Дивац: НБА је посао без много емоција

Легендарни српски кошаркаш Владе Дивац открио је како се осјећао када су га Лејкерси трејдовали за Кобија Брајанта, а гостујући у емисији „У обручу“ на ТВ Аренаспорт говорио је и ко му је највише помогао у САД, зашто је хтио да напусти кошарку… Он је по доласку у САД 1989. само уживао у кошарци, а […]

среда, децембар 26, 2012 / 11:58

Легендарни српски кошаркаш Владе Дивац открио је како се осјећао када су га Лејкерси трејдовали за Кобија Брајанта, а гостујући у емисији „У обручу“ на ТВ Аренаспорт говорио је и ко му је највише помогао у САД, зашто је хтио да напусти кошарку…

Он је по доласку у САД 1989. само уживао у кошарци, а касније је схватио шта је НБА.
"Тек када сам проговорио енглески, схватио сам да је НБА бизнис, да ту нема емоције. Трејд је нешто сасвим нормално, али увек боли кад је први пут. Када су ме трејдовали у Шарлот за Кобија, као да су ме маљем ударили по глави. После схватиш да је то део посла и могу у пола ноћи да те позову и кажу да не живиш више на истој адреси.

Међутим, нико нема то што имају играчи у НБА, заштићени су као бели медведи, али траже од тебе да даш максимум", рекао је Дивац, а пренио Телеграф.рс.
Он је додао:

"За мене је кошарка игра. Док сам играо у Лејкерсима гледао сам кошарку као нешто што ми је у души. Да, имао сам добре уговоре и паре које су долазиле саме по себи, али да нисам уживао у игри, можда не бих дошао до свега тога. Када сам отишао у Шарлот, хтео сам да престанем да играм јер нисам желео да играм зато што морам. На наговор Џерија Веста сам отишао да видим како је тамо и то ми је продужило каријеру", рекао је Дивац.

На питање ко му је био најдражи саиграч и ко му је највише помогао одговорио је:
"Без премца најдражи ми је Меџик Џонсон. Да није било њега, моја каријера би кренула другим током. Имао сам још тројицу добрих саиграча: Глена Рајса у Шарлоту и Криса Вебера и Пеђу Стојаковића у Сакраменту. Помогао ми је доста и Карим Абдул Џабар, јер сам с њим почео да радим неке потезе које нисам могао. Био сам лежернији, а он ме научио хорог шут и лакше долажење до коша."

Легендарни ас је играо са два можда најбоља играча свих времена.

"Имао сам прилику да играм против Мајкла Џордана и Брајанта, а са Кобијем сам и играо на завршетку каријере. Брајант је талентованији од Џордана. Он се на тренингу понаша исто као на утакмици и тражи од саиграча максимум. Међутим, то зна да ствара притисак код играча, а са друге стране, Џордан је био опуштенији, много је веровао у себе и чинио је играче бољима, док Коби покушава да имитира Џордана", рекао је Дивац.

Он је додао да је Џордан један од најбољих играча свих времена и препричао је једну анегдоту с утакмице:

"Мислим да се неће још дуго родити неко као Џордан. Сећам се како нам је узео титулу 1991, победивши нас у Лос Анђелесу. Мени је недостајао само један центиметар да га изблокирам на једном шуту, бар је тако мени изгледало, али сам после схватио да је многима недостајао баш тај центиметар да га зауставе. Сећам се да је једном нас неколико скочило да га изблокира и, док смо падали, он је остао у ваздуху и шутирао неометано."

Једну од звијезда НБА лиге, Леброна Џејмса, Дивац веома цијени.
"Његова изјава да не јури поене већ само да победи је изјава шампиона. Зато је Мајами један од највећих фаворита за титулу", истакао је Дивац.

Дивац је, осим за Лејкерсе и Шарлот, у НБА лиги играо за Сакраменто, у којем је оставио неизбрисив траг.

"Сан сваког играча је да добије такву част да му се повуче дрес из употребе, као мени у Сакраменту. Жао ми је, јер не видим будућност тог тима у том граду. Зависни су много од града и градоначелника Кевина Џонсона, који је био мој саиграч. Сакраменто воли кошарку и жао ми је навијача који ће изгубити тим", рекао је Дивац.

Разочарао га "Ол стар" меч

Владе Дивац је наступио на једном "Ол стар" мечу, али о утакмици о којој многи кошаркаши сањају нема позитивно мишљење.
"Велико признање је и ‘Ол стар’ меч у каријери сваког играча. Разочарао сам се, јер сам као клинац то гледао, сакупљао касете да бих гледао звезде. А после, када сам био учесник, схватио са да је то шоу-бизнис и да нема озбиљности", изјавио је Дивац.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *