знају шта се у том периоду члановима ДС дешавало, како су и колико били прогањани и хапшени.

Лидер демократа је и ову прилику искористио да каже да је одлазак некадашњег почасног предсједника ДС Бориса Тадића нанио штету странци, не толико због гласова, јер се показало да је то између 3 и 4 процента, већ зато што су грађани у Србији рекли – свађате се и пред изборе.

Ђилас је нагласио и да су све идеје ДС биле добре, али да су им често постављали питање – зашто то нисте спровели док сте били на власти, и констатовао да су напредњаци преузели њихове идеје, а грађани од власти добили наду.

"Како се данас одлучује у СНС тако се некада одлучивало у ДС. За годину и по дана странку су направили демократском и толерантном и то је вреденост која ће је сачувати", оцјенио је Ђилас.

Он је члановима Главног одбора поручио да је прије изборене скупштине неопходно промјенити статут како би странка боље функционисала и поднио финансијски извјештај истакавши да је за кампању потрошено милион евра, што је десет пута мање него за претходну.

Дуг који странка има је преполовљен, подвукао је Ђилас, и навео да је прије годину и по дана тај дуг износио 505 милиона динара, да је сада 229 милиона, а да ће даља отплата бити тешка.

Нагласивши да је важно постизање начелног договора, он је чињеницу да се више кандидата појављује за неку позицију оцјенио позитивно, додајући да то не разједињује странку, већ је јача, због чега је предложио да се кандидати за функције написмено обавежу да уколико изгубе на страначким изборима неће изаћи из странке.

"Сви смо део једног тима, ако као тим наставимо да функциониошемо и даље, онда шест посто освојених гласова бирача неће да буде крај ДС, врећ нови почетак", закључио је Ђилас. За дискусију се пријавило 40 чланова ГО, а по окончању дискусије очекује се изјава Ђиласа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *