Ђелем, ђелем уз Цигане Ивановиће

Ђелем, ђелем, прослава Светског дана Рома, биће одржана 8. априла у Сава центру, у оквиру које ће наступити „Les Tziganes Ivanovitch“, чувени извођачи руске циганске музике, на нашим просторима познатији као Цигани Ивановићи. Ово је њихов наступ у Београду после 30 година. Поред Цигана Ивановића, као звезде са наших простора наступиће "Ођила" и "Амаро Дел". […]

уторак, март 4, 2014 / 10:50

Ђелем, ђелем, прослава Светског дана Рома, биће одржана 8. априла у Сава центру, у оквиру које ће наступити „Les Tziganes Ivanovitch“, чувени извођачи руске циганске музике, на нашим просторима познатији као Цигани Ивановићи.

Ово је њихов наступ у Београду после 30 година. Поред Цигана Ивановића, као звезде са наших простора наступиће "Ођила" и "Амаро Дел".

Порекло "Цигана Ивановића" води из Батајнице, поред Београда, из породице Жарка Јовановића, музичке легенде, краља циганске музике и најбољег свирача на балалајки икада. Тако кажу.

Настављајући међународну репутацију и блиставу каријеру свог оца, Петар и Слободан стижу у Париз крајем шездесетих година прошлог века и постају водећи тандем у бројним руским кабареима и ресторанима. Како "Јовановић" на француском не звучи баш најбоље, они узимају уметничко име "Les Tziganes Ivanovitch".

Прву плочу "Ме Сем Ром" издају почетком седамдесетих, а текст на омоту о њиховој музици је писао лично Роман Гари, познати француски писац, редитељ и дипломата. Он говори о поновном враћању руске и циганске изворне музике, о традицији о којој је писао Пушкин, те како се сва та прелепа мистерија оцртава у музици "Les Tziganes Ivanovitch".

Остварујући виртуозне нумере (нпр. варијације Шеве), преко традиционалних руских, циганских и наших песама, Ивановићи су владали овом музиком током седамдесетих и осамдесетих година. У том незаборавном времену, дали су Паризу, али и свету, један нови звук, једну нову свежину традиционалном.

Своју брилијантну каријеру потврдили су снимајуци још три плоче на просторима бивше Југославије, које су постале дијамантска, платинаста и златна. У овом жанру музике, то нико није поновио.

Нагли и прерани одлазак Слободана, његов брат је обележио објављивањем нумере "Исо Амаро", која и данас представља есенцију њиховог стварања.

"Les Tziganes Ivanovitch", који води Петар са супругом и синовима, наставља да задивљује својим умећем и звуком преносећи све најлепше и најемотивније што циганска музика може да пружи.

У кратком набрајању битних наступа могу се нагласити, извођења у кабареима и телевизији (Chez Regine, Raspoutune, Chez Ludmila, Cirque d’hiver, Boulogne, Jacques Martin, Jacques Chancel, TF1, Radio Monte Carlo).

Наступали су уз Жо Дасана, Ивана Реброфа, Мишела Сардуа… Свирали су приватне концерте за породицу Реније (Монте Карло) и принцезу Каролину. Били су пријатељи са Сержом Геинсбоургом, Софијом Лорен, Бернаром Лавилијеом…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *