Дис позориште организује два фестивала

Позориште младих „Дис“ из Бањалуке током овог мјесеца има улогу организатора два фестивала, у Бањалуци и Вишеграду.  Фестивал европских позоришта младих "Бина мира" биће одржан у бањалучком Дому омладине од 18. до 22. септембра, док ће 12. фестивал омладинских позоришта Републике Српске од 26. до 30. септембра бити уприличен у Вишеграду. Новица Богдановић, директор бањалучког […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 18:57

Позориште младих „Дис“ из Бањалуке током овог мјесеца има улогу организатора два фестивала, у Бањалуци и Вишеграду.

 Фестивал европских позоришта младих "Бина мира" биће одржан у бањалучком Дому омладине од 18. до 22. септембра, док ће 12. фестивал омладинских позоришта Републике Српске од 26. до 30. септембра бити уприличен у Вишеграду.

Новица Богдановић, директор бањалучког Позоришта младих "Дис", појашњава да је Фестивал "Бина мира" настао у Њемачкој, а одржава се сваке двије године у другој земљи, чиме се на позоришни начин обиљежава Свјетски дан мира 21. септембра.

"Част нам је што смо ове године изабрани да угостимо фестивал, уз помоћ Омладинског савјета Бањалуке, на којем ће се представити позоришта из Њемачке, Италије, Словеније, те Србије, Македоније, Пољске и БиХ", истакао је Богдановић.

Нагласио је да ће уз представе намијењене младој публици бити одржане и радионице глуме, савременог плеса и театарске методологије, као и савјетовања и округли столови о савременом позоришном изразу.

"Фестивал је замишљен као окупљање савремених позоришних представа које у својим идејама кроз умјетност заговарају љепшу и срећнију будућност у миру", истакао је Богдановић и додао да ће улаз на све дане фестивала бити бесплатан.

Фестивал омладинских позоришта РС организује Асоцијација позоришта РС коју чине 34 сцене и омладинска позоришта.

"Сваке године мијења мјесто одржавања, а ове године је Дис позориште извршни оргнизатор уз подршку и организацију Дома културе Вишеград", истакао је Богдановић.
На фестивалу ће бити одиграно 14 представа, од чега девет у званичној конкуренцији.
"Публика ће имати прилику да ужива у драмским комадима позоришта из Новог Града, Мркоњић Града, Добоја, Лакташа, Зворника, те Котор Вароша, Прњавора, Вишеграда, док ће се Бањалука представити са двије представе", појашњава Богдановић и додаје да ће такође бити присутни и гости из Србије, и то са Факултета уметности Београд и омладинска група из Нове Вароши.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *