Дезинфикујте кухињску даску

Сваки пут кад зарежете кухињску даску, на њој направите мали рез. Ти ситни резови на дасци се врло лако напуне разноразним бактеријама, чак и након што сте је добро изрибали и опрали, нарочито ако сте почели примјећивати промјену боје. Постоји неколико природних начин дезинфиковања једног од најбитнијих кухињских помагала. Сода бикарбона – Осим што је […]

субота, септембар 15, 2012 / 09:53

Сваки пут кад зарежете кухињску даску, на њој направите мали рез. Ти ситни резови на дасци се врло лако напуне разноразним бактеријама, чак и након што сте је добро изрибали и опрали, нарочито ако сте почели примјећивати промјену боје.

Постоји неколико природних начин дезинфиковања једног од најбитнијих кухињских помагала.

Сода бикарбона – Осим што је изврсна као освјеживач ваздуха у кухињи, сода бикарбона је одлична за чишћење кухињске даске. Направите пасту од једне супене кашике соде бикарбоне, кашике соли и кашике воде. Њоме изрибајте даску с времена на вријеме и исперите врућом водом. Даска ће бити свјежа и чиста.

Лимун – Ако сте примијетили да се даска јако запрљала и почела заударати, вријеме је да јој направите третман лимуном. Поспите мало соли на даску, преполовите лимун на пола и њиме добро изрибајте даску. Алтернатива је да исциједите лимунов сок , натопите даску и изрибате грубом страном спужве. Со дјелује као абразив па ће даска изгледати и бити чиста.

Оцат – Мало оцта ће учинити чуда вашој кухињској дасци, нарочито ако волите дрвене. Дрвеним кухињским даскама вода штети па је оцат пуно боље рјешење. Кад се даска запрља, пошприцајте је оцтом и оставите да одстоји 10-15 минута, па исперите. Ако вам је стварно стало до чистоће даске, ово можете чинити након сваког кориштења. Ако желите да даска и фино мирише, ставите слој соде бикарбоне па пошприцајте оцат. Оставите 5-10 минута па пребришите хладном, влажном крпом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *