Денис Бећировић покренуо иницијативу за успоставу врховног суда БиХ

Посланик Денис Бећировић покренуо је у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине иницијативу за формирање врховног суда Босне и Херцеговине. Према Бећировићевом данашњем саопштењу, он је то учинио на сједници Дома 22. јула. Бећировић тражи да Вијеће министара БиХ буде задужено да најкасније за мјесец од усвајања његове иницијативе изради и у парламентарну процедуру […]

среда, јул 29, 2015 / 14:26

Посланик Денис Бећировић покренуо је у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине иницијативу за формирање врховног суда Босне и Херцеговине.

Према Бећировићевом данашњем саопштењу, он је то учинио на сједници Дома 22. јула. Бећировић тражи да Вијеће министара БиХ буде задужено да најкасније за мјесец од усвајања његове иницијативе изради и у парламентарну процедуру достави приједлог закона о врховном суду БиХ.

У образложењу је навео да у европском правном кругу држава, у који је интегрирана и БиХ, једино она нема један врховни суд, што мора бити отклоњено и што би довело до тога да и БиХ има организацију правосуђа по узору на земље Европске уније (ЕУ).

– Правно уобличавање државе подразумијева заокружену судску власт. Само с једним врховним судом на врху хијерархизиране пирамиде судова могу се остварити правни и уставни принципи подјеле власти, правне државе, социјалне државе и принцип очувања правног јединства. Један врховни суд је иманентан државности – наводи Бећирович.

Устав не забрањује успоставу једног врховног суда за Босну и Херцеговину. Писаном уставном праву иманентан је уставни принцип интеграције који обавезују државу да успостави један врховни суд, образлаже он.

Правно-технички је нетачно у Уставни суд Босне и Херцеговине учитавати надлежности једног врховног суда. Апелациону и касациону надлежност неопходно је одвојити и организационо-технички осигурати у устројству правосудне власти.

– Постоји сасвим реална могућност да се развије различита судска пракса у ентитетима и Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине. Ово је изражено у области кривичног права јер се примјењују три кривична закона. У изгледу је развијање различитих правосудних стандарда и стандарда кривичног гоњења. Потенцијална опасност од развијања неусаглашних стандарда је довољан разлог за успостављање судске инстанце која ће ово онемогућити. Један врховни суд одлучиват ће о начелним питањима од правне важности, оцјењиват ће законитост судских одлука и усаглашавати судску праксу – образложење је Дениса Бећировића.

Судска власт одговорна је за ефикасно провођење права ЕУ. Без једног врховног суда неће бити могуће осигурати ефикасну и јединствену примјену државних прописа који ће изаћи у сусрет преузимању правних тековина ЕУ у национално законодавство, навео је он.

– Сви представници међународних организација једнозначно захтијевају успостављање судске инстанце која би по свом карактеру одговарала врховном суду. Принцип ефикасности који захтијева да се право ЕУ не преузима само испуњењем обавеза законодавне власти него једнаку одговорност пребацује судском систему који дата права треба штитити. То само потврђује значај постојања врховног суда БиХ с одговарајућим надлежностима које тренутно нема ниједан судски орган у Босни и Херцеговини. Стога, критериј за чланство у ЕУ с већом политичком снагом указује на обавезу успостављања врховног суда у БиХ, што је с аспекта домаћег уставног права одавно требало испунити – закључује посланик Бећировић. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *