Демуренко први свједок Караџићеве одбране

Први свједок одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића, оптуженог за геноцид над несрбима у БиХ, биће руски пуковник Андреј Демуренко, који је током босанског рата службовао у Унпрофору у Сарајеву, објављено је у четвртак у Хашком трибуналу. Демуренко је сопственом истрагом утврдио да минобацачка граната, која је 28. августа 1995. испред сарајевске пијаце Маркале […]

петак, септембар 21, 2012 / 10:07

Први свједок одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића, оптуженог за геноцид над несрбима у БиХ, биће руски пуковник Андреј Демуренко, који је током босанског рата службовао у Унпрофору у Сарајеву, објављено је у четвртак у Хашком трибуналу.

Демуренко је сопственом истрагом утврдио да минобацачка граната, која је 28. августа 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила 43, а ранила 75 особа, није била испаљена са положаја Војске Републике Српске, чији је врховни командант био Караџић.

Руски официр о томе је већ свједочио пред Трибуналом, у одбрану тадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС генерала Драгомира Милошевића. Трибунал је због злочина у Сарајеву генерала Милошевића правоснажно осудио на 29 године затвора, али га је ослободио одговорности за убиство на Маркалама, усвојивши његов алиби да је у то вријеме био на лијечењу у Београду.

На Караџићевом списку 16 свједока одбране, које намјерава да изведе у другој половини октобра, још су војни посматрач УН, Ирац Пол Конвеј (Пау Цонwеy) и канадски припадници Унпрофора Џон Расел (Јохн Р у с с е л л), Мишел Готје (Гаутхиер) и Стефан Жудри (Степхан Јоудрy) који ће, како се очекује, такође свједочити о експлозијама на Маркалама.

Међу првим Караџићевим свједоцима су и официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС Стеван Вељовић, као и Благоје Ковачевић, Душан Шкрба, Милорад Џида, Драган Малетић, Славко Генго и четири заштићена сведока.

Караџић, који се брани сам, одбрану би требало да започне 16. октобра и да је оконча за 300 радних сати, колико је за извођење доказа против њега утрошило тужилаштво. Свој доказни поступак тужиоци су започели у априлу 2010, а завршили крајем маја ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *