Дезмонд Туту: Блеру и Бушу судити за ратне злочине

Добитник Нобелове награде за мир и англикански надбискуп Дезмонд Туту изјавио је да би Тонију Блеру и Џорџу Бушу требало судити пред Међународним судом за ратне злочине због физичког разарања и моралне деструкције коју је изазвао рат у Ираку. Како преноси АП, Туту је оптужио бившег британског премијера и америчког предсједника да су лагали о […]

недеља, септембар 2, 2012 / 16:55

Добитник Нобелове награде за мир и англикански надбискуп Дезмонд Туту изјавио је да би Тонију Блеру и Џорџу Бушу требало судити пред Међународним судом за ратне злочине због физичког разарања и моралне деструкције коју је изазвао рат у Ираку.

Како преноси АП, Туту је оптужио бившег британског премијера и америчког предсједника да су лагали о оружју за масовно уништење, додајући да је инвазија на Ирак свијет подијелила више него било који други сукоб у историји.

Туту тврди да се различити стандарди примјењују када се ради о суђењима и кривичном гоњењу афричких и западних политичких званичника, а број жртава у рату у Ираку је довољан за привођење Блера и Буша пред Међународни суд за ратне злочине.

„На основу тих цифара, они који су криви за изгубљене животе требало би да крену истим путем као и многи афрички и азијски лидери којима се данас за злочине суди у Хагу”, казао је Туту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *