Дерво Сејдић: Немам оптимизма нимало

Дерво Сејдић није оптимиста да ће ове године ишта значајно бити урађено на провођењу одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић-Финци“.  Сејдић је за "Бх-радио један" изјавио да не види спремност политичара у БиХ за компромис и налажење рјешења. "Сигурно је да ће неки од приједлога ући у парламентарну процедуру, али […]

четвртак, август 30, 2012 / 14:29

Дерво Сејдић није оптимиста да ће ове године ишта значајно бити урађено на провођењу одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић-Финци“.

 Сејдић је за "Бх-радио један" изјавио да не види спремност политичара у БиХ за компромис и налажење рјешења.

"Сигурно је да ће неки од приједлога ући у парламентарну процедуру, али то не значи да ће и бити неког напретка или резултата у провођењу одлуке Суда у Стразбуру", сматра Сејдић.

Према његовим ријечима, рјешења која се нуде међусобно су удаљена "километрима" и само се у неким дијеловима дотичу провођења одлуке Суда у Стразбуру.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је јуче да дешавања на нивоу БиХ доводе у питање потребно усаглашавање у парламенту у вези са одлуком "Сејдић- Финци".

"Република Српска не дозвољава да се, испуњавањем услова из одлуке `Сејдић и Финци` и уставних измјена, праве већи захвати на Уставу. То је за Српску неприхватљиво", поручио је Џомбић.

Он је навео да одређене политичке странке из Федерације БиХ траже веће уставне захвате и на тај начин прекомпозицију БиХ.

Дерво Сејдић и Јакоб Финци су као припадници ромске, односно јеврејске националне мањине 2006. године тужили БиХ Европском суду за људска права у Стразбуру, јер су били онемогућени да буду бирани у Предсједништво и Дом народа БиХ и суд је пресудио у њихову корист и наложио измјене Устава БиХ како би им се то омогућило.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *