Дервента: Биће посла у обућарству, само се школујте

Директор Фабрике обуће „Санино“ из Дервенте Радован Пазуревић рекао је да ће најбољим ученицима који су уписани у одјељења обућара у средњим школама у Републици Српској омогућити да школовање наставе на вишим школама, гдје би стекли звање инжењера. У Републици Српској је након 20 година уписано по једно одјељење обућара у средњим школама у Бањој […]

субота, септембар 29, 2012 / 20:29

Директор Фабрике обуће „Санино“ из Дервенте Радован Пазуревић рекао је да ће најбољим ученицима који су уписани у одјељења обућара у средњим школама у Републици Српској омогућити да школовање наставе на вишим школама, гдје би стекли звање инжењера.

У Републици Српској је након 20 година уписано по једно одјељење обућара у средњим школама у Бањој Луци, Котор-Варошу, Дервенти и Модричи.

"Оне ученике који искажу жељу, слаћемо у Европу, у школе које образују моделаре, креаторе, конструкторе и технологе", рекао је Срни Пазуревић.

Он је истакао да је школовање обућара веома значајно за обућарска предузећа, која углавном запошљавају раднике раније школоване за нека друга занимања.

Према његовим ријечима, у обућарским фирмама у Републици Српској мало је запослених радника са завршеним обућарским занимањима, а у Фабрици "Санино" таквих је само девет одсто и углавном се ради о старијим радницима који су пред пензијом.

Пазуревић наглашава да је у Републици Српској у обућарској индустрији запослено око 10.000 радника, али би тај број могао бити и већи.

"Обућарство захтијева велики број запослених. Наша жеља је да Република Српска почне развијати индустрију коже, обуће и текстила и да буде лидер у региону", рекао је Пазуревић, који подсјећа да је у бившој Југославији ова грана привреде била у врху.

Пазуревић је рекао да ће ученици практични дио наставе обављати у обућарским фирмама у градовима у којима се и школују.

У Дервенти дјелује 20 фирми које се баве обућарском производњом и запошљавају велики број радника. Највећа предузећа су "Санино", "Баја-компани" и друга.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *