Дилан: Црнaц нањуши робовласника, Јеврејин нацисту, а Србин Хрвата

Боб Дилан ове године слави пола вијека каријере, због чега је објавио и нови, 35. по реду албум под називом „Темпест“. Дилан је у интервјуу за часопис „Ролинг стоун“ говорио о музици, политици, Бараку Обами, ропству, па чак и о Србима и Хрватима. На питање може ли упоредити Сједињене Америчке Државе данас са оном из […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 15:25

Боб Дилан ове године слави пола вијека каријере, због чега је објавио и нови, 35. по реду албум под називом „Темпест“. Дилан је у интервјуу за часопис „Ролинг стоун“ говорио о музици, политици, Бараку Обами, ропству, па чак и о Србима и Хрватима.

На питање може ли упоредити Сједињене Америчке Државе данас са оном из 1860. године прије него што је започет рат Сјевера/Уније и Југа/Конфедерације, Дилан је рекао да су САД саму себе поткопале и сахраниле због ропства.

"Нису жељели да се одрекну тога. Пола милиона људи је погинуло да би се укинуло ропство. Пуно убијања, разарања. Држава је и дан данас сј……а због боје коже њених становника. То кочи, скреће пажњу људи. Људи се хватају за гушу, убијају само због боје коже. То вам је врхунац лудила које ће кочити сваку земљу, сваки комшилук у процесу напретка. Црнци знају да има бијелаца који нису жељели да се одрекну ропства, да би, да се ти бијелци питају, и данас били под њиховом чизмом. Ти бијелци не могу да се претварају да не знају то. Уколико у вашим генима, коријенима постоји неки робовласник или припадник Кју Клукс Клана, црни људи то могу да осете. Баш као што Јевреји могу да нањуше нацисту, или Срби неког Хрвата. Питање је хоће ли САД икада моћи да се ријеши те стигматизације јер је држава успостављена на леђима црнаца. Да су се идеје ропства раније могли ријешити, САД би данас била много напреднија и боља земља", рекао је Дилан.

Он је у врло опсежном интервјуу нагласио да нема намјеру да се ускоро повлачи са сцене, да Боби Цимерман не постоји (право Диланово име), као и да му је Брус Спрингстин попут брата.

Занимљиво је да је испричао и због чега му чувене шездесете године прошлог вијека нису драге.

"У педесетим годинама се једноставније живјело. Нисам проживио оно што и моји вршњаци из већих градова. Није било културних центара, само смо понекад имали путујуће представе и циркус тамо гдје сам одрастао. Имали смо само радио, док за несигурност, страх и друга таква осјећања нисмо знали. А онда су дошле велике продавнице, маркетинг, и остале појаве новог доба. Одрастао сам у миру и једноставности и то ме прати цијели живот. Нисам срећан када се спомену шездесете, зашто би био? Окрутна су то била времена", истакао је Дилан за нови број Ролинг стоуна.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово нисам могао повјеровати..али није малог значаја ова изјава!
    Нека савјест ипак постоји, негдје скривена, зато нас и изненади…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *