Дјеца и Анекс 7: Фестивал једноминутног филма у Јазавцу

Шести фестивал једноминутног филма за младе, под називом “Имате минут?”, представиће 30 филмова које су у потпуности осмислила и снимила дјеца из основних школа из Бијељине, Петровца, Дервенте, Фоче, Градишке, Маглаја (Бочиње), Мостара (Благај), Приједора и Живиница (Дубраве). Фестивал се одржава 24. новембра у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци, с почетком у 12 сати.

четвртак, новембар 24, 2016 / 10:16

Шести фестивал једноминутног филма за младе, под називом “Имате минут?”, представиће 30 филмова које су у потпуности осмислила и снимила дјеца из основних школа из Бијељине, Петровца, Дервенте, Фоче, Градишке, Маглаја (Бочиње), Мостара (Благај), Приједора и Живиница (Дубраве). Фестивал се одржава 24. новембра у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци, с почетком у 12 сати.

Поред дјеце аутора, фестивалу ће присуствовати око 200 ученика с подручја бањалучке општине који ће тако добити прилику да погледају филмска остварења својих вршњака и чују њихове поруке.

У оквиру фестивала дјеца ће имати прилику да се друже и да учествују у радионици о “Циљевима одрживог развоја до 2030. године” која ће им пружити прилику да дају свој допринос УН-овом процесу планирања активности ради реализације ових циљева.
Фестивал организује Невладина организација Генесис Пројецт из Бањалуке у партнерству с УНИЦЕФ-ом. Током претходне године дјеца су осмислила и снимила укупно 100 филмова уз помоћ тренера из Фондације за креативни развој, од којих је у финале изабрано њих 30. Ови млади таленти добили су прилику да у једној филмској минути изразе своје ставове о питањима која их се тичу, као што су „Свијет око нас“, „Заједно против насиља и предрасуда“, „Желимо боље сутра!“, итд. Стручни жири ће одабрати побједнике којима ће бити уручене симболичне награде.

Уз помоћ партнера, уред УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини користи методологију једноминутних филмова као нови модел активног укључивања дјеце у рјешавање питања која их се тичу. Овакви се једноминутни филмови снимају под покровитељством УНИЦЕФ-а широм свијета. Сваке се године одржава и Међународни фестивал једноминутног филма, на којем су 2013. године учествовала и дјеца из БиХ. Ученица из Посушја, Ивана Шушњар, тада је за свој филм „Мој пут” награђена једном од главних награда.

Радионице које су резултирале једноминутним филмовима дио су УНИЦЕФ-ове компоненте у проведби пројекта „Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за проведбу Анекса ВИИ Дејтонског мировног споразума” који финансира Европска унија у износу од 7 милиона еура, док је средства у износу од 1.1 милиона еура осигурао УНХЦР, уједно и водећа агенција у проведби пројекта. У имплементацији пројекта учествује седам партнера, укључујући и УНИЦЕФ.

Пројектне активности, међу којима и радионице једноминутних филмова, проводе се у 10 приоритетних локација у БиХ: Брчко Дистрикт, Бијељина, Босански Петровац, Дервента, Србиње, Градишка, Маглај, Мостар, Приједор и Живинице, с циљем да помогне најмање 2.400 угрожених расељених особа и повратника у БиХ у проналажењу рјешења за друштвене изазове с којима се свакодневно сусрећу. и Основни циљ компоненте пројекта, познатог и под слоганом „Моје мјесто под сунцем”, коју спроводи УНИЦЕФ у сарадњи с партнерима је да, кроз различите активности, осигура социјалну инклузију угрожене дјеце из интерно расељених и повратничких породица те дјеце из других рањивих категорија, као што су дјеца са сметњама у развоју те дјеца која живе у тешким социо-економским увјетима. Осим тога, сврха пројекта је и јачање капацитета и ангажмана власти на локалном нивоу како би социјална инклузија постала дио опћинских развојних планова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *