Дивља мачка Хејли о ратној религији Ким Јонг Уна

САД, заједно са европским савезницима и Јапаном, најавиле су преговоре о новим санкцијама УН против Сјеверне Кореје, а америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун „моли за рат“.

уторак, септембар 5, 2017 / 16:41

О новој, осмој рунди санкција Савјет безбједности ће гласати 11. септембра, рекла је Хејли поводом састанка Савјета безбједности који је сазван по хитном поступку послије шесте сјевернокорејске нуклеарне пробе. Неизвесно је какав је став Пекинга и Москве, који би могли да уложе вето на документ.

„Што је много много је. Рат није нешто што САД желе. Не желимо то сада. Али стрпљење наше земље није неограничено“, рекла је Хејлијева, додајући да УН треба да предузме „најснажније могуц́е мјере“, а не „полумјере“.

Сјевернокорејски лидер „моли за рат“, рекла је америчка амбасадорка.

Посљедње резолуције којима су уведене санкције Пјонгјангу, укључујуц́и и ону од 5. аугуста, једногласно су усвојили чланови Савјета безбједности.

„Видец́емо шта је у нацрту резолуције“, рекао је након састанка руски амбасадор при УН Василиј Небензија.

Он је, међутим, рекао да „само санкције нец́е помоц́и да се пронађе рјешење“, да и до сада нијесу давале резултате, и изразио сумњу да ће оне „имати утицаја на другу страну“.

Москва и Сеул оштро су осудили нуклеарну пробу Сјеверне Кореје, док став Кине у вези са осмом рундом санкција Пјонгјангу није познат.

Криза са Сјеверном Корејом „мора се ријешити на миран начин“, рекао је кинески амбасадор при Лиу Дјеји. „Кроз дијалог можемо да постигнемо денуклеаризацију Корејског полуострва“, рекао је.

Пекинг, који подржава Пјонгјанг и који је прималац 90 одсто извоза Сјеверне Кореје, кључни је играч у рјешавању сјевернокорејског питања.

Циљ посљедње рунде санкција јесте да лиши Сјеверну Кореју милијарде долара годишњих прихода од гвожђа, угља и рибарства. Усвојене су након мјесец дана интензивних преговора САД и Кине.

Кина, која је упрошлости оптуживана да није у потпуности поштовала резолуције УН, обец́ала је почетком августа строго поштовање нових санкција.

Према дипломатским изворима, нове мјере о којима ће се ове седмице водити преговори могле би да се односе на нафту, туризам, врац́ање сјевернокорејских радника у Сјеверну Кореју и неке дипломатске одлуке.

Руски предсједник Валдимир Путин је и у разговору с јапанским премијером Шинзом Абеом у недјељу позвао међународну
заједницу да се „не предаје емоцијама“, након саопштења из Пјонгјанга да је изведена проба хидрогенске бомбе.

Руски предсједник је јуче разговарао и са кинеским лидером Си Ђинпингом и том приликом су обојица изразила „дубоку забринутост“.

Јужна Кореја од јуче изводи војне вјежбе током којих је испалила салву балистичких ракета у симулацији напада на локацију сјевернокорејских нуклеарних тестова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *